Ο Π.Ο.Υ. κηρύττει την επιδημία του Έμπολα διεθνή έκτακτη ανάγκη

Ο  Π.Ο.Υ. κηρύττει την επιδημία του Έμπολα διεθνή έκτακτη ανάγκη

Ο Π.Ο.Υ. κήρυξε την επιδημία του Έμπολα στο Κονγκό, διεθνή έκτακτη ανάγκη: υπάρχει κίνδυνος ο ιός να διασχίσει τα σύνορα και να γίνει πανδημία. Μεταξύ χιλιάδων ατόμων που έχουν μολυνθεί υπάρχουν και 750 μικρά παιδιά.

Πάνω από 1.600 νεκροί και 2.500 μολυσμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων 750 μικρών παιδιών. Αυτός είναι ο απολογισμός για την επιδημία Έμπολα που από τον Αύγουστο του 2018 μαστίζει την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Γι’ αυτό το λόγο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος συνήλθε χθες στη Γενεύη, δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην αφρικανική χώρα έχει μετατραπεί σε διεθνή έκτακτη ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ο ιός να διασχίσει τα εθνικά σύνορα και να μετατραπεί σε πανδημία. Ο διευθυντής του οργανισμού υγείας του Ο.Η.Ε. Thedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι απαιτείται συντονισμός για την καλύτερη διαχείριση της επιδημίας καθώς και εντατικοποίηση των προσπαθειών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Προς το παρόν τα κρούσματα περιορίζονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά είναι ανησυχητική η μόλυνση που σημειώθηκε στη Goma, μια μητρόπολη δύο εκατομμυρίων κατοίκων η οποία βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα με τη Ρουάντα. Υπάρχει φόβος να συμβεί αυτό που έγινε πριν από πέντε χρόνια: όταν ο ιός προκάλεσε 11.000 θανάτους στη Γουινέα, στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε.

Έμπολα: ο ιός που συνεχίζει να τρομοκρατεί

Ακόμη και αν ο Π.Ο.Υ. δηλώνει ότι η επιδημία αποτελεί διεθνή έκτακτη ανάγκη «τα πρότυπα παρέμβασης δεν αλλάζουν», λέει ο Giuseppe Ippolito, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων Spallanzani. «Φάρμακα και Εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν από την αρχή της επιδημίας» την οποία συνεχίζουμε να «καταπολεμάμε με την απομόνωση των ατόμων και τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων: χωρίς αυτό δεν λειτουργεί». Οι υγειονομικές παρεμβάσεις δυσχεραίνουν από τις συνεχιζόμενες φυλετικές συγκρούσεις στη χώρα και από την έντονη κινητικότητα των ανθρώπων που αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. Εν όψει όλων αυτών, ωστόσο, η δήλωση του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών «για ακόμη μια φορά δεν ήταν έγκαιρη», υποστηρίζει ο Ippolito: «θα πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα πολιτικό και υλικοτεχνικό πρόβλημα και όχι ανθρωπιστικό». Σήμερα ωστόσο, αν και γνωρίζουμε περισσότερα για την ασθένεια αυτή, ο Έμπολα εξακολουθεί να τρομοκρατεί: «Ο ιός έχει εξαπλωθεί», συνεχίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου. «δεν ξέρουμε εάν οι παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές, πόσο και γιατί, αλλά υπάρχει μια ουσιαστικά σταθερή θνησιμότητα».

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου