Ο Θεός δεν μας περιμένει… προπορεύεται!

Ο Θεός δεν μας περιμένει… προπορεύεται!

Απαγγέλλοντας το «Πιστεύω» ομολογούμε ότι η αμαρτία δεν αφαιρείται, παρά μόνο με το συχώριο. Λέμε: «Πιστεύω … στην άφεση των αμαρτιών», όμως η ευσπλαχνία του Θεού προπορεύεται της μετάνοιάς μας. Δεν είναι βέβαιο αν η αμαρτωλή γυναίκα – του Ευαγγελίου – είχε μετανοήσει όταν την οδήγησαν μπροστά στο Χριστό. Είναι όμως βέβαιο ότι ο Χριστός την ευσπλαχνίστηκε και την έσωσε: «Δεν σε καταδικάζω!»

            Η θεϊκή αγάπη είναι απεριόριστη όπως ο Θεός. Ο Θεός αγαπά και όσους δεν αγαπούν. Συνεχίζει ν’ αγαπά την «άπιστη… γυναίκα – το λαό του – και θέλει να συγχωρεί ακόμα και τον πεισματάρη. Ο Θεός δεν διακόπτει τη συμφωνία της αγάπης με τον άνθρωπο. Με αυτήν λοιπόν τη σκέψη, χρειάζεται να αναθεωρήσουμε την ισχύουσα αντίληψη που παραδέχεται ότι «ο Θεός μας συγχωρεί αν μεταστραφούμε».

Η άφεση των αμαρτιών δεν είναι επακόλουθο της μετάνοιας, αλλά απόδειξη της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο. Ο Άσωτος Υιός είχε ήδη συγχωρεθεί διότι από πάντα ήταν αγαπητός, ο βοσκός έψαχνε για το χαμένο πρόβατο γιατί το αγαπούσε πριν χαθεί, η αμαρτωλή γυναίκα – που σίγουρα το αμάρτημά της καταδικάζεται – συγχωρείται απ’ τον Χριστό γιατί την αγαπούσε πριν ακόμα αμαρτήσει! Η αγάπη Του Θεού, ξεπερνά τον ανθρώπινο νου. Ο Θεός δεν περιμένει τη μετάνοιά μας, αλλά προπορεύεται και θέλει να τον συναντήσουμε για να μας δώσει την Αγάπη Του.

Διασκευή π. Μάρκος Βιδάλης

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου