Ο Πάπας ενθαρρύνει την Εκκλησία να οργανώσει μια σύνοδο για τον Αμαζόνιο

Ο Πάπας ενθαρρύνει την Εκκλησία να οργανώσει μια σύνοδο για τον Αμαζόνιο

Με την ευκαιρία της επισκέψεώς τους «adlimina Apostolorum» στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος ενθάρρυνε, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, τους επισκόπους του Ισημερινού να πραγματοποιήσουν μια Σύνοδο για την Εκκλησία του Αμαζονίου.

Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διάσκεψης των Επισκόπων της χώρας των Άνδεων, ο σεβασμιότατος René Coba Galarza, σε μια συνέντευξη που έδωσε για το ισπανόφωνο πρόγραμμα του Radio Vaticana, κατά την οποία ο ιεράρχης από το Castrense περιέγραψε τη συνάντηση με τον ρωμαίο Ποντίφικα.

«Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση με τον πατέρα, τον δάσκαλο, τον ποιμένα», είπε ό καρδινάλιος, ο οποίος μίλησε για μια «συνέχεια» της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του αποστολικού ταξιδιού του Πάπα Φραγκίσκου στον Ισημερινό (2015)

«Είμαστε μια λατινοαμερικανική Εκκλησία, η CELAM είναι ο σπουδαίος κινητήρας που ζωντανεύει το ποιμαντικό έργο», συνέχισε ο σεβασμιότατος Coba Galarza, ο οποίος υπενθύμισε τόσο την αποστολή από πόρτα σε πόρτα όσο και εκείνη για ολόκληρη την ήπειρο.

«Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε χριστιανοί μέσα στην εκκλησία, στην ενορία, αλλά κυρίως στην κοινωνική δομή. Να δείξουμε ότι είμαστε χριστιανοί με τον τρόπο ζωής μας», είπε ο επίσκοπος του Castrense.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μιλήσαμε επίσης για το σχέδιο της πραγματοποίησης μιας συνόδου για την Εκκλησία του Αμαζονίου, ένα θέμα που βρίσκεται στην καρδιά του Ποντίφικα και το οποίο έχει ήδη αντιμετωπιστεί με την ευκαιρία του ταξιδιού του Ποντίφικα στον Ισημερινό. Η περιοχή του Αμαζονίου στην χώρα των Άνδεων αντιπροσωπεύει πράγματι σχεδόν το ήμισυ – το 48% -, ολόκληρης της έκτασης του Αμαζονίου.

«Έχουμε διάφορους αδελφούς επισκόπους, ειδικά στα αποστολικά βικαριάτα, που βιώνουν αυτή την συγκεκριμένη πραγματικότητα και αισθάνονται όλο τον πόνο» του αυτόχθονα πληθυσμού της περιοχής, είπε ο Coba Galarza, ο οποίος υπενθύμισε τη δέσμευση της Εκκλησίας της χώρας του για το «Εκκλησιαστικό Δίκτυο Παν-Αμαζονίου» (REPAM).

Ακόμη και αν οι επίσκοποι σήμερα είναι κυρίως «ανήσυχοι και στενοχωρημένοι» για τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές – σεισμοί, πλημμύρες, τυφώνες – που κατέστρεψαν τη χώρα του, εξακολουθούν παρόλα αυτά να διατηρούν τη δέσμευσή τους για την περιοχή του Αμαζονίου όσον αφορά στο ζήτημα, το λεγόμενο «εξορυκτικό» ή της εκμετάλλευσης ορυκτών, και ειδικότερα για τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον και στους αυτόχθονες πληθυσμούς, είπε ο ιεράρχης.

Όσον αφορά στην παρουσία των 13 αυτοχθόνων εθνικοτήτων στην εθνική επικράτεια του Ισημερινού, καθεμία με τη δική της γλώσσα και τον πολιτισμό της, ο Ποντίφικας επέμεινε ιδιαίτερα «για το σεβασμό που οφείλουμε να έχουμε για την ταυτότητα αυτών των λαών και την εγγύτητα που θα πρέπει να έχουμε μέσα από το εκπολιτιστικό έργο του Ευαγγελίου», δήλωσε ο Coba Galarza. (pdm)

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

ANGELUS Τετάρτης 29ης Ιουνίου 2022

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΤετάρτη, 29 Ιουνίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Το Ευαγγέλιο

Κυκλοφόρησε η ειδική έκδοση της Εφημερίδας της Αγίας Έδρας για τους φτωχούς «Ο παρατηρητής του δρόμου»

  Το ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τους φτωχούς και τους αστέγους της Αιώνιας Πόλης είναι γνωστό και εκδηλώνεται συνεχώς. Έχουμε μάθει για τους χώρους

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου