Ο Πάπας στην Κολομβία: ένας μάρτυρας της πορείας για την ειρήνη

Ο Πάπας στην Κολομβία: ένας μάρτυρας της πορείας για την ειρήνη

«Αγγελιοφόρε, γεμάτε χαρά, σταλμένε από τον Κύριο. Έλα σαν την βροχή στην έρημο, δίνοντας ελπίδα στο λαό μας». Με αυτά τα λόγια ξεκινά ο επίσημος ύμνος του αποστολικού ταξιδιού του Πάπα Φραγκίσκου στην Κολομβία, από τις 6 έως τις 10 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, με επιστροφή στη Ρώμη Ciampino στις 11 Σεπτεμβρίου. Το σύνθημα που επελέγη για την επίσκεψη, και για τη μουσική επένδυση, είναι: «Ας κάνουμε το πρώτο βήμα», δείχνοντας τη διαδικασία συμφιλίωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε μια χώρα κατεστραμμένη από τον πλέον των 50 χρόνων εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στην κυβέρνηση της Μπογκοτά και τις Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Farc).

«Ο Πάπας έρχεται στο τέλος διαδικασίας και μιας πορεία της Κολομβίας», δηλώνει ο πατέρας Francesco Bortignon, εφημέριος στην Cucuta, στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.Εδώ και 21 χρόνια ιεραπόστολος στην Κολομβία, ο πατέρας Bortignon είναι διευθυντής του Κέντρου για τη μετανάστευση και την υποδοχή (Casadepaso) της Cucuta. Τον βρίσκουμε μέσω τηλεφώνου, όταν εκεί είναι νωρίς το πρωί. Εκείνος, καταγόμενος από το Βένετο Scalabrini, ήδη εργάζεται, προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες τόσων πολλών μεταναστών, στην πλειοψηφία τους από τη Βενεζουέλα, οι οποίοι διασχίζουν τα σύνορα προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις βιαιότητες, την πείνα και τη φτώχεια.

Ευχαρίστως μιλά επίσης και για την «Κολομβία του», για την κρίσιμη στιγμή που ζει η χώρα. «Τελικά – λέει – υπογράφηκε το σύμφωνο της ειρήνης με τους αντάρτες, με την ομάδα της Farc. Παραμένει η ομάδα Eln, EjércitodeLiberaciónNacional, με την οποία υπάρχει ένας διάλογος σε εξέλιξη: η διαδικασία είναι λίγο αργή, παρόλα αυτά ελπίζουμε ότι, όπως και με τις αρχικές συζητήσεις οι οποίες διήρκεσαν δύο χρόνια, θα καταφέρουμε να υπογράψουμε και αυτή την ειρήνη». Μόνο έτσι, εξηγεί, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια κατάσταση ηρεμίας, απουσίας ανταρτών». Αυτό θα σήμαινε κυρίως ασφάλεια, ελπίδα αλλά και «οικονομική ευημερία» και «ανάπτυξη».

Η Καθολική Εκκλησία στην Κολομβία από πάντα εργαζόταν για την επίτευξη της ειρήνης: «Κινείται έντονα με κοινωνική ευαισθησία και συνοδεύοντας αυτή την ειρηνευτική διαδικασία»,υπενθυμίζει ο πατέρας Φραγκίσκος. Η Εκκλησία σε πάρα πολλές ενορίες, «ειδικά σε εκείνες που έχουν περισσότερο πληγεί από τους αντάρτες», συνεχίζει να προωθεί «πρωτοβουλίες με κοινωνικό χαρακτήρα, για την οργάνωση και προετοιμασία των ηγετών», με «δραστηριότητα επιχειρηματικού χαρακτήρα», προκειμένου να προετοιμαστεί «η νοοτροπία, η συνείδηση για ένα είδος ζωής δημοκρατικής, συλλογικής, παραγωγικής».

 

Το μήνυμα που θα προκύψει από την επίσκεψη του Πάπα θα είναι αμιγώς «χριστιανικό, ευαγγελικό»:ένα μήνυμα ελπίδας, ένα μήνυμα πορείας, με μια αυθεντική χριστιανική μαρτυρία, εκείνη του «Ας κάνουμε το πρώτο βήμα». Ένα παράδειγμα περισσότερο από ποτέ αναγκαίο, επισημαίνει ο πατέρας Bartignon, σε μια στιγμή κατά την οποία «είμαστε περικυκλωμένοι – καταλήγει –  και από μια πληθώρα αιρέσεων» που προσεγγίζουν «την brujeria, την μαγεία, την φαντασία».

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου