Ο Πάπας Φραγκίσκος και οι γυναίκες, μια δύναμη αγάπης για τον κόσμο

Ο Πάπας Φραγκίσκος και οι γυναίκες, μια δύναμη αγάπης για τον κόσμο

Την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, υπενθυμίζουμε μερικές από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του Πάπα Φραγκίσκου για τον ρόλο των γυναικών στην Εκκλησία και στην κοινωνία.

«Οι πρώτοι μάρτυρες της Ανάστασης ήταν γυναίκες. Και αυτό είναι όμορφο. Και αυτό αποτελεί λίγο πολύ την αποστολή των γυναικών». Ήταν στις 3 Απριλίου 2013 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος, τρεις εβδομάδες μετά την εκλογή του στην Καθέδρα του Πέτρου, ανέφερε αυτά τα λόγια κατά τη δεύτερη γενική ακρόαση ως Ποντίφικας. Σύντομα οι πιστοί θα συνήθιζαν τις δηλώσεις του νέου Ποντίφικα, συχνά αυθόρμητες, υπέρ των γυναικών, για τον ρόλο τους μέσα στην Εκκλησία και στην κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, ο Jorge Mario Bergoglio θυμίζει, με κάθε ευκαιρία, τις γυναικείες φιγούρες που επηρέασαν περισσότερο την πορεία της πίστης, όπως έκανε με τη γιαγιά του, τη Rosaή, πρόσφατα, μιλώντας για μια νεαρή αρχάρια μοναχή των Piccole Suore dell’ Assunzione η οποία τον κράτησε στην αγκαλιά της μόλις γεννήθηκε. Η Διδασκαλία του Φραγκίσκου αναφέρεται στη γυναικεία μεγαλοφυΐα, πλούσια σε έργα καθώς και σε λόγια: Από το Πλύσιμο των ποδιών επεκτάθηκε για πρώτη φορά, και στις γυναίκες κατά τις επισκέψεις του στις γυναικείες φυλακές. Από την ίδρυση μιας Επιτροπής για τη διακονία των γυναικών, στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των γυναικών που έχουν αναλάβει σημαντικούς ρόλους στο Βατικανό, ακόμη και στην επιλογή μιας γυναίκας, της θεολόγου Anne – Marie Pellettier, ως συντάκτριας των πνευματικών σκέψεων για το Δρόμο του Σταυρού

Η Εκκλησία είναι μητέρα: εμβαθύνουμε στη θεολογία για τη γυναίκα

Πρέπει να τονίσουμε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος προβληματίζεται πάνω στο θέμα των γυναικών από θεολογική άποψη. Αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό όταν, στις 28 Ιουλίου του 2013, απαντώντας στους δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας του Ρίο ντε Τζανέιρο, δήλωσε ότι «μια Εκκλησία χωρίς γυναίκες είναι σαν το Αποστολικό Κολλέγιο χωρίς τη Μαρία». Ο Φραγκίσκος υπογραμμίζει ότι η εκκλησία είναι θηλυκού γένους, είναι νύφη, είναι μητέρα». Μια επιβεβαίωση η οποία γίνεται ακόμη περισσότερο σημαντική όταν την διάβασε εκ νέου 4 χρόνια αργότερα, υπό το πρίσμα μιας απόφασης, να εγγραφεί στο λειτουργικό ημερολόγιο η μνήμη της «Ευλογημένης Παρθένου Μαρίας Μητέρα της Εκκλησίας». Με κάθε ευκαιρία ο Πάπας παραπονιέται ότι μέσα στην Εκκλησία δεν έχει υπάρξει ακόμη «μια βαθιά θεολογία για τη γυναίκα». Αυτό συνέβη ειδικότερα στις 12 Οκτωβρίου 2013 όταν – υποδεχόμενος τα μέλη του Ποντιφικού Συμβουλίου για τους Λαϊκούς, κατά το 25ο Mulieris Dignitatem του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β΄ – επιβεβαίωσε ότι στην Εκκλησία, «είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε ποια είναι η παρουσία της γυναίκας». Σε εμένα, προσθέτει, «μου αρέσει επίσης να πιστεύω ότι η Εκκλησία δεν είναι ο Εκκλησία, είναι η Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι γυναίκα, είναι μητέρα» και πρέπει «να εμβαθύνουμε πάνω σε αυτό».

«Μια Εκκλησία χωρίς γυναίκες είναι σαν το Αποστολικό Κολλέγιο χωρίς τη Μαρία»

Σεβόμαστε την αξιοπρέπεια και την υπηρεσία των γυναικών, σε όλα τα επίπεδα

Δεν απολείπει επίσης η καταγγελία των συνθηκών εκμετάλλευσης που τόσες πολλές γυναίκες πρέπει να υπομένουν. «Εγώ υποφέρω», λέει ο Πάπας, «όταν βλέπω μέσα στην Εκκλησία» ότι «ο ρόλος της υπηρεσίας της γυναίκας ολισθαίνει προς το ρόλο της υποτέλειας». Ένα θέμα που συχνά επανέρχεται στη Διδασκαλία του Φραγκίσκου. Με ιδιαίτερη δύναμη επανέρχεται σε αυτό μιλώντας στις 16 Μαΐου 2016, στην Unione Internazionale Superiore Generali (Διεθνή Ένωση Ανώτερων Γενικών). Από εκείνους ο Φραγκίσκος ζήτησε να έχουν το θάρρος να πούνε «όχι» όταν τους ζητούν «κάτι που αποτελεί περισσότερο υποτέλεια από ότι υπηρεσία». «Όταν επιθυμούμε μια αφιερωμένη να εκτελέσει ένα έργο υποτέλειας – επαναλαμβάνει έντονα – υποτιμάται η ζωή και η αξιοπρέπεια αυτής της γυναίκας. Η κλήση της είναι η υπηρεσία: υπηρεσία προς την Εκκλησία, οπουδήποτε και να είναι. Αλλά όχι υποτέλεια!». Στο μήνυμά του προς το Φεστιβάλ για την Οικογένεια στη Rivadel Garda, στις 2 Δεκεμβρίου 2014, αναφέρεται στις δυσκολίες, στην κούραση τόσων πολλών γυναικών των οποίων τα δικαιώματά, μέσα στην κοινωνική ζωή, δεν αναγνωρίζονται. Είναι απαραίτητο, παροτρύνει ο Πάπας, η γυναίκα «να μην εξαναγκάζεται, για οικονομικούς λόγους, σε μια πολύ σκληρή εργασία»  και πρέπει θα θεωρήσουμε ότι «οι δεσμεύσεις της γυναίκας, σε όλα τα επίπεδα της οικογενειακής ζωής, αποτελούν και μια απαράμιλλη συμβολή στη ζωή και στο μέλλον της κοινωνίας».

Προσφέρουμε νέους χώρους στις γυναίκες μέσα στην Εκκλησία και στην κοινωνία

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ομιλία που ο Φραγκίσκος εκφώνησε στις 7 Φεβρουαρίου 2015 προς την Ολομέλεια του dicastero για τον Πολιτισμό, η οποία επικεντρώθηκε στο θέμα «Γυναικεία Κουλτούρα: ισότητα και διαφορετικότητα». Είναι καιρός, δηλώνει ο Πάπας, οι γυναίκες «να αισθανθούν όχι φιλοξενούμενες, αλλά πλήρως συμμετέχουσες στους διάφορους τομείς της κοινωνικής και εκκλησιαστικής ζωής». Αυτό, προειδοποιεί, «αποτελεί μια πρόκληση που δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί». Και τονίζει το επείγον της υπόθεσης για την «προσφορά χώρων στις γυναίκες, μέσα στη ζωή της Εκκλησίας», ευνοώντας «μια πιο διαδεδομένη και επιμελή γυναικεία παρουσία στις κοινότητες» με μια μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών όσο αφορά στις ποιμαντικές ευθύνες».

«Η συμβολή των γυναικών είναι απαράμιλλη για το μέλλον της κοινωνίας»

του γυναικείου σώματος, «τις τόσες πολλές μορφές δουλείας» στις οποίες υποβάλλονται οι γυναίκες και απευθύνει έκκληση ώστε να νικηθεί η υποτέλεια και να προωθηθεί η αμοιβαιότητα. Πάνω σε αυτό το θέμα επιστρέφει επίσης κατά την ακρόαση στην Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή, στις 5 του περασμένου Οκτωβρίου, όταν τους ζητά να ξεκινήσουν «από μια ανανεωμένη κουλτούρα για την ταυτότητα και την διαφορετικότητα». Ως εκ τούτου, κριτικάρει «την ουτοπία του ουδέτερου», «τον βιολογικό και φυσικό χειρισμό της διαφορετικότητας του φύλου». Για τον Φραγκίσκο, είναι απαραίτητη «μια συμμαχία μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας», η οποία καλείται «να αναλάβει την κατεύθυνση ολόκληρης της κοινωνίας».

Η γυναίκα φέρνει την αρμονία στην Εκκλησία και στον κόσμο

Στις γυναίκες, στις βιβλικές φιγούρες και, ειδικότερα, στην Παρθένο Μαρία, ο Πάπας Φραγκίσκος αφιερώνει πολλές ομιλίες του, τα πρωινά στον Οίκο Santa Marta. Στις 26 Ιανουαρίου 2015, ο Πάπας επικεντρώθηκε στο θέμα της μετάδοσης της πίστης. Γιατί, αναρωτιέται, «είναι κυρίως οι γυναίκες που μεταδίδουν την πίστη;» Η απάντηση, λέει, πρέπει να αναζητηθεί γι ακόμη μια φορά στη μαρτυρία της Παρθένου Μαρίας: «Απλά επειδή εκείνη που έφερε τον Ιησού είναι μια γυναίκα. Είναι η οδός που επέλεξε ο Ιησούς. Εκείνος θέλησε να έχει μια μητέρα: ακόμη και το δώρο της πίστης περνά μέσα από τις γυναίκες, όπως ο Ιησούς από τη Μαρία». Στις 31 Μαΐου 2016 μιλά για «τις γενναίες γυναίκες» που καθημερινά χαρίζουν τη χαρά και γεμίζουν τη ζωή των άλλων. Στις 9 Φεβρουαρίου του περασμένου χρόνου, υπογράμμισε ότι «χωρίς τη γυναίκα, δεν υπάρχει αρμονία στον κόσμο». Η γυναίκα είναι αυτή, συνεχίζει, που «φέρει την αρμονία που μας διδάσκει να χαϊδεύουμε, να αγαπάμε με τρυφερότητα και που ομορφαίνει τον κόσμο». Μια τρυφερότητα, που ο μικρός Jorge έλαβε από την μητέρα του και από την γιαγιά του, και που τώρα ως Φραγκίσκος την επιστρέφει στον κόσμο.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου