«Ο ΠΡΟΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»

«Ο ΠΡΟΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»

Το απόγευμα της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου,  πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Κάριτας Νάξου – Τήνου, η προγραμματισμένη ομιλία του πατέρα Μιχάλη Ρούσσου τ.Ι. στο Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Αντώνιος» στη Χώρα Τήνου. Οι ακροατές είχαν τη χαρά να απολαύσουν τον πηγαίο του λόγο πάνω στο ποιητικό έργο του λογοτέχνη μας, Κωστή Παλαμά, ιδιαίτερα βασισμένο στο ποίημά του με τίτλο «Χριστούγεννα».

Αναφέρθηκε στις πηγές έμπνευσης και τις συγκυρίες που ενέπνευσαν τον ποιητή να γράψει αυτό το ποίημα και μάλιστα στα ογδόντα του χρόνια. Ο ομιλητής στάθηκε ιδιαίτερα στο στοίχο: «Νἄμουν τοῦσταύλου  ἕν᾿ ἄχυρο, ἕνα φτωχὸκομμάτι, τὴν ὥρα π᾿ἄνοιγ᾿ὁ Χριστὸς στὸν ἥλιο του τὸμάτι!». Με μια πρώτη επιπόλαια ανάγνωση, αυτός ο στοίχος φαίνεται απλοϊκός, όπως ίσως και συνολικά όλο το ποίημα,  μετά όμως την ανάλυση του π. Μιχάλη, και χάρις στη βαθιά και πολύπλευρη κατάρτισή του, αναδείχθηκε σε έναυσμα για φιλοσοφική αναζήτηση και τροφή για σκέψη ενόψει της περιόδου των γιορτών, αλλά και γενικότερα, πάνω στην αξία του να προσδοκούμε να είμαστε  χρήσιμοι μάλλον παρά σπουδαίοι.

Τη παραπάνω ευχή έδωσε σε όλους, και ιδιαίτερα στα μέλη της τοπικής Κάριτας στο κοινωνικό έργο που επιτελούν, ενώ πρότεινε σε κατάλληλη μελλοντική περίσταση να έρθει και πάλι στην Τήνο την οποία αγαπά για τη «Δωρική» της ομορφιά.

Τη βραδιά συντόνισε η Ειδική Γραμματέας της Κάριτας Νάξου Τήνου κ. Στέλλα Φωσκόλου. Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος έστειλε τις ευχές του από την Αθήνα όπου βρίσκεται σε συνάντηση της Καθολικής Ιεραρχίας. Τον Δήμο Τήνου εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παντελής Αρμάος. μεταξύ των ακροατών ήταν ο π. Μάρκος Βιδάλης, αρκετοί γνώριμοι και φίλοι του ομιλητή.  Μικρό κέρασμα προσφέρθηκε στο τέλος δίνοντας την ευκαιρία επικοινωνίας στους παρόντες με τον π. Μιχάλη αλλά και μεταξύ τους. 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου