Το Ποντιφικάτο της ελπίδας

Το Ποντιφικάτο της ελπίδας

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποντιφικής αποστολής του Πάπα Φραγκίσκου, ο ρόλος των γυναικών στην Εκκλησία, η προσοχή στους φτωχούς και η ιδιαίτερη προσοχή στους μικρούς και τους τελευταίους, η αποστολή του Επισκόπου, είναι μερικά  από τα θέματα  που αναπτύσσει  σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Oservatore Romanoο Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τους Επισκόπους Καρδινάλιος  Marc Ouellet. Με την προτροπή των ερωτήσεων του Νικολά Γκορί, ο Καρδινάλιος μιλά πρώτα απ’ όλα στην Ολομέλεια της Ποντιφικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική, η οποία διεξήχθη από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου 2018 με θέμα: «Οι γυναίκες, ένας πυλώνας στην οικοδόμηση της Εκκλησίας και της κοινωνίας της Λατινικής Αμερικής».

Η αξιολόγηση των γυναικών στην Εκκλησία

Ο Πρόεδρος της  Ρωμαϊκής Συνόδου για τους Επισκόπους ενθυμείται τις τέσσερις ημέρες «μία από τις καλύτερες στιγμές της χρονιάς», κατά την οποία  ωρίμασε η  «στάση στο θέμα της προώθησης των γυναικών» του. Το θέμα διορισμού επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Πάπα, ως «η γενική κατάσταση των γυναικών σε διαφορετικά γεωγραφικά και κοινωνικά περιβάλλοντα, ιδίως στη Λατινική Αμερική»: που « συχνά έχει μείνει μόνη της στην ανατροφή των παιδιών», «εκμεταλλεύεται και κακομεταχειρίζεται με πολλούς τρόπους, "υποφέρει" από μια ανδροκρατούμενη κουλτούρα  που εύκολα μετατρέπεται σε βία κατά των γυναικών ". Η αποτίμηση  των ιδιαίτερων χαρισμάτων των γυναικών δε  σημαίνει – εξηγεί ο Καρδινάλιος- «να ανατεθούν  στις γυναίκες αρμοδιότητες  «ιερατικές» ή «διακονικές»  αλλά μάλλον  «να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο δρόμο της ολοκλήρωσης»  με συμβουλευτικούς ρόλους  και  υπευθυνότητες  στα πλαίσια της εκκλησιαστικής επαρχίας  της τοπικής Κούριας και της Ρωμαϊκής Κούριας ». Το να μη ληφθεί υπόψη ο «μετασχηματισμός που έγινε στην κοινωνία» και η «πρόοδος» των τελευταίων πενήντα χρόνων θα αποτελούσαν «αποτυχία» για την Εκκλησία, η οποία «έχει ήδη καθυστερήσει»  σ’ αυτόν  τον ορίζοντα.

Η Λατινική Αμερική, δεξαμενή ελπίδας

Ο Πάπας Φραγκίσκος προέρχεται από μια  λατινοαμερικάνικη χώρα, «που αποτελεί μία πηγή ελπίδας για τον κόσμο”, που εκφράζει “ενότητα, πολιτισμό και πίστη”. Και όλα αυτά  εκφράζονται στην ποντιφική του αποστολή με ιδιαίτερο και  «προφητικό» τρόπο», νε την ευλάβεια του προς την Παναγία, το ρόλο των φτωχών, τη θεολογική έννοια  του λαού.”. “Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί αποτελούν ένα μήνυμα  – σημειώνει – ο Καρδινάλιος  Marc Ouellet – και ιδιαίτερα για την Ευρώπη”, που θα μπορούσε να ξεπεράσει “τον πειρασμό να κλείσει τις πόρτες”,  πάνω απ’ όλα στο φως  της “ανησυχητικής της γεωγραφικής χειμωνιάτικης εποχής”.

Η αγάπη ενδυναμώνει την πίστη

Επισημαίνοντας  ιδιαίτερα ότι η διδασκαλία του Ποντίφικα   “εμπνέεται από μια βαθειά έννοια της δικαιοσύνης  και της ευσπλαχνίας, ενωμένης με την αγάπη”, ο Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τους Επισκόπους  υπογραμμίζει δηλώνει με έμφαση ότι “το να ξεχάσουμε τους φτωχούς  σημαίνει να ξεχάσουμε  το Ευαγγέλιο”. “Ο Ποντίφικας  έχει συνειδητοποιήσει  ότι η Ευρώπη  θα μπορούσε να βρει και πάλι  τη ζωτικότητα της πίστης, εάν ανοιχθεί  ακόμη περισσότερο στον ξένο και το φτωχό”. “Μπορούμε  να ευτελίσουμε τα πάντα  βάζοντας ετικέτες, αλλά στο βάθος  χριστιανική αγάπη  γίνεται πολιτισμός  και αναζητά να αναζωογονήσει  την ανθρώπινη κοινωνία”.

Η ταυτότητα του Επισκόπου

Η συνέντευξη ολοκληρώνεται με τα ειδικά σημεία  που θα μπορούσαν να χαρακτηρίζουν την αποστολή του Επισκόπου, που  κατά τη γνώμη του Πάπα Φραγκίσκου: πρέπει να είναι «μάρτυρας του Αναστημένου», απόστολος της ευσπλαχνίας”, “δάσκαλος της διάκρισης”. “ο Επίσκοπος οφείλει να είναι στην υπηρεσία των ιερέων , της Εκκλησίας στο σύνολό της , όλου του λαού – ολοκληρώνει ο καναδός Καρδινάλιος MarcOuellet – η Εκκλησία ευαγγελίζεται το Χριστό  εάν δίνει μαρτυρία  της χαράς, εάν πιστεύει στην Ανάστασή του  και δίνει μαρτυρία με τη ζωή της. Με άλλα λόγια ο Επίσκοπος  είναι ένας άνθρωπος  του Θεού που είναι κοντινός, πατρικός και παρών, όταν γίνεται «τα πάντα τοις πάσι”.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου  της ημέρας

Τρίτη της 2ης Εβδομάδας της Τεσσαρακοστής  18 Μαρτίου  2025    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  ΑμήνΕπικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με