Ο θάνατος της μικρής Zohra,
ακόμα ένα θύμα της παιδικής εργασίας
152 εκατομμύρια παιδιά-εργάτες είναι ο αριθμός που καταγγέλλει ο ΟΗΕ ενόψει της επόμενης Παγκόσμιας Ημέρας κατά της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας. Και η περίπτωση του κοριτσιού από το Πακιστάν που πέθανε από τους ξυλοδαρμούς στο σπίτι όπου καθάριζε, φανερώνει αυτό το δραματικό φαινόμενο.
Η βάναυση δολοφονία της Zohra, ενός οκτώχρονου κοριτσιού από μια πολύ φτωχή οικογένεια σε ένα χωριό του Παντζάμπ, στο Πακιστάν, την οποία εκμεταλλεύονταν σαν υπηρέτρια, για άλλη μια φορά έφερε στο προσκήνιο το δραματικό φαινόμενο της παιδικής εργασίας που αφορά περίπου 152 εκατομμύρια παιδιών σε όλο τον κόσμο.
Τη Zohra εκμεταλλευόταν ένα ζευγάρι πλουσίων
Το κοριτσάκι πέθανε στις 31 Μαΐου από τις συνέπειες των ξυλοδαρμών που τις προκάλεσαν οι εργοδότες της, ένα πλούσιο ζευγάρι από το Ραβαλτάντ που την ξυλοκόπησε επειδή είχε απελευθερώσει δύο παπαγάλους από ένα κλουβί. Η υπόθεση έχει εξοργίσει και συγκλονίσει την κοινή γνώμη, συμπεριλαμβανομένου ενός μέρους της κοινωνίας των πολιτών του Πακιστάν, το οποίο πάντα καταδίκαζε τη χρησιμοποίηση κοριτσιών από φτωχές οικογένειες στις οικιακές εργασίες. Στην πραγματικότητα, η ακραία φτώχεια ωθεί πολλούς γονείς να στείλουν τα παιδιά τους να εργάζονται σε πλούσιες οικογένειες, συχνά με την ψευδαίσθηση της σχολικής εκπαίδευσης, όπως στην περίπτωση της μικρής Zohra.
12 εκατομμύρια παιδιών-εργατών στο Πακιστάν
Στις 3 Ιουνίου, ο Πακιστανός Υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Shireen Mazari, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του πρότεινε την τροποποίηση του νόμου για την παιδική εργασία, ώστε να χαρακτηριστεί η οικιακή εργασία ως «επικίνδυνη απασχόληση». Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά δεν θα μπορούν πλέον να απασχολούνται σε ιδιωτικές κατοικίες. Είναι επί του παρόντος παράνομο να χρησιμοποιούνται ανήλικοι εργαζόμενοι σε εργοστάσια και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες στο Πακιστάν, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 12 εκατομμύρια παιδιά-εργάτες στη χώρα, δήλωσε ο Sajjad Cheema, εκτελεστικός διευθυντής της Πακιστανικής ΜΚΟ για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Παρεμβάσεις στη νομοθεσία
Η Rabiya Javeri Agha, Ομοσπονδιακή Γραμματέας του Υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι οι αντιφάσεις σχετικά με τη “νόμιμη ηλικίας” στο πακιστανικό σύστημα, πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά από τη βία των εργοδοτών. «Υπάρχει ανάγκη για νομική και συνταγματική σαφήνεια σχετικά με την ηλικία του παιδιού», δήλωσε η κυβερνητικός αξιωματούχος, η οποία τόνισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας: «Πέρα από τη νομοθεσία, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αλλαγή της “κουλτούρας της πειθαρχίας” μέσω σωματικής τιμωρίας, τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο ».
Ένα πολιτισμικό ζήτημα
Ο Francis Paul, δημοσιογράφος και μέλος της πακιστανικής χριστιανικής κοινότητας στην Ιταλία, μίλησε για αυτήν την πτυχή της πακιστανικής κοινωνίας, σύμφωνα με την οποία ορισμένα τμήματα του πληθυσμού έχουν τη συνήθεια να εκπαιδεύουν τα παιδιά επιβάλλοντας σωματική τιμωρία σε αυτά. Ο Francis Paul πιστεύει ότι αυτή η λανθασμένη νοοτροπία καθιστά πολύ δύσκολη την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας. Επιπλέον, οι φτωχότερες οικογένειες και εκείνες που πλήττονται από κοινωνική υποβάθμιση έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν την εργασία των ανηλίκων για να λάβουν οικονομική βοήθεια. «Τα παιδιά ηλικίας 11-12 ετών σταματούν να πηγαίνουν στο σχολείο για να βοηθήσουν την οικογένεια», εξηγεί ο δημοσιογράφος, «θα είναι μια πολύ μακρά διαδικασία για την εξάλειψη αυτής της νοοτροπίας. Πάρα πολλοί εκμεταλλεύονται τα παιδιά για να πλουτίσουν. Σε αυτό προστίθενται οι εθνικές και κοινωνικές διακρίσεις, που οδηγούν τα παιδιά να γίνονται υποκείμενα εκμετάλλευσης».
Η Ημέρα κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών
Αυτή πολλοστή περίπτωση βίας, εμφανίζεται λίγες μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εκμετάλλευσης της Παιδικής Εργασίας, η οποία τελείται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Αυτή η Ημέρα θεσμοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2002, για να εστιάσει την προσοχή του κόσμου στη δύσκολη κατάσταση των παιδιών-εργατών και στην καταπολέμηση αυτής της κοινωνικής μάστιγας.
————————
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ