Η συγχώρεση απελευθερώνει την καρδιά, δίνει ελπίδα, οικοδομεί την Εκκλησία

Η συγχώρεση απελευθερώνει την καρδιά, δίνει ελπίδα, οικοδομεί την Εκκλησία

«Η συγχώρεση απελευθερώνει την καρδιά και μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι: η συγχώρεση δίνει ελπίδα, δίχως συγχώρεση δεν οικοδομείται η Εκκλησία»: αυτό είναι το tweetπου ο Πάπας Φραγκίσκος κοινοποίησε σήμερα από το λογαριασμό του @ Pontifex. Λέξεις που έχουν σημαδέψει τη Διδασκαλία του από τις πρώτες κιόλας μέρες της ποντιφικής θητείας του, κατά τη διάρκεια της οποίας μας δίδαξε να αναγνωρίζουμε στην απονομή συγχώρεσης ένα «χάδι» ικανό να «παράγει τον Παράδεισο».

Στο επίκεντρο της ομιλίας για την επίσημη εορτή της Πεντηκοστής του τρέχοντος έτους, υπήρχε αυτή η σκέψη πάνω στη συγχώρεση, η οποία θεωρείται από τον Φραγκίσκο «το δώρο με τη νιοστή δύναμη», «η μεγαλύτερη αγάπη, αυτό που τα κρατά όλα ενωμένα, που τα εμποδίζει να καταρρεύσουν, που ενδυναμώνει και σταθεροποιεί», και που προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα.

Και ακριβώς επειδή ο χριστιανός έχει συγχωρεθεί, εξήγησε ο Πάπας, οφείλει να συγχωρεί και όχι να κρίνει τον αδελφό που αμαρτάνει. Να ζητάμε συγγνώμη, να αναγνωρίζουμε την αμαρτία μας και ταυτόχρονα να προσφέρουμε την κατανόηση προς τους άλλους, ακόμη κι αν δεν είναι εύκολο: αυτή είναι η σκέψη του Φραγκίσκου, ο οποίος ακόμη και για τον έγγαμο βίο πρότεινε στους συζύγους τρεις λέξεις κλειδιά, συμπεριλαμβανομένης και της λέξης, «συγγνώμη».

Το πρόσωπο του φιλεύσπλαχνου Πατέρα που δεν κουράζεται να συγχωρεί εφόσον ξέρουμε να επιστρέφουμε σε αυτόν με συντετριμμένη την καρδιά, ο Πάπας συνέχεια μας το έχει αναφέρει κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, από την αρχή της Διδασκαλίας του, χωρίς να παραλείπει ποτέ να επισημαίνει ότι «είναι ο άνθρωπος που κουράζεται να ζητά συγχώρεση». Και είναι ο άνθρωπος που, όπως είπε επισκεπτόμενος την Porziuncola στις 4 Αυγούστου του 2016, «όταν έχει χρέος προς τους άλλους αξιώνει την ευσπλαχνία, αλλά όταν του οφείλουν, επικαλείται τη δικαιοσύνη!». Αντιθέτως, η αγάπη του Πατέρα είναι αυτή που μας επιτρέπει να αναγνωριζόμαστε ως χριστιανοί.

Ιδού λοιπόν το καθήκον που ο Φραγκίσκος υποδεικνύει στους μαθητές του Χριστού, υπό το πρίσμα των τόσων πολλών κατηχήσεων για τη συγχώρεση: «Να προσφέρουμε μαρτυρία ευσπλαχνίας» σε ένα κόσμο όπου πολλά άτομα ζουν «εγκλωβισμένα στη μνησικακία και εκκολάπτουν το μίσος, επειδή είναι ανίκανοι να συγχωρέσουν», καταστρέφοντας την ίδια τη ζωή τους και αυτή των άλλων, αντί να βρίσκουν τη χαρά της γαλήνης και της ειρήνης».

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Άγγελος Κυρίου, Κυριακή 15-9-2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ   Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2024 Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλή Κυριακή! Το Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας μάς αφηγείται ότι ο Ιησούς, αφού ρώτησε τους μαθητές

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 16 Σεπτεμβρίου 2024                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα