Ο Πάπας Φραγκίσκος στην υποσαχάρια Αφρική

Ο Πάπας Φραγκίσκος στην υποσαχάρια Αφρική

Ο πάπας Φραγκίσκος αναχώρησε την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου για ένα εξαήμερο ταξίδι σε τρεις χώρες της Αφρικής και του Ινδικού Ωκεανού –τη Μοζαμβίκη και τη Μαδαγασκάρη, αλλά και το τουριστικό νησί του Μαυρίκιου– όπου θα μιλήσει για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Μεταβαίνοντας σε μια από τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, η οποία πλήττεται από υγειονομική καταστροφή, την κλιματική αλλαγή και την αστάθεια, ο 82χρονος Ποντίφικας, που έχει ζήσει τις παραγκουπόλεις της Αργεντινής, θα εκφράσει επίσης απλά την εγγύτητά του.

Ο "πάπας των φτωχών" και θρησκευτικός ηγέτης 1,3 δισεκατoμμυρίων Ρωμαιοκαθολικών θα πραγματοποιήσει από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου το δεύτερο παπικό ταξίδι του στην υποσαχάρια Αφρική, μένοντας στις πρωτεύουσες των τριών χωρών που βρίσκονται στη νοτιοανατολική Αφρική.

Αυτό ίσως να απογοητεύσει τους κατοίκους της Μπέιρα, στην κεντρική Μοζαμβίκη, τη δεύτερη πόλη που σάρωσε τον Μάρτιο ο κυκλώνας Ιντάι αφήνοντας πίσω 600 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους. 'Εξι μήνες μετά, πολλοί πληγέντες δεν έχουν ακόμη στέγη και σίτιση.

"'Ηλπιζα ότι ο πάπας θα ερχόταν στη Μπέιρα", είπε στo Γαλλικό Πρακτορείο η κάτοικος Μαρία ντα Πας, μια 45χρονη καθολική που ένιωσε παρηγοριά από την παρουσία μερικών θυμάτων γύρω από τον πάπα στο Μαπούτο, την πρωτεύουσα, απ' όπου "ο πάπας θα μας αγκαλιάσει όλους".

"Παρότι δεν μπορώ να πάω εκτός της πρωτεύουσας, η καρδιά μου είναι κοντά σας και αγκαλιάζει όλους σας, κυρίως όσους ζουν μέσα στις δυσκολίες" είπε ο ποντίφικας σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στα πορτογαλικά προς τους πολίτες της Μοζαμβίκης.

Μια νότα ελπίδας

Για τη σπάνια αυτή άφιξη του πάπα στη χώρα, της οποίας ο πληθυσμός είναι στην πλειοψηφία του χριστιανοί, η κυβέρνηση δαπάνησε σχεδόν 300.000 ευρώ για τις προετοιμασίες, τις επισκευές στον καθεδρικό ναό του Μαπούτο και στους δρόμους της πρωτεύουσας που συνεχίζονται, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ζοσέ Πασέκο.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται ένα μήνα μετά τη υπογραφή μιας ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και του Renamo, του κινήματος των πρώην ανταρτών, που έγινε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος τερματίστηκε εδώ και 27 χρόνια αλλά το Renamo ουδέποτε αφοπλίστηκε πλήρως.

Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο πάπας καλεί σε ενίσχυση της "αδελφικής συμφιλίωσης στη Μοζαμβίκη και στην Αφρική, μόνη ελπίδα για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη".

"Ο πάπας θα φέρει μια νότα ελπίδας στους κατοίκους, που πρέπει να αναθαρρύνουν" είπε ο επίσκοπος της βόρειας επαρχίας Πέμπα, Λουίς Φερνάντες.

"Θα μιλήσει για τις συγκρούσεις, την ανάγκη να ενωθεί όλος ο κόσμος –κυβερνητικές δυνάμεις και κοινωνία των πολιτών- θα μιλήσει σίγουρα για τον καταμερισμό του πλούτου, την κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη"

Ο Φραγκίσκος πιθανόν να μιλήσει και κατά του φανατισμού. Η επαρχία αυτού του επισκόπου κλονίζεται τα τελευταία δύο χρόνια από επιθέσεις τζιχαντιστών που έχουν προκαλέσει τον θάνατο 300 ανθρώπων.

Ο πάπας θα μείνει περισσότερο διάστημα στη Μαδαγασκάρη, με πληθυσμό στην πλειοψηφία του χριστιανικό και μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, της οποίας τα τρία τέταρτα των κατοίκων ζουν με λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα.

"Αναμένεται ότι 800.000 πιστοί θα παραστούν σε μεγάλη λειτουργία της οποίας θα χοροστατήσει ο ποντίφικας", είπε τοπικός θρησκευτικός αξιωματούχος. Ένα κτήμα 600 στρεμμάτων έχει διαμορφωθεί για τη λειτουργία αυτή, στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας είναι σε ετοιμότητα, καθώς οι συμπλοκές στις μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις είχαν προκαλέσει νεκρούς κατά το παρελθόν.

Ο ποντίφικας θα ολοκληρώσει το ταξίδι του με επίσκεψη-αστραπή στο νησί του Μαυρίκιου, μια σταθερή δημοκρατία, ανατολικά της Μαδαγασκάρης. Η επισκοπή, που θέλει να τον υποδεχτεί ως έναν "οικολόγο προσκυνητή", άρχισε να φυτεύει προς τιμήν του 200.000 δέντρα.

Αυτή η μικρή δημοκρατία, της οποίας το 52% του πληθυσμού είναι ινδουιστές, και έχει μια μεγάλη χριστιανική κοινότητα (30% του πληθυσμού της, κυρίως καθολικοί), αλλά και μουσουλμανική (18%), θέλει να εξυμνήσει την πολιτιστική και θρησκευτική της ποικιλομορφία. "Δεν θα είναι μια επίσκεψη του καθολικού πάπα, αλλά μια επίσκεψη στον λαό του Μαυρίκιου σε όλη τη θρησκευτική του ποικιλομορφία", υπογράμμισε ο καρδινάλιος Μορίς Πια, επίσκοπος του Πορ Λιουί.

Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ είχε επισκεφτεί αυτές τις τρεις χώρες πριν από περίπου 30 χρόνια.

Πηγή: info@nooz.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου