Ο ΠΑΠΑΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Ο ΠΑΠΑΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Ο Πάπας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε προσκύνημα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που ευαγγελίστηκε από τον Απόστολο Παύλο. Ένα ταξίδι με ενδεχομένως τρεις σταθμούς: Ελλάδα, Κύπρο και Μαυροβούνιο.

Αυτές τις μέρες, σύμφωνα με όσα διαρρέουν από διάφορα περιβάλλοντα τόσο στο Βατικανό όσο και στην Ελλάδα, αρχίζει να παίρνει όλο και πιο συγκεκριμένη μορφή το ενδεχόμενο ο Πάπας Φραγκίσκος, μέσα στο 2020 να έρθει για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, μετά την ιστορική επίσκεψη μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Λέσβο τον Απρίλιο του 2016.

Σύμφωνα με ορθόδοξες και καθολικές ελληνικές πηγές, διαφάνηκαν στον Τύπο μερικές λεπτομέρειες από τις τρέχουσες διαβουλεύσεις, πως δηλαδή εκ μέρους του Ποντίφικα έφθασε η επιβεβαίωση της προθυμίας και της επιθυμίας του να έρθει στην Ελλάδα. Ο λόγος του πιθανού προσκυνήματος του Πάπα θα είναι να ακολουθήσει τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, όπως τα αφηγούνται οι Πράξεις των Αποστόλων, και είχαν γίνει το θέμα των εβδομαδιαίων κατηχήσεων του Πάπα κατά τις Γενικές Ακροάσεις της Τετάρτης.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, ο Άγιος Πατέρας ολοκλήρωσε τον κύκλο ομιλιών που ήταν αφιερωμένος σ’ αυτό το θέμα, με 20 κατηχήσεις, μεταξύ 29 Μαΐου και 15 Ιανουαρίου 2020. Και η ιστορική επίσκεψη στην Ελλάδα του Πάπα Ιωάννη-Παύλου Β’ είχε επίσης πραγματοποιηθεί στα ίχνη του Αποστόλου Παύλου, στις 4-5 Μαΐου 2001, και ήταν η πρώτη επίσκεψη ενός Επισκόπου Ρώμης από το σχίσμα του 1054. Κατά τη διάρκεια εκείνου του Προσκυνήματος, 19 χρόνια πριν, ο Άγιος Ιωάννης-Παύλος Β’ είχε επισκεφτεί επίσης την Κύπρο και τη Μάλτα στα πλαίσια των εορτασμών του Ιωβηλαίου 2000.

Σχετικά με την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου γίνονται διαβουλεύσεις και ανταλλάσσονται προτάσεις εδώ και καιρό, και το θέμα, έμμεσα ή άμεσα, υπήρξε αντικείμενο της επίσκεψης στο Βατικανό του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια (23 Οκτωβρίου 2019) καθώς και των συνομιλιών του Καρδιναλίου Λεονάρδου Σάντρι, Προέδρου της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες, στην Αθήνα (12-17 Νοεμβρίου 2019). Έγκυρες πηγές διαβεβαιώνουν πως εκτός από την Αθήνα ο Πάπας Φραγκίσκος σκέφτεται να επισκεφτεί και άλλες πόλεις, με κύριες υποψήφιες τη Θεσσαλονίκη, τον Λαγκαδά και τη Βέροια.

Μια εξαιρετική και με σημαντικό νόημα στιγμή του προγράμματος του Πάπα, ενδεχομένως να είναι η επίσκεψη, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, της αρχαίας μακεδονικής πόλης στη Βόρεια Ελλάδα. Η πόλη των Φιλίππων, που ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, διαδραμάτισε έναν πολύ σημαντικό ρόλο τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού.

Τέλος, μερικοί αναλυτές, που παρακολουθούν ιδιαιτέρως τα διεθνή ταξίδια του Πάπα Φραγκίσκου, θεωρούν πιθανή την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού με τρεις στάσεις: Ελλάδα, Κύπρο και Μαυροβούνιο.

Πηγή: ttps://ilsismografo.blogspot.com

Μετάφραση Π.Λ.Κ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 20ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 18 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ Τετάρτης 17 Αυγούστου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ   Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022      Κατήχηση περί Γήρατος – 17. Ο «Παλαιός των ημερών». Τα γηρατειά

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου