Ο Ποντίφικας που διαφέρει

Ο Ποντίφικας που διαφέρει

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την ημέρα που ο Πάπας Φραγκίσκος ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Βατικανό. Ένας πνευματικός ηγέτης με πολιτική σκέψη

Η προσευχή είναι πολιτική πράξη. Κυρίως όσον αφορά το Τείχος μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ ο Πάπας Φραγκίσκος δεν εξωραΐζει την κατάσταση: "Ένας άνθρωπος, ο οποίος σκέπτεται να χτίζει τείχη αντί γέφυρες δεν είναι χριστιανός. Αυτό δεν είναι το Ευαγγέλιο".

Πριν από δυο χρόνια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Μεξικό ο Πάπας Φραγκίσκος επέκρινε τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ανέγερση τείχους στα σύνορα μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ. Ακόμα και η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Βατικανό τον Μάιο του 2017 δεν μπόρεσε να σπάσει τον πάγο μεταξύ των δυο ανδρών.

Ο σημερινός 81χρονος Πάπας, κατά κόσμον Χορχέ Μπεργκόλιο, είναι ο πρώτος Λατινοαμερικάνος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Μετά την εκλογή του πριν από πέντε χρόνια χρειάστηκαν μόλις δυο λεπτά για να διαφανεί ότι αυτός ο Πάπας δεν έμοιαζε με κανέναν προκάτοχό του.

Ο Φραγκίσκος είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης, παράλληλα όμως και ένας πολιτικά βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος. Προσεύχεται στο Τείχος της Βηθλεέμγια την ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Δέχεται πρόσφυγες στο Βατικανό. Προτρέπει για το τέλος της ψυχρής πολιτικής περιόδου μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ και συγχωρεί τις γυναίκες που προχώρησαν σε άμβλωση.

"Ποτέ πριν δεν υπήρξε Ποντίφικας με τόσο πολύ θάρρος που να καταδεικνύει τις αδυναμίες του ισχύοντος συστήματος. Μαζί του ήρθε η άνοιξη στην Εκκλησία. Για 30 χρόνια ζούσαμε τον χειμώνα επιστρέφοντας σε μια πειθαρχία που τιμωρούσε θεολόγους και πολλούς καθηγητές πανεπιστημίων" λέει ο ανανεωτής θεολόγος Λεονάρντο Μποφ.

Συμφιλιωτικός και επαναστατικός

Οι επισκέψεις του Πάπα Φραγκίσκου στο Μεξικό, την Κολομβία και την Κούβα βοήθησαν να βελτιωθεί η πολιτική κατάσταση ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες ενώ το ταξίδι του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βοήθησε στην κατάπαυση του πυρός και την προκήρυξη νέων εκλογών.

Τέλος, ο Πάπας φαίνεται διατεθειμένος ακόμα και να συζητήσει το θέμα της αγαμίας των καθολικών ιερέων. Στη σύνοδο της συνόδου των Επισκόπων του Αμαζονίου το 2019 στο Βατικανό ενδεχομένως να αποφασιστεί εάν παντρεμένοι άνδρες θα μπορούν να γίνονται ιερείς. Μια πραγματική επανάσταση για την Καθολική Εκκλησία όπως λέει ο Γκάμπριελ Τσαρλς Πάλμερ Μπουκλ, Επίσκοπος της Άκρας, πρωτεύουσας της Γκάνας:

"Γνωρίζω καλά πως κάποιοι συντηρητικοί δεν είναι ευτυχείς με τη γενναιόδωρη στάση του Πάπα. Ο Φραγκίσκος παρακάλεσε επισκόπους και απλούς ιερείς να επιδεικνύουν φιλευσπλαχνία. Η Εκκλησία όμως δεν ανήκει μόνο στους συντηρητικούς, αλλά σε όλους".

Πηγή: dw

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου