Ο Πάπας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών

Ο Πάπας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών

Ένα ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στη Γενεύη της Ελβετίας, «μελετάται», επιβεβαίωσε στο Zenit η αντιπρόεδρος του Γραφείου Τύπου του Βατικανού, Paloma Garcia Ovejero, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018.

Ένα ταξίδι με την ευκαιρία των 70 χρόνων του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) το οποίο τον προσκάλεσε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου του ελβετικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Andre Simonazzi, δήλωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες πάνω στις λεπτομέρειες της επίσκεψης της 21ης Ιουνίου 2018, αλλά ότι μέχρι στιγμής, το μόνο που ήξεραν ήταν ότι ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Alain Berset, ο οποίος τον προσκάλεσε εξ ονόματος του Συμβουλίου, θα υποδεχόταν τον Πάπα.

Μια λειτουργία θα μπορούσε να τελεστεί από τον Πάπα, επέδειξε από την πλευρά της η ελβετική τηλεόραση (RTS).

Από την πλευρά του ο επίσκοπος Λωζάννης, Γενεύης και Fribourg, σεβασμιότατος Charles Morerod, op, εξέφρασε, στις 28 Φεβρουαρίου, πάντα στην ελβετική τηλεόραση, τη «χαρά» του για την άφιξη του Πάπα.

Υπογράμμισε ότι ήταν ένα ταξίδι «για οικουμενικούς λόγους», με επίσκεψη στο Π.Σ.Ε.: ανέφερε ότι η Γενεύη αποτελεί ένα «οικουμενικό σύμβολο».

Τέλος, υπενθύμισε επίσης ότι ο Παύλος ΣΤ΄ και ο Ιωάννης – Παύλος Β΄ την είχαν επισκεφτεί: «είμαι ευτυχισμένος που το ομοσπονδιακό Συμβούλιο κάλεσε τον Πάπα», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του Π.Σ.Ε., Olav Fykse Tveit – τον οποίο ο Πάπας είχε συναντήσει στη Σουηδία το 2016 – , αναμένεται να λάβει μέρος σε μια συνέντευξη Τύπου σχετικά με αυτή την εκδήλωση, σύντομα στη Ρώμη.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την Σουηδία: την περασμένη Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, το Π.Σ.Ε. συνεργάστηκε για την Ημέρα Νηστείας και Προσευχής για την Ειρήνη, ιδιαίτερα για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (RDC), το Νότιο Σουδάν και τη Συρία, την οποία εγκαινίασε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η τελευταία επίσκεψη Πάπα στην Ελβετία χρονολογείται από το 2004, όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ επισκέφθηκε τη Βέρνη. Σχεδόν 70.000 άτομα παρέστησαν στη θεία λειτουργία την οποία τέλεσε στα γερμανικά.

Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ επισκέφθηκε τη Γενεύη το 1982 για μια επίσκεψη στους διεθνείς οργανισμούς. Ο Παύλος ΣΤ΄ επισκέφθηκε επίσης την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη τον Ιούνιο του 1969.

Σχεδόν το 38% του ελβετικού πληθυσμού αναγνωρίζεται ως καθολικό, ενώ περίπου ένα 27% των Ελβετών κατοίκων ανήκουν σε διαφορετικές προτεσταντικές κοινότητες.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου