Ο Θεός μας αγαπά, όπως μια μητέρα και ένας πατέρας

Ο Θεός μας αγαπά, όπως μια μητέρα και ένας πατέρας

Κατά την ομιλία της Θείας Λειτουργίας στον Οίκο Santa Marta, ο Πάπας υπενθυμίζει την πιστότητα του Θεού: πλησιάστε στο Μυστήριο της Μετάνοιας όχι σαν να πηγαίνετε στο στεγνοκαθαριστήριο για να αφαιρέσετε τη βρωμιά αλλά για να δεχθείτε την αγκαλιά της αγάπης του Κυρίου.

Ο Κύριος είναι πιστός, δεν μας ξεχνά: αυτό μας ωθεί να χαρούμε πολύ για την ελπίδα. Στις πύλες της Μεγάλης Εβδομάδας, η Εκκλησία μας κάνει να σκεφτούμε την πιστή αγάπη του Θεού, υπενθύμισε ο Πάπας σήμερα το πρωί, κατά την ομιλία του στην Θεία Λειτουργία στον Οίκο Santa Marta. Ο Κύριος «πάντοτε μας θυμήθηκε στη διαθήκη του», αναφέρει ο αντιφωνικός Ψαλμός καθώς και το Πρώτο Ανάγνωσμα από το Βιβλίο της Γένεσης (Γεν. 17,3-9) που μας διηγείται το επεισόδιο της διαθήκης του Θεού με τον Αβραάμ. Μια διαθήκη που θα παραταθεί στην ιστορία του λαού, παρά τις αμαρτίες και την ειδωλολατρία.

Η σπλαχνική αγάπη του Θεού όπως εκείνη του πατέρα και της μητέρας

Ο Κύριος, πράγματι, έχει μια «σπλαχνική αγάπη» που δεν αφήνει να ξεχνά. Για να την καταστήσει κατανοητή, ο Πάπας υπενθυμίζει ότι στην Αργεντινή για την Γιορτή της Μητέρας δωρίζουμε στη μαμά μας ένα λουλούδι που ονομάζεται «μη με λησμονάς», που έχει δύο χρώματα: απαλό γαλάζιο για τις ζωντανές μαμάδες και βιολετί για τις νεκρές μητέρες:

Αυτή είναι η αγάπη του Θεού, όπως εκείνη της μαμάς. Ο Θεός δεν μας λησμονά. Ποτέ. Δεν μπορεί, είναι πιστός στην διαθήκη Του. Αυτό μας δίνει ασφάλεια. Εμείς μπορεί να πούμε: «Μα, η ζωή μου είναι τόσο άσχημη… Βρίσκομαι σε αυτή τη δυσκολία, είμαι ένας αμαρτωλός, μια αμαρτωλή…» Εκείνος δεν σε ξεχνά, επειδή έχει αυτή την σπλαχνική αγάπη και είναι και πατέρας και μητέρα.

Το μυστήριο της Εξομολόγησης δεν είναι σαν να πηγαίνουμε στο στεγνοκαθαριστήριο

Πρόκειται, επομένως, για μια πιστότητα που μας οδηγεί στη χαρά, σημειώνει ο Φραγκίσκος. Όπως και με τον Αβραάμ, η χαρά μας είναι να χαιρόμαστε για την ελπίδα επειδή ο καθένας μας ξέρει ότι δεν είμαστε πιστοί αλλά ο Θεός είναι, επαναλαμβάνει ο Πάπας. Αρκεί να σκεφτούμε την εμπειρία του Καλού Ληστή:

Ο πιστός Θεός δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό του, δεν μπορεί να μας απαρνηθεί, δεν μπορεί να αρνηθεί την αγάπη του, δεν μπορεί να αρνηθεί τον λαό του, δεν μπορεί να αρνηθεί επειδή μας αγαπά. Αυτή είναι η πιστότητα του Θεού. Όταν εμείς πλησιάζουμε στο Μυστήριο της Εξομολόγησης, σας παρακαλώ: ας μη σκεφτόμαστε ότι πηγαίνουμε στο στεγνοκαθαριστήριο για να αφαιρέσουμε τη βρωμιά. Όχι. Πηγαίνουμε να λάβουμε την αγκαλιά της αγάπης του πιστού Θεού που πάντα μας περιμένει. Πάντα.

Η χαρά μας είναι να χαρούμε για την ελπίδα

Ο Πάπας στη συνέχεια, κάνει αναφορά στο σημερινό Ευαγγέλιο (Ιω. 8,51-59) στο οποίο μας λέει ότι οι διδάσκαλοι του Νόμου συνέλεξαν πέτρες για να τις πετάξουν εναντίον του Ιησού. Μιλά για πέτρες για να τον σκοτώσουν, για να «συσκοτίσουν την αλήθεια της Ανάστασης». Και τελικά ο Πάπας αναφέρεται στην κεντρική προτροπή αυτής της ομορφιάς:

Εκείνος είναι πιστός, εκείνος με γνωρίζει, εκείνος με αγαπά. Ποτέ δεν θα με αφήσει μόνο μου. Θα με κρατά από το χέρι. Τι άλλο να επιθυμώ; Τι περισσότερο; Τι πρέπει να κάνω; Χαίρομαι για την ελπίδα. Χαίρομαι για την ελπίδα επειδή ο Κύριος σε αγαπά ως πατέρας και μητέρα.

Μετάφραση: ρφ

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου