Ο Πάπας συστήνει την Κυριακή του Λόγου του Θεού
Με την Αποστολική Επιστολή με τη μορφή του ιδιόβουλου "Aperuit illis", ο Πάπας ορίζει την Τρίτη Κυριακή της κοινής περιόδου του έτους ως Κυριακή για τον εορτασμό, τον προβληματισμό και τη διάδοση του Λόγου του Θεού». Το έγγραφο δημοσιεύθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, μνήμη του Αγίου Ιερωνύμου, στην 1600η επέτειο από το θάνατο του διάσημου μετα-φραστή της Βίβλου στα Λατινικά, ο οποίος έλεγε: «Η άγνοια των Γραφών είναι άγνοια του Χριστού».
Ο Ιησούς ανοίγει το νου στην κατανόηση των Γραφών
Ο Πάπας Φραγκίσκος Φράνσις εξηγεί ότι αυτή η πρωτοβουλία, που έχει ήδη σχεδιαστεί για την ολοκλήρωση του Έκτακτου Ιωβηλαίου της Ευ-σπλαχνίας, σκοπεύει να απαντήσει σε πολλούς πιστούς που ζήτησαν τη σύσταση της Κυριακής του Λόγου του Θεού. Η Επιστολή αρχίζει με το ε-δάφιο του Ευαγγελίου του Λουκά (Λκ 24,45) στο οποίο ο αναστημένος Ιησούς εμφανίζεται στους μαθητές που ήταν συγκεντρωμένοι: "Τότε τους άνοιξε (aperuit illis) το νου για την κατανόηση των Γραφών". «Για τους ανθρώπους που φοβούνται και απογοητεύονται – ο Πάπας γράφει – αποκα-λύπτει την έννοια του πασχαλινού μυστηρίου: δηλαδή, σύμφωνα με το αιώνιο σχέδιο του Πατέρα, ο Ιησούς έπρεπε να υποφέρει και να αναστηθεί από τους νεκρούς για να προσφέρει μεταστροφή συγχώρεση των αμαρ-τιών και υπόσχεται το Πνεύμα Άγιο που θα τους δώσει τη δύναμη να γί-νουν μάρτυρες αυτού του μυστηρίου της σωτηρίας ».
Η επανάκτηση του Λόγου του Θεού στην Εκκλησία
Ο Πάπας υπενθυμίζει τη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού, η οποία "έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανανέωση του Λόγου του Θεού με το Δογματικό Σύ-νταγμα Dei Verbum" και το Βενέδικτο XVI ο οποίος συνεκάλεσε τη Σύνοδο των Επισκόπων το 2008 με θέμα "Ο Λόγος του Θεού στη ζωή και αποστο-λή της Εκκλησίας "και έγραψε την Αποστολική Προτροπή Verbum Domini, η οποία" αποτελεί μια απαραίτητη διδασκαλία για τις κοινότητές μας ". Σε αυτό το έγγραφο – επισημαίνει – ο «εκτελεστικός χαρακτήρας του Λόγου του Θεού είναι βαθύτερος, ειδικά όταν ο σωστός μυστήριος χαρακτήρας του αναδύεται στην λειτουργική πράξη».
Ένας Λόγος που ωθεί προς την ενότητα
Την Κυριακή του Λόγου του Θεού – υπογραμμίζει τον Ποντίφικας – λαμβάνει χώρα σε μια εποχή του χρόνου που απαιτεί την ενίσχυση των δεσμών με τους Εβραίους και την προσευχή για τη χριστιανική ενότητα: «Δεν είναι απλή σύμπτωση του χρόνου: ο εορτασμός της Κυριακής του Λόγου του Θεού, εκφράζει μια οικουμενική αξία, γιατί η Αγία Γραφή υπο-δεικνύει σε όσους ακούν την πορεία να ακολουθηθεί για να φτάσει σε μια αυθεντική και σταθερή ενότητα ».
Πώς να γιορτάσουμε την Κυριακή του Λόγου του Θεού
Ο Πάπας Φραγκίσκος μας προτρέπει να ζήσουμε αυτήν την Κυριακή "ως επίσημη ημέρα. Θα είναι σημαντικό (…) ότι στην εορτή της Ευχαριστί-ας το ιερό Ευαγγελιάριο μπορεί να είναι ενθρονισμένο, ώστε να καταστήσει εμφανής στη Σύναξη η αξία που έχει ο Λόγος του Θεού (…) Οι Επίσκοποι μπορούν την ημέρα εκείνη να τελέσουν την ακολουθία του Λόγου ή να την αναθέτουν σε ένα ειδικό λειτουργό για να γίνει υπενθύμιση της σημα-σία της αναγγελίας του Λόγου του Θεού στη λειτουργία. Είναι ουσιαστικό ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να προετοιμαστούν ορισμένοι πιστοί και να είναι αληθινοί εκφωνητές του Λόγου με κατάλληλη προετοιμασία (…) οι εφημέριοι θα μπορούν να βρουν στο σύνολό τους τις μορφές για την παράδοση της Βίβλου ή ενός βιβλίου στις «συνάξεις για να αναδείξουμε τη σημασία της συνέχισης στην καθημερινή ζωή της ανάγνω-σης, της εμβάθυνσης και της προσευχής με την Αγία Γραφή, με ιδιαίτερη αναφορά στο lectio divina».
Η Βίβλος, το βιβλίο του Λαού του Θεού, όχι μόνο σε λίγους προνομιούχους
«Η Βίβλος – γράφει ο Πάπας – δεν μπορεί να είναι απλώς η κληρο-νομιά κάποιων και ακόμα λιγότερο μιας συλλογής βιβλίων για τους λίγους προνομιούχους (…) Συχνά εμφανίζονται τάσεις που προσπαθούν να μονο-πωλήσουν το ιερό κείμενο που το υποτάσσει σε ορισμένους κύκλους ή σε επιλεγμένες ομάδες. Δεν μπορεί να είναι έτσι. Η Βίβλος είναι το βιβλίο του λαού του Κυρίου που περνά από την διασπορά και τη διαίρεση στην ενό-τητα στην ακρόασή του. Ο Λόγος του Θεού ενώνει τους πιστούς και τους καθιστά έναν λαό ».