Ο Πάπας στη Μάλτα στις 31 Μαΐου.

Ο Πάπας στη  Μάλτα στις 31 Μαΐου.

Η ανακοίνωση του αποστολικού ταξιδιού του Πάπα Φραγκίσκου στην καρδιά της Μεσογείου, σε δελτίο Τύπου από την αίθουσα Τύπου της Αγίας Έδρας, έγινε γνωστή σήμερα το πρωί. Το λογότυπο της επίσκεψης είναι ένα μήνυμα καλωσορίσματος. Είναι η τέταρτη επίσκεψη ενός Πάπα στο νησί. Ο Αρχιεπίσκοπος Scicluna μας προσκαλεί να προσευχηθούμε για την επίσκεψη του Πάπα για να ενθαρρύνουμε ένα νέο ευαγγελισμό.

"Αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μάλτας, των αρχών και της Καθολικής Εκκλησίας της χώρας – διαβάζουμε στο δελτίο τύπου – Ο Πάπας Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει αποστολικό ταξίδι στη Μάλτα και το Γκόζο στις 31 Μαΐου 2020. Το ταξιδιωτικό πρόγραμμα θα δημοσιευθεί εν καιρώ. "Αυτό το ταξίδι του Πάπα στη Μάλτα – αρχαία έδρα του Ιπποτικού Τάγματος από όπου παίρνει το όνομα του νησιού, το οποίο σήμερα έχει λιγότερους από 500 χιλιάδες κατοίκους – θα είναι μια μονοήμερη επίσκεψη για την ημέρα της Πεντηκοστής, η οποία περιλαμβάνει επίσης μια στάση στο Γκόζο, ένα από τα είκοσι νησιά που αποτελούν το αρχιπέλαγος της Μάλτας.

Το λογότυπο ως ένδειξη καλωσορίσματος
Το λογότυπο της επίσκεψης παρουσιάζει τα χέρια που δείχνουν το Σταυρό, που προέρχονται από ένα πλοίο στο έλεος των κυμάτων. Τα χέρια αντιπροσωπεύουν ένα σημάδι της υποδοχής του χριστιανού προς τον γείτονά του και βοήθειας σε όσους βρίσκονται σε δυσκολία, εγκαταλελειμμένοι στο πεπρωμένο τους. Το σκάφος υπενθυμίζει τη δραματική ιστορία του ναυαγίου του αποστόλου Παύλου στο νησί της Μάλτας (πρβλ. Πράξεις 27, 27-44) και την υποδοχή που έδωσαν οι Μαλτέζοι στον απόστολο και στους ναυαγούς (πρβλ. Πράξεις 28, 1-10) αντικείμενο επίσης παρμένο από τις πρόσφατες ακροάσεις της Πάπα Φραγκίσκου της Τετάρτης. Το σύνθημα του αποστολικού ταξιδιού είναι "μας δέχτηκαν πολύ φιλικά" (Πράξεις 28, 2).

Είναι το τέταρτο ταξίδι ενός Πάπα στη Μάλτα.
Οι δύο προηγούμενοι Πάπες που πραγματοποίησαν μια αποστολική επίσκεψη στη Μάλτα: ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β δύο φορές από τις 25 έως τις 27 Μαΐου 1990 και από τις 8 έως τις 9 Μαΐου 2001 και ο Πάπας Βενέδικτος XVI στις 17 και 18 Απριλίου 2010. Κατά τη τελευταία του επίσκεψη στη Μάλτα το 2001 – ένα ταξίδι στα βήματα του Αγίου Παύλου – ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β είχε Μακαριοποιήσει τον Don Çorġ Preca, τον πρώτο Μαλτέζο άγιο στην ιστορία του καθολικισμού, την αδελφή Adeodata P isani, ηγουμένη της μονής του Αγίου Πέτρου στην πόλη της Μεδίνας, και τον Nazju Falzon, φραγκισκανό αδελφό, ο οποίος βοήθησε τους Μαλτέζους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Scicluna: η παπική του επίσκεψη για την ενθάρρυνση ενός νέου ευαγγελισμού
Σε βίντεο που γυρίστηκε μέσα σε μια σπηλιά, που σύμφωνα με την παράδοση ο απόστολος Παύλος κήρυξε το Ευαγγέλιο για τρεις μήνες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, ο Σεβασμιότατος Scicluna, Αρχιεπίσκοπος Μητροπολίτης της Βαλέττα κάλεσε να προσευχηθούν για "αυτό το αποστολικό ταξίδι του Πάπα που είναι επίσης μια ενθάρρυνση για ένα νέο ευαγγελισμό». Η παρουσία του Αγίου Πατέρα, υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος, είναι "μια ευκαιρία για να ανανεώσουμε αυτή τη φιλανθρωπία μας, το πνεύμα της υποδοχής μας. Καλούμαστε να δώσουμε τη ζωή μας για τους άλλους, να θεραπεύσουμε τις πληγές που έχουν σκίσει τον κοινωνικό ιστό σε κομμάτια αλλά και να είμαστε γεμάτοι από θάρρος να καλωσορίζουμε άλλους που χτυπούν στις όχθες των νησιών μας ζητώντας κάποια βοήθεια, κάποιον που να τουςμεταχειρίζεται με αξιοπρέπεια, με «σπάνια ανθρωπιά».

Μετάφραση: π.Ι.Σκλ.
 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου