Ο Πάπας κατά της εμπορίας ανθρώπων: επαίσχυντο έγκλημα

Ο Πάπας κατά της εμπορίας ανθρώπων: επαίσχυντο έγκλημα

Να Σταματήσουμε το επαίσχυντο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων: αυτό ζητά ο Πάπας την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας την οποία συγκάλεσε ο Ο.Η.Ε.

Μετά την απαγγελία της προσευχής για την Παναγία, ο Πάπας κάνει μια ισχυρή έκκληση να καταγγείλουμε την εμπορία ανθρώπων, την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης κατά αυτής της μάστιγας, που προωθήθηκε από τον Ο.Η.Ε. Ο Ποντίφικας την χαρακτηρίζει ως ένα «επαίσχυντο έγκλημα», πολύ συχνά συνδεδεμένο με το μεταναστευτικό φαινόμενο και ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών.

Αύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, που προωθείται από τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτή η μάστιγα υποβάλλει σε σκλαβιά πολλούς άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά με σκοπό την εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση, την εμπορία οργάνων, την επαιτεία και την καταναγκαστική παραβατικότητα. Οι δρόμοι μετανάστευσης χρησιμοποιούνται επίσης συχνά από διακινητές και εκμεταλλευτές ανθρώπων για την εύρεση νέων θυμάτων με σκοπό την εμπορία ανθρώπων. Αποτελεί ευθύνη όλων να καταγγείλουμε τις αδικίες και να αντιταχθούμε σθεναρά σε αυτό το επαίσχυντο έγκλημα.

Ένα σχόλιο για τα λόγια του, ζήτησε η AntonellaPalermoκατά την συνέντευξη με την μοναχή Rita Giaretta, διευθύντρια του Casa Rut, στην Caserta, ένα μέρος όπου εδώ και είκοσι χρόνια αποκαθίσταται η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια των γυναικών θύματα εκμετάλλευσης: «Μου διηγούνται ότι εδώ ξαναβρίσκουν την αγάπη και την ανθρώπινη αξία – λέει η αδ. Rita – και αυτό αποτελεί ένα θαύμα. Κατά το Angelus, ο Πάπας μίλησε για τα περισσεύματα, για τα απορρίμματα των γευμάτων μας. Ιδού, αισθάνονται την απόρριψη. Όλοι οφείλουμε  να αναρωτηθούμε.

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης

Γι αυτή την Παγκόσμια Ημέρα ακόμη και το Τμήμα Μετανάστευσης και προσφύγων για την υπηρεσία της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του ανθρώπου ξεκίνησε στα κοινωνικά δίκτυα, μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για όλο τον μήνα Αύγουστο. Χρησιμοποιώντας το hashtag#End Human Trafficking μπορείτε να προωθήσετε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και να διαδώσετε χρήσιμες πληροφορίες στο Twitter, στο Facebook στο Instagram, καταγγέλλοντας όλες τις μορφές δουλείας.

Οι αριθμοί

Μια μακάβρια βιομηχανία, αυτή της εμπορίας ανθρώπων, η οποία επενδύει 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο: Μόνο το 2016, σχεδόν 10 εκατομμύρια μικρά παιδιά και έφηβοι εξαναγκάστηκαν σε δουλεία, πωλήθηκαν και αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης κυρίως για σεξουαλικούς και εργατικούς σκοπούς, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες από διάφορες Μ.Κ.Ο. Ένα νούμερο που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των ατόμων που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, πάνω από 40 εκατομμύρια, εκ των οποίων επτά στους δέκα είναι γυναίκες και κορίτσια. Στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν 30.146 άτομα, εκ των οποίων πάνω από χίλια είναι ανήλικοι, καταγεγραμμένα ως θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης, έναντι των εκτιμήσεων που αναφέρουν περίπου 3,6 εκατομμύρια άτομα τα οποία υποβάλλονταν σε κατάσταση δουλείας στην Ευρώπη, το 2016.

Υπευθυνότητα και ευαισθητοποίηση

 

Σε αρκετές περιπτώσεις ο Πάπας Φραγκίσκος έχει άρει το πέπλο της αδιαφορίας μπροστά σε αυτή τη μάστιγα, προωθώντας μια πολιτική και θεσμική, αλλά και ατομική συνειδητοποίηση. Έτσι από την ειδική γράφουν: «ζητάμε να μοιραστούμε τις πληροφορίες μας με όλους για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση πάνω σε ένα παραμελημένο πρόβλημα». Και πάντα αναφέροντας τα λόγια του Ποντίφικα, υπενθυμίζουν ότι αυτό το «έργο ευαισθητοποίησης πρέπει να ξεκινά από το σπίτι, από εμάς τους ίδιους, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τις κοινότητές μας, παρακινώντας τες να δεσμευτούν, ώστε κανένας άνθρωπος να μην μπορεί να γίνει θύμα εμπορίας ανθρώπων».

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου