Ο Θεός ακούει πάντα εκείνους που προσεύχονται κρυφά

6

Ο Θεός ακούει πάντα εκείνους που προσεύχονται κρυφά

Φώτο web source

Ο πατέρας Angelo επανέρχεται για να ξεκαθαρίσει κάποιες αμφιβολίες των πιστών σχετικά με ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: την ανταμοιβή του Θεού για εκείνους που προσεύχονται κρυφά.
Για να ξεκαθαρίσει τις αμφιβολίες ενός πιστού, ο σεβαστός πατέρας Angelo του τάγματος των Δομινικανών μας προσφέρει διάφορα σημεία για προβληματισμό σχετικά με την προσευχή, ένα πολύ σημαντικό δεσμό «διαλόγου» με τον Θεό. Ο προσεκτικός και λεπτομερής προβληματισμός του ξεκινά από μια παρατήρηση: Ο Ιησούς ο οποίος προσευχότανε και δημόσια, επιθυμεί τον αποκλεισμό της ματαιοδοξίας από την προσευχή, όπως και από την ελεημοσύνη και τη νηστεία. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να επιδεικνυόμαστε. Αυτή η διδασκαλία, έχει παραδοθεί σε εμάς με το πέρασμα των αιώνων, από διάφορους Αγίους.

Ο πατέρας Angelo και η προσευχή: η διδασκαλία των Αγίων
Υπήρξαν Άγιοι, αγγελιοφόροι του λόγου του Θεού, που μας δίδαξαν ότι η προσευχή, αυτή που γίνεται σε κρυφούς χώρους, «ταιριάζει πολύ περισσότερο με την πίστη». Αυτή η σημαντική διδασκαλία μας προσφέρθηκε από τον άγιο Κυπριανό ο οποίος στο έργο του «De oration dominica», έγραφε ότι δεν είναι απαραίτητο να προσευχόμαστε στον Θεό με δυνατή φωνή για τρεις λόγους. Ο πρώτος: «διότι τα αιτήματα δεν πρέπει να υποβάλλονται στον Θεό φωνάζοντας, αλλά με τον παλμό μιας ορθής συνείδησης, διότι Εκείνος ακούει την καρδιά». Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν οι άλλοι τις προσευχές σου, αλλά μόνο ο Θεός. Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος έγκειται στο γεγονός ότι προσευχόμενοι με δυνατή φωνή, δεν δίνουμε τη δυνατότητα σε εκείνον που βρίσκεται κοντά μας, να προσευχηθεί.

Άγιος Giovanni Cassiano και η προσευχή
Μέσα από τον προβληματισμό του, ο πατέρας Angelo υπενθύμισε επίσης μια αρχαία διδασκαλία του Αγίου Giovanni Cassiano. Ο Άγιος μας λέει ότι οι προσευχές μας «πρέπει να γίνονται με απόλυτη σιωπή, ώστε να παραμένουν κρυφές από εκείνες των εχθρών μας που κυρίως μας θέτουν σε πειρασμό όταν προσευχόμαστε».
Η ανταμοιβή του Θεού
Υπάρχει επίσης και μια θεμελιώδης πτυχή, που αφορά στην σιωπηλή προσευχή. Ο πατέρας Angelo μιλά για την «ανταμοιβή» του Θεού. Αυτός που μας προσφέρει αυτή την πολύτιμη διδασκαλία είναι ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, στην Ερμηνεία για το Ευαγγέλιο του Ματθαίου. «Και Εκείνος θα σε ανταμείψει. Όχι μόνο θα σου δώσει δωρεάν, αλλά θα καταστεί ο ίδιος οφειλέτης σου!». Ως εκ τούτου, ο σεβαστός πατέρας Angelo εξηγεί ότι η προσευχή που γίνεται κρυφά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα εισακουσθεί σίγουρα.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

  4η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΥΚΛΟΣ Α   Το σημερινό ευαγγέλιο αρχίζει ως εξής: «Όταν ο Ιησούς είδε τα πλήθη ανέβηκε στο όρος, κάθισε και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου