Αφιερώνει στην Παναγία όλους τους ασθενείς

Αφιερώνει στην Παναγία όλους τους ασθενείς

Ο Πάπας Φραγκίσκος σε ένα tweet επιβεβαιώνει την “εγγύτητα της προσευχής” του, στους ασθενείς, στις οικογένειες τους, και στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, την ημέρα που η Εκκλησία γιορτάζει την 28η Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών. Η προσευχή του στην “Αειπάρθενο, Σωτηρία των Ασθενών”. Σε ένα δεύτερο tweet, μας υπενθυμίζει ότι ο Ιησούς προσφέρει, σε όσους είναι σε πόνο την ευσπλαχνία του.

Στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει τη γιορτή της Παναγίας της Λούρδης, και της 28ης Παγκόσμιας Ημέρας των Ασθενών, ο Πάπας Φραγκίσκος στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter@Pontifex, εμπιστεύεται, σε ένα πρώτο tweet, στην “Αειπάρθενο, Σωτηρία των Ασθενών”, “όλα τα άτομα που φέρουν το βάρος της ασθένειας μαζί με τις οικογένειες τους και τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας. Σε όλους, “με στοργή” ο Πάπας διαβεβαιώνει την “εγγύτητα του στην προσευχή”.

Το να μπεις στη ζωή του Ιησού, είναι μια εμπειρία τρυφερότητας.
Δύο ώρες αργότερα, σε ένα δεύτερο tweet, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθυμίζει ότι “ο Ιησούς Χριστός προσφέρει την ευσπλαχνία σε όσους ζουν με αγωνία για την κατάσταση ευθραυστότητάς, πόνου και αδυναμίας”. Προσθέτει, ο Πάπας πως ο Ιησούς “καλεί όλους να εισέλθουν στη ζωή Του για να ζήσουν την τρυφερότητα”.

Το Μήνυμα: "Ελάτε σε ‘μένα, κουρασμένοι και καταπιεσμένοι".
Στο μήνυμα για αυτή την Ημέρα, που δημοσιεύτηκε στις 3 Ιανουαρίου, ο Ποντίφικας εμπνέεται από τα λόγια του Ιησού που αναφέρονται στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου: “Ελάτε σε εμένα, όσοι κοπιάζετε κι είστε κουρασμένοι, κι εγώ θα σας ξεκουράσω” (Mτθ 11, 28). Λόγια που αποκαλύπτουν τη μια στάση γεμάτη από ευσπλαχνία του Ιησού απέναντι στην τραυματισμένη ανθρωπότητα, το βλέμμα του που φτάνει βαθιά και θεραπεύει με τρυφερότητα.

Φροντίδα σώματος, αλλά και για ολόκληρο το άτομο.
Στο κείμενο, ο Πάπας Φραγκίσκος δίνει έμφασης τη σωστή προσέγγιση του ασθενούς, η οποία απαιτεί όχι μόνο φροντίδα του σώματος, αλλά και“φροντίδα” του ατόμου και της οικογένειας του, που ταλαντεύεται από τη δοκιμασία. Για το λόγο αυτό, καλεί τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να ανοιχτούν στο υπερβατικό απέναντι στο όριο της επιστήμης, να “παραμένουν συνεπείς” στο ναι της ζωής και στο άτομο.

Καμιά παράδοση στην ευθανασία και στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
"Η δράση σας – γράφει ο Πάπας απευθυνόμενος στο προσωπικό υγείας αλλά και στους εθελοντές – ας είναι συνεχώς στραμμένη στην αξιοπρέπεια και τη ζωή του ατόμου, χωρίς να υποκύπτει στην ευθανασία, στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ακόμη και όταν η κατάσταση της ασθένειας είναι μη αναστρέψιμη. "

Η διασφάλιση της φροντίδας των φτωχών είναι κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο Πάπας παροτρύνει επίσης τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα να εγγυηθούν τη θεραπεία στους πιο αδύναμους και φτωχότερους στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους εθελοντές που, σύμφωνα με την εικόνα του Καλού Σαμαρείτη, αντισταθμίζοντας τις διαρθρωτικές ελλείψεις με χειρονομίες εγγύτητας και τρυφερότητας.

Μετάφραση: π. Ι. Σκλ.
 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου