Ο Πατριάρχης Μόσχας σε συναυλία στον Καθεδρικό Nαό του Στρασβούργου

Ο Πατριάρχης Μόσχας σε συναυλία στον Καθεδρικό Nαό του Στρασβούργου

Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει τη συναυλία των χορωδιών της Θεολογικής Ακαδημίας και της Ιερατικής Σχολής Κιέβου στις 26 Μαΐου 2019 στον Ρωμαιοκαθολικό Ιερό Καθεδρικό Ναό Στρασβούργου. Στη συναυλία παρέστησαν ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος με τη συνοδεία αυτού και ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Στρασβούργου Λιούκ Ραβέλ.

Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Λιούκ Ραβέλ είχε παραθέσει δείπνο προς τιμή του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, μετά τη λήξη του οποίου ο Πατριάρχης Μόσχας υπέγραψε το βιβλίο επισήμων επισκεπτών: «Ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο και όσους μας παρείχαν θερμή φιλοξενία για αδελφική υποδοχή, την περιεκτική συνομιλία, η οποία αποδεικνύει την κοινότητα προσεγγίσεων της ζωής και της μαρτυρίας της Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία. Είθε ο Κύριος να ευλογήσει την χριστιανική κοινότητα του Στρασβούργου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Λιούκ Ραβέλ προσφώνησε τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας στον Καθεδρικό Ναό, τονίζοντας την σημαντική επίσκεψή του στο Στρασβούργο. Επίσης έκανε μνεία στην ιστορική συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου με τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο το 2016 στην Κούβα.

Στη συνέχεια ο Ρωμαιοκαθολικός Ιεράρχης αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα στη Γαλλία. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη οφείλει να ακολουθήσει τις χριστιανικές ρίζες αυτής. Καλούμε τους χριστιανούς της Ανατολής και της Δύσεως να καταθέτουμε κοινή μαρτυρία του μεγαλείου του Χριστού και του Ευαγγελίου, προκειμένου η νέα Ευρωπαϊκή βουλή να δεχθεί τον χριστιανικό πολιτισμό στην Ευρώπη ὡς επικρατούντα», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Στρασβούργου, αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα κράτη οφείλουν να σέβονται τη θρησκευτική ταυτότητα των πολιτών τους.

Αντιφωνώντας ο Πατριάρχης Κύριλλος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Λιούκ Ραβέλ για τη θερμή υποδοχή. «Η σημερινή μου επίσκεψη στο Στρασβούργο φρονώ ότι έχει μεγάλη σημασία και όχι μόνο εξαιτίας των σκοπών τους οποίους θέσαμε και των προβλημάτων, τα οποία επιλύσαμε εδώ, αλλά και εξαιτίας της συναντήσεώς μας και της αδελφικής συζητήσεως, η οποία μόλις έχει γίνει», σημείωσε ο κ. Κύριλλος.

«Είχα ήδη τη δυνατότητα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της κατασκευής του Ρωσικού Ορθόδοξου Ναού εδώ, στο Στρασβούργο και τώρα, παρουσίᾳ του ποιμνίου Σας, θέλω και πάλι να Σᾶς ευχαριστήσω, συνέχισε ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας. Κάτοικοι του Στρασβούργου, πολλοί εκ των οποίων συγκροτούν το ποίμνιό Σας, επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για την κατασκευή αυτή». Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος επεσήμανε ότι στο Στρασβούργο διαβιούν πολλοί Ρώσοι Ορθόδοξοι χριστιανοί, για τους οποίους μεγάλη χαρά και παρηγοριά είναι η ανάδειξη του Ναού.

Κατά τον Πατριάρχη Κύριλλο, ποτέ δεν ήταν εύκολο να είσαι χριστιανός, ακόμη και την εποχή που η Πολιτεία στήριζε την Εκκλησία. «Καλούμαστε να καταθέτουμε τη μαρτυρία της χριστιανικής πίστεως με τη ζωή μας. Δεν υπάρχει τίποτε σπουδαιότερο από μία τέτοια μαρτυρία πίστεως. Ουδέποτε ήταν εύκολη. Προέρχομαι από μια χώρα, όπου κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους του 20ου αι. άνθρωποι υπέφεραν λόγῳ των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, ενώ ορισμένοι έχασαν και τις ζωές τους».

«Σήμερα είμαστε μάρτυρες της αναγεννήσεως του χριστιανισμού και της ανασυγκροτήσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Ρωσία», ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας και συνέχισε, «συνδέω αυτή την αναγέννηση με τη γενναία μαρτυρία των προγενέστερων γενιών, οι οποίες δεν φοβούντο να μείνουν χριστιανοί ακόμη και εν όψει του θανάτου». Είναι ανάγκη να είμαστε πάντοτε έτοιμοι να μαρτυρούμε τη χριστιανική μας πίστη και σε δύσκολες συνθήκες, και σε κατάσταση όταν μια τέτοια μαρτυρία δεν προβλέπει συνέπειες, επικίνδυνες για τη ζωή του ανθρώπου, την καριέρα και την άνεσή του, ανέφερε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.
Αφού τόνισε ότι συνεχίζεται η 40-ήμερη περίοδος εορτασμού του Πάσχα, ο Πατριάρχης Μόσχας προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Στρασβούργου ένα Πασχαλινό αυγό και προσφώνησε τους παρόντες διά «Χριστός Ανέστη!».

Ο Αρχιεπίσκοπος Λιούκ Ραβέλ επέδωσε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας απότμημα λειψάνου της δυτικοευρωπαίας Αγίας 07ου– 8ου αι. Οσίας Οδηλίας (᾿Οντίλ) της ἐν ᾿Αλσατίᾳ Γαλλίας. Παραδίδοντας τη λειψανοθήκη με τα τιμία λείψανα ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε για τους αγώνες της Αγίας, η οποία τιμάται τόσο από τους Ρωμαιοκαθολικούς, όσο και από τους Ορθοδόξους της Αλσατίας, της οποίας προστάτιδα τυγχάνει η Αγία.

Ακολούθησε η συναυλία της χορωδίας των Θεολογικών Σχολών Κιέβου υπό τη διεύθυνση του Αρχιμανδρίτη Λεοντίου Τουπυκάλο. Βασικό μέρος του προγράμματος της συναυλίας εντός του αρχαίου Καθεδρικού Ναού Στρασβούργου αποτέλεσαν ύμνοι της Ορθοδόξου θείας λατρείας.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου