Ο Πάπας προς τους καθολικούς της Κίνας: μάρτυρες φιλανθρωπίας μέσα από την ενότητα

Ο Πάπας προς τους καθολικούς της Κίνας: μάρτυρες φιλανθρωπίας μέσα από την ενότητα

Στο τέλος της γενικής ακρόασης, ο Φραγκίσκος υπενθύμισε ότι την επόμενη Παρασκευή, η Εκκλησία θα τελέσει την εορτή της Παναγίας με τον τίτλο « Βοήθεια των Χριστιανών», η οποία θα τιμηθεί στην Κίνα στο Ιερό «Nostra Signora di Sheshan» και ζήτησε να προσευχηθούμε ώστε οι καθολικοί Κινέζοι να μπορέσουν να γίνουν μάρτυρες φιλανθρωπίας και αδελφοσύνης, παραμένοντας πάντοτε ενωμένοι με την κοινωνία της Εκκλησίας όλου του κόσμου.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 24 Μαΐου, η Εκκλησία τελεί την εορτή της Beata Vergine Maria “Aiuto dei Cristiani”, η οποία τιμάται ιδιαίτερα στην Κίνα στο Ιερό “Nostra Signora di Sheshan” , στη Σαγκάη. Αυτό υπενθύμισε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της γενικής ακρόασης στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, απηύθυνε την σκέψη του προς τους καθολικούς στην Κίνα:

«Αυτή η ευτυχής ευκαιρία, μου επιτρέπει να εκφράσω την ιδιαίτερη εγγύτητά μου και την αγάπη μου σε όλους τους καθολικούς στην Κίνα, οι οποίοι μεταξύ της καθημερινής κόπωσης και των δοκιμασιών, συνεχίζουν να πιστεύουν, να ελπίζουν και να αγαπάνε. Αγαπητοί πιστοί στην Κίνα, η Ουράνια Μητέρα μας είθε να σας βοηθά όλους, ώστε να γίνετε μάρτυρες φιλανθρωπίας και αδελφοσύνης, παραμένοντας πάντα ενωμένοι στην κοινωνία της Εκκλησίας όλου του κόσμου. Προσεύχομαι για εσάς και σας ευλογώ. Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί στην Παναγία: Χαίρε Μαρία…».

Σε κοινωνία με τον διάδοχο του Πέτρου

Πέρυσι, ο Πάπας υπενθυμίζοντας αυτή τη γιορτή κατά τη γενική ακρόαση, μας είχε καλέσει όλους να είμαστε πνευματικά ενωμένοι με τους πιστούς καθολικούς που ζουν στην Κίνα: «Ας παρακαλέσουμε την Παναγία γι αυτούς, ώστε να μπορέσουν να βιώσουν την πίστη τους με γενναιοδωρία και γαλήνη και για να κάνουν συγκεκριμένες χειρονομίες αδελφοσύνης, συμφωνίας και συμφιλίωσης, σε πλήρη κοινωνία με τον διάδοχο του Πέτρου. Αγαπητοί μαθητές του Κυρίου στην Κίνα, η Εκκλησία όλου του κόσμου προσεύχεται μαζί με εσάς και για εσάς, ώστε ακόμη και μεταξύ των δυσκολιών να μπορέσετε να συνεχίσετε να διαθέτετε τον εαυτό σας στο θέλημα του Θεού. Είθε η Παναγία να μην σας αρνηθεί ποτέ την βοήθειά της και να σας διαφυλάει με την μητρική της αγάπη».

Θετικά σημάδια

Ως εκ τούτου, ο Πάπας δεν σταματά να προσεύχεται για την ενότητα της Εκκλησίας στην Κίνα. Τα θετικά σημάδια εμφανίστηκαν μετά την ιστορική συμφωνία της 22ης Σεπτεμβρίου 2018 μεταξύ Αγίας Έδρας και Κίνας: οι πρόσφατοι εορτασμοί του Πάσχα έγιναν ειρηνικά σε όλη τη χώρα και στην επισκοπική διοίκηση του Μιντόνγκ, ο βοηθός επίσκοπος, ο πρώην αναγνωρισμένος επίσκοπος που ηγούταν της λεγόμενης «υπόγειας» κοινότητας που αναγνωρίστηκε από την Αγία Έδρα αλλά όχι από την κυβέρνηση, μπόρεσε να τελέσει τη Λειτουργία για το Χρίσμα μαζί με τον τωρινό αναγνωρισμένο επίσκοπο, τον επίσκοπο τον λεγόμενο «επίσημο» ο οποίος αναγνωρίστηκε αργότερα από τη Ρώμη για την ενδυνάμωση της ενότητας της Εκκλησίας.

Για το καλό της καθολικής κοινότητας

Ο καρδινάλιος υπουργός του Κράτους του Βατικανού, Pietro Parolin, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο Global Times,  δήλωσε ότι οι δύο πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συμφωνία «αποτελεί το σημείο άφιξης μιας μακράς πορείας, αλλά και ότι είναι πάνω από όλα, ένα σημείο εκκίνησης. Υπάρχει εμπιστοσύνη που τώρα μπορεί να ανοίξει μια νέα φάση μεγαλύτερης συνεργασίας για το καλό της κινεζικής καθολικής κοινότητας και για την αρμονία ολόκληρης της κοινωνίας. Τα κανάλια επικοινωνίας λειτουργούν. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν μια αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών. Εγκαινιάζουμε μια μέθοδο που φαίνεται θετική, που σίγουρα θα χρειαστεί να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά που μέχρι αυτή τη στιγμή, μας δίνει την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σταδιακά, συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πρέπει να πορευτούμε μαζί, επειδή μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τις πληγές και τις παρεξηγήσεις του παρελθόντος, για να δείξουμε στον κόσμο ότι ξεκινώντας ακόμη και από απομακρυσμένες θέσεις μπορούν να επιτευχθούν καρποφόρες συμφωνίες».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Φόβος να πιστέψουμε και να αγαπήσουμε

ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ «Μη φοβάστε, εγώ νίκησα τον κόσμο»   Σήμερα ακούγεται όλο και περισσότερο: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι πιά κανέναν, ούτε τον

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου