Ο Μαραθώνιος της Ρώμης, οι αθλητές σε προσευχή πριν την έναρξη

Ο  Μαραθώνιος της Ρώμης, οι αθλητές σε προσευχή πριν την έναρξη

Ο αθλητισμός ως μεταφορά για τη ζωή και, ειδικότερα, ο μαραθώνιος ως μεταφορά για το ταξίδι που ακολουθείται για να ακολουθήσει κάποιος τον Χριστό και τη διδασκαλία του. Με αυτό τον κοινό στόχο, δεκάδες αθλητές και αθλήτριες συγκεντρώθηκαν προχθές το βράδυ στη βασιλική της Σάντα Μαρία στο Montesanto στην Piazzadel Popolo- την αποκαλούμενη «Εκκλησία των καλλιτεχνών» – για να γιορτάσουν τη μαζική πορεία του Μαραθωνίου, την παραμονή της πορείας με τα πόδια που  πραγματοποιήθηκε χθες στους δρόμους της Ρώμης. Ο εορτασμός, που προωθήθηκε από την Athletica Vaticana, είχε τη συμμετοχή πολλών αθλητών που ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες και συλλόγους, ειδικά στην αστυνομία με τους Carabinieri, την Κρατική Αστυνομία, την Guardia di Finanza, τον Στρατό και την Πυροσβεστική. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας – στην οποία  προΐστατο  ο  Σεβασμιότατος  Melchor Sanchezde Toca, υπογραμματέας του Ποντιφικού Συμβουλίου Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό και πρόεδρος  της Athletica Vaticana– απαγγέλθηκε η «προσευχή μαραθωνίου»  και μεταφράστηκε σε τριάντα επτά γλώσσες.

Στα βήματα του Αγίου Παύλου

Ο πρόεδρος της Athletica Vaticana ανέφερε επίσης τον Άγιο Παύλο ο οποίος "μας οδηγεί στο στάδιο και στον αγώνα". Ο απόστολος των εθνών χρησιμοποίησε την αθλητική μεταφορά για να μιλήσει για το στόχο που δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, για την προσπάθεια να τρέξει για να την κατακτήσει, έχοντας επίσης κατακτηθεί από τον Χριστό. Ο Σεβασμιότατος Sanchez επεσήμανε στη συνέχεια ότι ο Παύλος και πριν από αυτόν οι διδαχές του Χριστού δείχνουν ότι "ο επιδιωκόμενος στόχος των 42,195 χιλιομέτρων γίνεται απλώς μια σκιά, μια προφητεία του πραγματικού τέρματος που είναι  ο Χριστός".

Η καμπάνια White Card

Η αντιπροσωπεία της των πεζοπόρων της  Αγίας Έδρας, ο πρώτος αθλητικός σύλλογος του Βατικανού που ιδρύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, συμμετείχε επίσης στην εκστρατεία #WhiteCard, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ειρήνης και Αθλητισμού. Η πρωτοβουλία παίρνει ως σύμβολό της μια λευκή κάρτα που – αντίθετα με την κόκκινη της αποβολής – θέλει να υπενθυμίσει τις αξίες της ένταξης, της ισότητας και της ειρήνης. Φέτος η εκστρατεία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Friendly Football Day που συγκέντρωσε τουρκοκυπριακές και ελληνοκυπριακές κοινότητες στο χωριό Πύλα, στην Κύπρο. Μόνο το "Whithe Card" ήταν η συμβολική χειρονομία που έκαναν οι αθλητές στο τέλος της Γιορτής: μια ομαδική φωτογραφία που κρατούσε μια λευκή κάρτα για να δείξει τη δέσμευση για ένα καθαρό, υγιεινό άθλημα, απαλλαγμένο από κάθε διάκριση και παρατυπία.  Τόσο στον αθλητισμό, όσο  και  στη ζωή, πρέπει να υπάρχουν λιγότερες κίτρινες ή κόκκινες κάρτες.

Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας πλημμύρισαν χθες το πρωί με πάνω από 10.000 αθλητές από 88 διαφορετικές χώρες. Η 25η έκδοση του Acea Maratona Internazionale di Roma φθάνει επίσης μέχρι την επομένη ημέρα που είναι η  Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την ανάπτυξη και την ειρήνη. Δημιουργήθηκε το 2013 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, γιορτάζεται στις 6 Απριλίου για να τιμήσει τα εγκαίνια, των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής στην Αθήνα που έγιναν το  1896. Ακόμα και ο Πάπας Φραγκίσκος, στο τέλος της γενικής ακρόασης  της περασμένης Τετάρτης, έκανε μία αναφορά  στο γεγονός αυτό με την ευκαιρία αυτής της ημέρας. "Ο αθλητισμός – είπε ο Ποντίφικας – είναι μια παγκόσμια γλώσσα που αγκαλιάζει όλους τους λαούς και βοηθά να ξεπεραστούν οι συγκρούσεις και να ενώσει όλους τους ανθρώπους". Ο Άγιος Πατέρας τόνισε επίσης ότι ο αθλητισμός είναι επίσης "ένα σχολείο όπου οι αρετές σφυρηλατούνται για την ανθρώπινη και κοινωνική ανάπτυξη των ατόμων και των κοινοτήτων".

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου