Ο Πάπας αγαπά την Αφρική

Ο Πάπας αγαπά την Αφρική

Στο διεθνές συνέδριο της Μαδρίτης της Κοινότητας του Sant Egidio, ο επικεφαλής του κράτους της Κεντρικής Αφρικής Faustin Archange Touadera επιβεβαίωσε ότι ο Πάπας έχει πολλή αγάπη για την Αφρική, ιδιαίτερα για την Κεντρική Αφρική, όπου ήθελε να ανοίξει την Πόρτα της Ευσπλαχνίας.

Δεν θα υπάρξει σταθερότητα και ανάπτυξη της Αφρικής χωρίς την Ευρώπη και δεν θα υπάρξει σταθερότητα και ανάπτυξη της Ευρώπης χωρίς την Αφρική. Η φωνή της αφρικανικής ηπείρου αυξήθηκε στη Μαδρίτη, στο διεθνές συνέδριο της Κοινότητας του Sant'Egidio «Ειρήνη χωρίς σύνορα». Είναι αυτή του Faustin Archange Touadera, Προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, μιας χώρας που φαινόταν καταδικασμένη σε κατακερματισμό και βία και αντ 'αυτού βρήκε την ταυτότητά της στην ειρηνευτική διαδικασία. "Κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Κεντρική Αφρική – είπε – ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε μια σημαντική χειρονομία που βοήθησε στην ενότητα ολόκληρου του πληθυσμού της Κεντρικής Αφρικής". "Όσον αφορά εμένα μου – τόνισε αργότερα ο Touadera – θέλω να καταργήσω τη θανατική ποινή. Θα ήταν ένα σημάδι της ειρήνης, το σημάδι μιας χώρας που εισέρχεται οριστικά σε μια νέα ιστορική φάση ».

Τρεις άλλες προοπτικές, όπως προειδοποιεί ο Πρόεδρος, μπορούν εν τω μεταξύ να καταστήσουν πιο ορατό το όραμα «Euroafrican»: υποστήριξη για τον αφοπλισμό (o Touadera δεσμεύεται να «αποκαταστήσει» τη χώρα του με αυτή την έννοια), σχέδια κατά της κλιματικής αλλαγής οι συνέπειες θα είναι οι πόλεμοι και οι μεταναστεύσεις"), το δικαίωμα στην υγεία με πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη για όλους, για να σταματήσει η θανατική ποινή παντού (" η Ευρώπη έχει μεγάλη παράδοση και η αφρικανική ήπειρος κινείται όλο και περισσότερο στh δεξιά κατεύθυνση «). Ο Touadera είπε στα μικρόφωνα της Vatican News ότι είχε έρθει στη Μαδρίτη ως προσκυνητής για να φέρει τα βάσανα, τις ελπίδες και τη δίψα για την ειρήνη του λαού της Κεντρικής Αφρικής.

Απ. – Από το 2013 ο λαός της Κεντρικής Αφρικής πλήττεται από κρίση και σήμερα εργαζόμαστε για να βγούμε από αυτή την κρίση. Έχει υπογραφεί πολιτική συμφωνία ειρήνης η οποία έχει αυξήσει τις ελπίδες του λαού. Αυτή η συμφωνία φέρνει την ελπίδα να μοιραστούμε και από κοινού μπορούμε να δεχτούμε τι όποιες προκλήσεις για τον πληθυσμό της Κεντρικής Αφρικής, διότι αν υπάρχει ειρήνη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αυτή η ειρήνη θα εξαπλωθεί και γύρω από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Το μήνυμά μας είναι επίσης να ευχαριστήσουμε την κοινότητα του Sant Egidio και τον Πάπα Φραγκίσκο που κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Αφρική έκανε μια σημαντική χειρονομία που προκάλεσε το πλησίασμα ολόκληρου του λαού της Κεντρικής Αφρικής.

Είπατε επίσης ότι ο Πάπας έχει μια προτίμηση για την αφρικανική ήπειρο …
Ναι ο Πάπας έχει πολύ αγάπη για την Αφρική, ιδιαίτερα για την Κεντρική Αφρική, όπου άνοιξε την Πόρτα της Ευσπλαχνίας: ήταν ένα σημαντικό σημάδι, ένα σημαντικό μήνυμα για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Μεταξύ των σημαντικών σημείων που πρέπει να αντιμετωπίσετε, αναφέρατε κυρίως την ειρήνη και τον αφοπλισμό και το τέλος της θανατικής ποινής …
Απ. – Υπάρχουν πολλά όπλα στη χώρα, υπάρχουν πολλές ένοπλες ομάδες. Η σημερινή μας ανησυχία είναι ότι η καταπολέμηση της ανασφάλειας σημαίνει αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων. Είναι μια σημαντική πρόκληση στην οποία εργαζόμαστε. Όσον αφορά τη θανατική ποινή, εκφράσαμε τη θέλησή μας για την κατάργησή της. Εδώ και πολύ καιρό, ήδη όταν ήμουν πρωθυπουργός, και σήμερα στη χώρα δεν έχει ληφθεί απόφαση για θανατική ποινή: εργαζόμαστε έτσι ώστε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία να καταργηθεί οριστικά.


 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου