Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ απλά και ταπεινά

Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ 
απλά και ταπεινά

Ο Πάπας συνάντησε τους υπαλλήλους του Βατικανού για να τους ευχηθεί καλά Χριστούγεννα και τους απεύθυνε τη σκέψη του πάνω σε 4 λέξεις: εργασία, οικογένεια, κουτσομπολιό και συγνώμη.

Λόγια αυθόρμητα, χωρίς κείμενο αυτά που είπε ο Πάπας στους Υπαλλήλους της Αγίας Έδρας και του Κράτους του Βατικανού, που έγιναν δεκτοί στην Αίθουσα Παύλος ο 6ος  για τις Χριστουγεννιάτικες ευχές.

Μια υποδοχή θερμή στην οποία ο Πάπας Φραγκίσκος απάντησε με εγκαρδιότητα και απλότητα, αγκαλιάζοντας και ευλογώντας το πλήθος που βρισκόταν στο διάδρομο της αίθουσας. Φωτογραφίες, selfie  ιδιαίτερα με τους νέους  και πολλά δώρα, όπως το άσπρο σκουφάκι  που του δώρισε ένα κοριτσάκι και ο Πάπας το αντάλλαξε με το δικό του δίνοντάς το στον πατέρα της μικρής. Ήταν πάρα πολλοί οι παρόντες  ακόμη και ηλικιωμένοι  στους οποίους ο Πάπας αφιέρωσε μερικά πολύτιμα δευτερόλεπτα και μετά η στιγμή της ευλογία και για ένα φιλάκι  στα άρρωστα παιδιά.

Από τη φασαρία  της υποδοχής, ήρθε η απόλυτη σιωπή  όταν ο Πάπας Φραγκίσκος  έφθασε στην εξέδρα. Πήρε το λόγο  και ευχαρίστησε όλους τους παρόντες: «ευχαριστώ χωριστά τον καθένα από σας  για την εργασία  που εξασφαλίζει εδώ. Που κάνει να λειτουργεί το τραίνο  που φαίνεται τόσο βαρύ.  Η εργασία της Εκκλησίας  δεν θα προχωρούσε καλά,  δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί  χωρίς εσάς που είστε κρίκος  αυτής της αλυσίδας¨.

Τέσσερεις λέξεις τις οποίες πρέπει να σκέπτεστε.

Η πρώτη είναι «εργασία».

«Εργασία» είναι η πρώτη λέξη που σας λέω, όχι για να σας πω, να εργάζεστε περισσότερο, αλλά για να σας ευχαριστήσω. Δεν θέλω  μαύρη εργασία στο Βατικανό, Είναι θέμα συνείδησης για μένα, δεν μπορούμε να κηρύττουμε  τη Διδασκαλία της Εκκλησίας  και να μην την εφαρμόζουμε.  Για μένα είναι έτσι. Εσείς βοηθείστε μας και σ’ αυτό».

Προβάλλοντας την εργασία «ως οδό αγιοσύνης και ευτυχίας», ο Πάπας Φραγκίσκος  συνέχισε  με τα συνηθισμένα ξεκάθαρα και ειλικρινή λόγια: « η κατάρα είναι να μην έχει κάποιος εργασία, διότι η εργασία  μας δίνει αξιοπρέπεια, η σιγουριά της εργασίας μας δίνει αξιοπρέπεια. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα,  που εξαρτάται από πολλές συνθήκες  και διατηρώντας την εργασία σημαίνει ότι διατηρούμε την αξιοπρέπεια. Αυτή η εργασία μας βοηθά να  εξασφαλίζουμε το ψωμί και να το έχουμε όχι από την ελεημοσύνη  αλλά από την εργασία. Το να κάνουμε σωστά την εργασία  είναι και αυτό αξιοπρέπεια».

Η άλλη λέξη  είναι η «οικογένεια».

Η δεύτερη λέξη  που έρχεται στη σκέψη μου να σας πω  είναι «οικογένεια».  Όταν εγώ  πληροφορούμε ότι μία οικογένεια δική σας βρίσκεται σε κρίση, στην οποία μάλιστα υπάρχουν παιδιά, εγώ υποφέρω. Αφήστε να σας βοηθήσουμε. Σας παρακαλώ  αφήστε να βοηθηθείτε. Ζητείστε εγκαίρως βοήθεια. Φυλάξτε τις οικογένειές σας. Όταν οι γονείς μαλώνουν μεταξύ τους, τα παιδιά υποφέρουν. Σας δίνω μια συμβουλή:  Μη μαλώνετε ποτέ μπροστά στα παιδιά σας. Φυλάξετε τις οικογένειές σας . Η οικογένεια! Η οικογένεια! Αυτό είναι το μεγάλο στολίδι,  διότι την οικογένεια τη δημιούργησε ο Θεός. Κουράγιο, προχωρείτε με αισιοδοξία.

Το «Κουτσομπολιό»

Η τρίτη λέξη, που ανάφερε ο Πάπας Φραγκίσκος, είναι το κουτσομπολιό, μια λέξη καθημερινότητας, όπως  την χαρακτήρισε και που δημιουργείται από τα πολλά βάσανα. Η σύγκριση που έκανε ο Πάπας  απέδωσε πράγματι  την ιδέα της ζημιάς  που γίνεται με τη μουρμούρα. «Ένας κουτσομπόλης  μοιάζει με ένα τρομοκράτη: πετά τη βόμβα, αυτή   σκάει  και τραυματίζει τόσους άλλους. Σας παρακαλώ μην κάνετε τον τρομοκράτη  των κουτσομπολιών! Τι μπορώ  όμως να κάνω για να μη κουτσομπολεύω; Μα να  δαγκώσεις τη γλώσσα σου!

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις , μία ακόμη λέξη που συχνά είναι δύσκολα να η να προφέρουμε: «συγνώμη»

“Συγνώμη και άφεση είναι η τέταρτη λέξη,  διότι συχνά δεν δίνουμε το καλό παράδειγμα. Μιλώ για την τάξη των κληρικών. Υπάρχουν λάθη στη ζωή  που γίνονται από μας τους κληρικούς, αμαρτίες, αδικίες,  δεν συμπεριφερόμαστε σωστά στους ανθρώπους, μερικές φορές είμαστε  νευρικοί. Γι’ αυτό σας ζητώ συγνώμη”.

Τελικές ευχές.

Τέλος προσκάλεσε τους παρόντες να μη φοβούνται να ζητούν συγνώμη και να αναζητούν ένα καλό εξομολόγο, όπως είπε: «υπάρχουν τόσοι φιλεύσπλαχνοι ιερείς  και  τα Χριστούγεννα  είναι μια καλή ευκαιρία  να αποκαταστήσουμε την ειρήνη μέσα μας.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου