Πολύ με βοηθά να βρίσκομαι ανάμεσα στους ανθρώπους.
«Πάνω απ’ όλα, είμαι πολύ ευτυχισμένος όταν μπορώ να βρίσκομαι και να μιλάω με τους ανθρώπους, ειδικά με τα παιδιά, με τους ηλικιωμένους, με τους αρρώστους. Με βοηθά πολύ να βρίσκομαι με άτομα. Αυτό με κάνει πιο νέο και ευτυχισμένο, μου δίνει μεγάλη χαρά. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες χαρές». Με αυτά τα λόγια ο Πάπας Φραγκίσκος απάντησε σε έναν από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Sophia του Τόκυο στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα χθες το πρωί, το οποίο δημοσιεύθηκε από το Vatican News. Ο Ποντίφικας υπενθύμισε στους νέους αληθινές αξίες και έγκυρους σκοπούς για να οικοδομήσουν ένα μέλλον, επισημαίνοντας το αποτύπωμα αλτρουισμού που θα πρέπει να έχει η εκπαίδευση:
«Η εκπαίδευση που δεν ασχολείται με την εξυπηρέτηση των άλλων είναι μια εκπαίδευση που προχωρά προς την αποτυχία». Στη συνέχεια, ο Άγιος Πατέρας υπογράμμισε τη σημασία των ριζών μας, των οικογενειακών, ιστορικών, πολιτιστικών και ανθρωπίνων ριζών. Για να τις βρούμε πρέπει να μιλήσουμε με τους ηλικιωμένους, τους θεματοφύλακες της μνήμης.
Έπειτα, ο Πάπας Φραγκίσκος απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με τη σημασία της θρησκείας: «Κάθε θρησκεία σε κάνει να αναπτύσσεσαι». «Για να αναπτυχθούμε όμως, πρέπει να είμαστε στην υπηρεσία των άλλων, αυτό είναι ο αλτρουισμός, σύμφωνα με τον Άγιο Πατέρα, αυτό είναι που κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός ατόμου θρησκευόμενου και ενός ειδωλολάτρη. Ο Ποντίφικας επανέλαβε ότι οι ομάδες φονταμενταλιστών οι οποίες είναι παρούσες σε κάθε ομολογία, δεν ανταποκρίνονται καθόλου στο θρησκευτικό ιδεώδες.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα ήταν η προστασία της δημιουργίας. «Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και να φροντίζουμε τη Γη μας». Ο Άγιος Πατέρας υπενθύμισε στους νέους την αποψίλωση του Αμαζονίου και την κλιματική αλλαγή υπογραμμίζοντας τη σχέση μεταξύ της οικολογικής ανισορροπίας και των κοινωνικών ανισοτήτων.
Μιλώντας για τον εαυτό του ο Πάπας Φραγκίσκος εξήγησε την προσέγγισή του για τη ζωή: «με ρωτήσατε ποια είναι η εικόνα που έχω για τον εαυτό μου. Προσπαθώ να μη κοιτάζομαι στον καθρέφτη. Επειδή είναι κάτι που πρέπει να κοιτάζεις συνεχώς, επειδή η ματαιοδοξία μπορεί να σε καταλάβει οποτεδήποτε. Προσπαθώ, μια με δυο φορές την ημέρα, να κοιτάζω μέσα μου, τα πράγματα που αισθάνθηκα κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα πράγματα που συνέβησαν μέσα μου. […] Νομίζω ότι είμαι ένας αμαρτωλός που ο Θεός αγάπησε πολύ και που τον αγαπά ακόμη. Και αυτό με κάνει πολύ ευτυχισμένο».
Στη συνέχεια, εμβάθυνε στο πρόβλημα της μετανάστευσης το οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος το χαρακτήρισε με μια ιδιαίτερη αναφορά ως «τη μεγαλύτερη τραγωδία μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Ένας μετανάστης πρέπει να γίνεται δεκτός και να ενσωματώνεται, όχι να απορρίπτεται. Επιπλέον ο Πάπας Φραγκίσκος επεσήμανε ότι η εγκατάλειψη και η απομόνωση μπορεί να ευνοήσουν τη δημιουργία τρομοκρατικών ομάδων. Το πρόβλημα των μεταναστών πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού.
Τέλος ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την Ιαπωνία, πιθανώς, έναν από τους επόμενους προορισμούς ενός αποστολικού ταξιδιού του. Ο Άγιος Πατέρας ανέφερε και κάποια προβλήματα της Ιαπωνίας: «Τον υπερβολικό συναγωνισμό, την ανταγωνιστικότητα, την κατανάλωση, […] την υπερβολική αξιοκρατία και τον ανταγωνισμό». Ο Ποντίφικας ολοκλήρωσε το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του επισημαίνοντας τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες για την προώθηση του διαλόγου.