Ο Θεός είναι ευτυχισμένος όταν αγαπιόμαστε και συγχωρούμε ό ένας τον άλλο

Ο  Θεός είναι ευτυχισμένος όταν αγαπιόμαστε και συγχωρούμε ό ένας τον άλλο

Στη Θεία Λειτουργία με την ευκαιρία του οικουμενικού προσκυνήματος στη Γενεύη, το κέντρο  της ομιλίας του Αγίου Πατέρα  ήταν το κείμενο του Ευαγγελίου της ημέρας στο οποίο ο Ιησούς διδάσκει  τους μαθητές του την προσευχή του Πάτερ ημών. Στο βάθος της Αγίας Τράπεζα ,  έβλεπε κανείς τις κορυφές των βουνών της Ελβετίας ένας μεγάλος κάτασπρος και λαμπερός εσταυρωμένος

Στην ομιλία  της τέλεσης της Ευχαριστίας  που ξεκίνησε με γιορτινούς ύμνους  των παραπάνω από σαράντα χιλιάδων πιστών  στο Pala expoτης Γενεύης, ο Πάπας Φραγκίσκος , υπενθυμίζοντας   την προσευχή του Πάτερ ημών, σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση  τρεις λέξεις: «πατέρα, άρτος και συγνώμη». «Η λέξη «Πατέρας» – εξήγησε ο Πάπας – είναι το κλειδί για να πλησιάσουμε  την καρδιά  του Θεού.

Ο Ιησούς είναι ‘ ο επιούσιος Άρτος» «η τροφή  να ζήσουμε καλά και σωστά».  Ο Πάπας υπογράμμισε ότι: «ο Θεός είναι ευτυχισμένος  όταν αγαπιόμαστε  και συγχωρούμε από καρδιάς».

Πατέρας

Ο Θεός, πριν απ’ όλα,  είναι Μπαμπάς, Πατέρας.  Και μόνο να προφέρουμε αυτή τη λέξη «Πατέρα», «προσευχόμαστε στην «χριστιανική γλώσσα», προσευχόμαστε «χριστιανικά» . «Πάτερ ημών είναι ο τύπος της ζωής»,  αυτής που αποκαλύπτει  την ταυτότητα του να είμαστε «αγαπημένα παιδιά». Είναι ένας τύπος που λύει το θεώρημα  της μοναξιάς  και που μας δείχνει  τι να κάνουμε: « αγαπούμε  το Θεό, τον Πατέρα μας  και τους άλλους, τους αδελφούς μας. Το «Πάτερ ημών είναι η προσευχή  του εμείς , της Εκκλησίας» και μας προσφέρει τον προσανατολισμό της πνευματικής ζωής».  “Κάθε φορά  που κάνουμε το σημείο του σταυρού στην αρχή της ημέρας  και πριν από κάθε  σημαντική δραστηριότητα, κάθε φορά που λέμε «Πάτερ ημών»  υπενθυμίζουμε τις ρίζες μας. Ας μη κουραζόμαστε  να λέμε το «Πάτερ ημών».

Άρτος

Ο Ιησούς είναι  ο επιούσιος άρτος «εάν δεν είναι  η τροφή της ζωής μας , το κέντρο της ημέρας μας , η αναπνοή  της καθημερινότητας μας “. Ο άρτος – υπενθυμίζει ο Πάπα – είναι αυτή η τροφή  που δυστυχώς  λείπει» σε τόσους αδελφούς και αδελφές». « Αλίμονο  – προσθέτει σ’ εκείνους που εικάζουν πάνω στον άρτο! Η βασική τροφή  για την καθημερινή ζωή  των λαών  πρέπει να είναι  προσιτός σε όλους”. Σε μία κοινωνία που για πολλού   “η ζωή είναι τόσο περίπλοκη” διότι “τρέχουμε  από το πρωί μέχρι το βράδυ”, ναι  “επιβάλει μια επιλογή  νηφάλιας ζωής,  ελεύθερη από περιττά βάρη”:

Συγνώμη

Είναι δύσκολο να συγχωρούμε,  “αλλά ο Κύριος  θεωρεί δώρο τη συγνώμη μας”. Ο Πάπας υπενθυμίζει  μετά ότι η μοναδική γνήσια ερμηνεία του Πάτερ ημών, που είναι αυτή του Ιησού , επικεντρώνεται  σε μία φράση:  “Εάν εσείς πράγματι συγχωρήσετε  στους άλλους  τα πταίσματά τους , ο Πατέρας σας  που είναι στους ουρανούς  θα συγχωρήσει και τα δικά σας: αλλά εάν εσείς δεν συγχωρήσετε  τους άλλους , ούτε ο Πατέρας σας θα συγχωρήσει τα πταίσματά σας”. Η συγνώμη ανανεώνει , κάνει θαύματα  και το βλέπουμε   στην χριστιανική ιστορία.

Να συγχωρούμε ο ένας τον άλλο, να ανακαλύπτουμε συνεχώς ότι είμαστε αδέλφια  μετά από αιώνες  αντιθέσεων  και συγκρούσεων, πόσο καλό μας κάνει η συγνώμη και συνεχίζει να μας κάνει.

Ο Θεός Πατέρας είναι ευτυχής  όταν αγαπιόμαστε  με αληθινή καρδιά  (Ματθ.18,35). Και τότε μας δίνει το Άγιό Του Πνεύμα. Ας του ζητήσουμε αυτή τη χάρη:  να μη μένουμε με σκληρή καρδιά, απαιτώντας πάντα από τους άλλους  να υποχωρήσουν και να μας συγχωρήσουν , αλλά να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα, με την προσευχή, με την αδελφική συνάντηση  με συγκεκριμένες πράξεις αγάπης.  Έτσι θα μοιάσουμε περισσότερο στο Θεό Πατέρα , που αγαπά χωρίς αντάλλαγμα . Και εκείνος θα εξασφαλίσει πάνω μας το πνεύμα της ενότητας.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου