Ο Θεός ακούει πάντα εκείνους που προσεύχονται κρυφά

6

Ο Θεός ακούει πάντα εκείνους που προσεύχονται κρυφά

Φώτο web source

Ο πατέρας Angelo επανέρχεται για να ξεκαθαρίσει κάποιες αμφιβολίες των πιστών σχετικά με ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: την ανταμοιβή του Θεού για εκείνους που προσεύχονται κρυφά.
Για να ξεκαθαρίσει τις αμφιβολίες ενός πιστού, ο σεβαστός πατέρας Angelo του τάγματος των Δομινικανών μας προσφέρει διάφορα σημεία για προβληματισμό σχετικά με την προσευχή, ένα πολύ σημαντικό δεσμό «διαλόγου» με τον Θεό. Ο προσεκτικός και λεπτομερής προβληματισμός του ξεκινά από μια παρατήρηση: Ο Ιησούς ο οποίος προσευχότανε και δημόσια, επιθυμεί τον αποκλεισμό της ματαιοδοξίας από την προσευχή, όπως και από την ελεημοσύνη και τη νηστεία. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να επιδεικνυόμαστε. Αυτή η διδασκαλία, έχει παραδοθεί σε εμάς με το πέρασμα των αιώνων, από διάφορους Αγίους.

Ο πατέρας Angelo και η προσευχή: η διδασκαλία των Αγίων
Υπήρξαν Άγιοι, αγγελιοφόροι του λόγου του Θεού, που μας δίδαξαν ότι η προσευχή, αυτή που γίνεται σε κρυφούς χώρους, «ταιριάζει πολύ περισσότερο με την πίστη». Αυτή η σημαντική διδασκαλία μας προσφέρθηκε από τον άγιο Κυπριανό ο οποίος στο έργο του «De oration dominica», έγραφε ότι δεν είναι απαραίτητο να προσευχόμαστε στον Θεό με δυνατή φωνή για τρεις λόγους. Ο πρώτος: «διότι τα αιτήματα δεν πρέπει να υποβάλλονται στον Θεό φωνάζοντας, αλλά με τον παλμό μιας ορθής συνείδησης, διότι Εκείνος ακούει την καρδιά». Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι άλλοι τις προσευχές σου, αλλά μόνο ο Θεός. Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος έγκειται στο γεγονός ότι προσευχόμενοι με δυνατή φωνή, δεν δίνουμε τη δυνατότητα σε εκείνον που βρίσκεται κοντά μας, να προσευχηθεί.

Άγιος Giovanni Cassiano και η προσευχή
Μέσα από τον προβληματισμό του, ο πατέρας Angelo υπενθύμισε επίσης μια αρχαία διδασκαλία του Αγίου Giovanni Cassiano. Ο Άγιος μας λέει ότι οι προσευχές μας «πρέπει να γίνονται με απόλυτη σιωπή, ώστε να παραμένουν κρυφές από εκείνες των εχθρών μας που κυρίως μας θέτουν σε πειρασμό όταν προσευχόμαστε».
Η ανταμοιβή του Θεού
Υπάρχει επίσης και μια θεμελιώδης πτυχή, που αφορά στην σιωπηλή προσευχή. Ο πατέρας Angelo μιλά για την «ανταμοιβή» του Θεού. Αυτός που μας προσφέρει αυτή την πολύτιμη διδασκαλία είναι ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, στην Ερμηνεία για το Ευαγγέλιο του Ματθαίου. «Και Εκείνος θα σε ανταμείψει. Όχι μόνο θα σου δώσει δωρεάν, αλλά θα καταστεί ο ίδιος οφειλέτης σου!». Ως εκ τούτου, ο σεβαστός πατέρας Angelo εξηγεί ότι η προσευχή που γίνεται κρυφά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα εισακουσθεί σίγουρα.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Εννεαήμερο Ιεράς Καρδίας (3η ημέρα)

  ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ –Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. –Αμήν. 1.Πράξη συντριβής: Αμάρτησα, Θεέ μου,

ANGELUS 3ης Ιουλίου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ  ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Στο Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας της σημερινής

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου