Ο Πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει τα ταξίδια, θα πάει στο Ιράκ από 5 έως 8 Μαρτίου

6

Ο Πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει τα ταξίδια:  θα πάει στο Ιράκ από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου

Ένα τετραήμερο ταξίδι στο Ιράκ: Ο Πάπας, μετά από δεκαπέντε μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων ανέστειλε τα διεθνή προσκυνήματα του λόγω της πανδημίας, συνεχίζει τα ιδιαίτερα ταξίδια του. «Αποδεχόμενος τη πρόσκληση της Δημοκρατίας του Ιράκ και της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας – είπε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας Matteo Bruni – ο Πάπας Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει ένα Αποστολικό Ταξίδι στην προαναφερθείσα χώρα από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου 2021, θα επισκεφθεί τη Βαγδάτη, την πεδιάδα του Ουρ, που συνδέεται με τη μνήμη του Αβραάμ, την πόλη του Ερμπίλ, καθώς και τη Μοσούλη και την Καρακίς στην πεδιάδα της Νινευής. Το ταξιδιωτικό πρόγραμμα θα δημοσιευθεί σε εύθετο χρόνο, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του την εξέλιξη της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία».

Σίγουρα το ταξίδι αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη χειρονομία εγγύτητας σε ολόκληρο τον πληθυσμό αυτής της βασανισμένης χώρας. Ο Πάπας είχε εκφράσει σαφώς την πρόθεσή του να επισκεφθεί το Ιράκ στις 10 Ιουνίου 2019 κατά τη διάρκεια της ακροάσεως των συμμετεχόντων στη Συνέλευση βοήθειας προς τις Ανατολικές Εκκλησίες (ROACO). «Μια επίμονη σκέψη με συνοδεύει σκεπτόμενος το Ιράκ – είπε, μοιραζόμενος την επιθυμία του να πάει στο 2020 – έτσι ώστε να μπορέσω να προσβλέψω στην ειρηνική και την κοινή συμμετοχή στην οικοδόμηση του κοινού αγαθού όλων των θρησκευτικών μελών της κοινωνίας και να μην επιστρέψουμε σε εντάσεις που προέρχονται από τις ατέλειωτες συγκρούσεις των περιφερειακών δυνάμεων».

Μια πιθανότητα που φάνηκε ολοένα και πιο συγκεκριμένη, όταν στις 25 Ιανουαρίου 2020, ο Ποντίφικας δέχτηκε τον Barham Salih, Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ιράκ, στο Βατικανό. Ο αρχηγός του κράτους είχε επίσης συναντηθεί με τον Γραμματέα του Κράτους του Βατικανού Καρδινάλιο Pietro Parolin και τον Σεβασμιότατο Paul Richard Gallagher, υπεύθυνο των σχέσεων με τα κράτη. Οι προκλήσεις της χώρας είχαν αντιμετωπιστεί, όπως αυτή της «προώθησης της σταθερότητας και της διαδικασίας ανοικοδόμησης – τόνισε ένα σημείωμα του το Γραφείου Τύπου του Βατικανού – ενθαρρύνοντας την πορεία του διαλόγου και την αναζήτηση κατάλληλων λύσεων υπέρ των πολιτών και σε σχέση με την εθνική κυριαρχία». Το κεντρικό σημείο είναι «η σημασία της διατήρησης της ιστορικής παρουσίας των χριστιανών» και «η ανάγκη εγγύησης της ασφάλειάς τους και μιας θέσης στο μέλλον» της χώρας.

Στο Ιράκ, στην πραγματικότητα, πριν από το 2003, το έτος της σύγκρουσης που οδήγησε στην πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, υπήρχαν περίπου 1-1,4 εκατομμύρια Χριστιανοί. Η φρίκη του πολέμου και η κατάληψη της πεδιάδας της Νινευής από το αυτόνομο ισλαμικό κράτος, μεταξύ 2014 και 2017, τους μείωσε σε περίπου 300-400 χιλιάδες. Ο Πρόεδρος Salih έχει επανειλημμένα τονίσει την αξία των χριστιανών και τον ρόλο τους στην οικοδόμηση, σύμφωνα με τις ίδιες γραμμές ο πρωθυπουργός, Μουσταφά Αλ-Καζέμι, ο οποίος κάλεσε τους Χριστιανούς, που εγκατέλειψαν το Ιράκ λόγω βίας, να επιστρέψουν για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση. Ωστόσο, τα εργοτάξια της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας παραμένουν ανοιχτά. Η οικονομική κρίση, η ανεργία, η διαφθορά και το δράμα περίπου 1,7 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισθέντων επιδίδονται σε δύσκολα αναπτυξιακά έργα. Η UNICEF εκτιμά ότι πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά. Σε αυτό το πλαίσιο όπου λείπουν νοσοκομεία και φάρμακα, η πανδημία Covid-19 σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους.

Στην πρώτη γραμμή, σε όλα τα μέτωπα, η τοπική Εκκλησία που περιμένει τώρα την άφιξη του διαδόχου του Πέτρου που θα πραγματοποιήσει το έργο που σχεδιάστηκε από τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β, ο οποίος είδε το Ιράκ, στην πεδιάδα Ούρ των Χαλδέων, ως το πρώτο σταθμό του προσκυνήματος του Ιωβηλαίου. Το ταξίδι του Πάπα Wojtyla είχε προγραμματιστεί από την 1η έως την 3η Δεκεμβρίου 1999. Αλλά δεν πραγματοποιήθηκε, επειδή ο Σαντάμ Χουσεΐν, μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μερικούς μήνες, αποφάσισε να το αναβάλει. Είκοσι χρόνια αργότερα, αυτό το όνειρο του Ιωάννη Παύλου του 2ου θα πραγματοποιηθεί από τον δεύτερο διάδοχό του.

Μετάφραση: π. Ιωαν.Σκλ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου