Ο λαός της Μοζαμβίκης είναι έτοιμος να αγκαλιάσει τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο λαός της Μοζαμβίκης είναι έτοιμος να αγκαλιάσει τον Πάπα Φραγκίσκο

Εκατοντάδες άνθρωποι για να φτάσουν στο Μαπούτο, πούλησαν όλα τα φτωχά υπάρχοντά τους. Πατέρας Osòrio Citora Afonso: «για τους κατοίκους της Μοζαμβίκης η υποδοχή του Αγίου Πατέρα είναι ευλογία. Την επίσκεψη χαιρέτισαν ευνοϊκά και μέλη άλλων θρησκειών.
Το Μαπούτο περιμένει με ανυπομονησία την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου. Ο Άγιος Πατέρας θα προσγειωθεί στις 18:30 σήμερα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μοζαμβίκης. Από τους γεμάτους σκόνη δρόμους του Μαπούτο δεν θα λείψει ο πατέρας Osòrio Citora Afonso, από τη Μοζαμβίκη, ιεραπόστολος στην Consolata και υπεύθυνος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των Λαών. Θέλησε να επιστρέψει από τη Ρώμη στην πατρίδα του για να συμμετάσχει στο πλήθος των συμπατριωτών του που θα καλωσορίσουν τον Ποντίφικα. «Δεν θα μπορούσα να μην βρίσκομαι εδώ – διηγείται – . Είχα τη μεγάλη επιθυμία να είμαι παρών μαζί με τους χιλιάδες ανθρώπους που μόνο για να δουν τον Πάπα Φραγκίσκο, πούλησαν τα λιγοστά φτωχά υπάρχοντά τους για να αγοράσουν ένα πολύ ακριβό εισιτήριο τρένου για το Μαπούτο».

Αυτό αποτελεί σύμπτωμα μια μεγάλης αγάπης όχι μόνο για τον Πάπα αλλά για ολόκληρη την Εκκλησία. Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί αυτές τις ώρες στη χώρα;
Απ. – Υπάρχει μια εξαιρετική ζύμωση. Όλος ο λαός εργάστηκε γι αυτή την επίσκεψη. Και όταν αναφέρομαι στον λαό δεν εννοώ μόνο τους καθολικούς πιστούς αλλά και εκείνους που ανήκουν σε άλλες θρησκείες. Για τους κατοίκους της Μοζαμβίκης η υποδοχή του Πάπα αποτελεί μια μεγάλη ευλογία. Πολλοί έκαναν «θανατηφόρα άλματα» για να μπορέσουν να πληρώσουν το ταξίδι για την πρωτεύουσα. Για παράδειγμα, ο αρχιεπίσκοπος της Ναμπούλα μου έκανε γνωστό ότι έμεινε έκπληκτος από τον μεγάλο αριθμό λαϊκών της επισκοπής του που έφυγαν για το Μαπούτο. Παρά την ακραία φτώχεια τους, δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια.

Από κοινωνικής άποψης, τι είδους χώρα θα αντικρίσει ο Άγιος Πατέρας;
Απ. – Θα αντικρίσει ένα έθνος με μια ισχυρή ανισότητα: μια πολύ πλούσια μειονότητα και μια πολύ φτωχή πλειοψηφία. Φτάνοντας στο Μαπούτο δυστυχώς, μπορεί κανείς να το παρατηρήσει αυτό πολύ καλά. Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις παραμένουν στο παρασκήνιο ακόμη και αν, πριν από ένα μήνα, υπογράφηκαν νέες ειρηνευτικές συμφωνίες, ίσως ενόψει του ταξιδιού του Πάπα. Βεβαίως, είναι μια χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνη που βρήκε ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β΄ κατά την επίσκεψή του το 1988 όταν είχε σπείρει τους σπόρους για την πρώτη ειρήνευση του 1992 μεταξύ των μερών του ένοπλου αγώνα.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η Εκκλησία της Μοζαμβίκης;
Απ. – Καλή. Είναι μια Εκκλησία όπου οι λαϊκοί έχουν αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη. Πρόκειται για μια Εκκλησία που βγαίνει έξω για τους φτωχούς, όπως αρέσει στον Πάπα Φραγκίσκο. Και είμαι πεπεισμένος ότι ο Πάπας, με την επίσκεψή του, θα ενδυναμώσει αυτή την πτυχή μιας Εκκλησίας που εργάζεται με θέρμη για τα προάστια.

Αναφερθήκατε στην επίσκεψη του αγίου Ιωάννη Παύλου Β΄ το 1988. Ποια θα ήταν η ιδανική σύνδεση που θα μπορούσαμε να κάνουμε με αυτή του Πάπα Φραγκίσκου;
Απ. – Τρεις είναι οι λέξεις που θα καθοδηγήσουν την επίσκεψη του Πάπα – ειρήνη, ελπίδα, συμφιλίωση – και αποτελούν στοιχεία ζωντανού συνδέσμου με την επίσκεψη του αγίου Ιωάννη Παύλου Β΄. Ο άγιος Ιωάννης Παύλος Β΄ παρήγαγε ειρήνη με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν το 1992, ο Πάπας Φραγκίσκος έρχεται να ενισχύσει εκείνες τις συμφωνίες. Εξάλλου, ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη να μην χάσουμε την ελπίδα, όπως είχε κάνει και ο Karol Wojtyla.

Μετάφραση: ρφ
 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου