Ο κόσμος είναι κάθε μέρα και πιο σκληρός με τους αποκλεισμένους

Ο κόσμος είναι κάθε μέρα και πιο σκληρός με τους αποκλεισμένους

Το βίντεο μήνυμα του Ποντίφικα  για την προετοιμασία της επόμενης Παγκόσμιας Ημέρας των Μεταναστών και των Προσφύγων, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019. Για αυτό το μήνα, το θέμα που προτείνεται από το Τμήμα Μετανάστευσης και Προσφύγων του Ποντιφικού Θεσμού για την Ανεξάρτητη Ανθρώπινη Ανάπτυξη είναι: "Είναι θέμα μη αποκλεισμού κανενός"

"Η αληθινή ανάπτυξη είναι περιεκτική και γόνιμη, προβάλλεται προς το μέλλον", ενώ σήμερα ο κόσμος "είναι καθημερινά πιο  σκληρός με τους αποκλεισμένους". Αυτό, με λίγα λόγια, είναι ο προβληματισμός που προτείνει ο Πάπας Φραγκίσκος στο βίντεο μήνυμα για την προετοιμασία της προσεχούς Παγκόσμιας Ημέρας των Μεταναστών και των Προσφύγων, στις 29 Σεπτεμβρίου, με θέμα: «Δεν πρόκειται μόνο για τους μετανάστες». Για τον Ιούλιο, το Τμήμα Μεταναστών και Προσφύγων του Τμήματος για ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη προτείνει και το υπο-θέμα: "Είναι θέμα μη αποκλεισμού κανενός". Κάθε μήνα η επικοινωνιακή εκστρατεία του Τμήματος Μεταναστών και Προσφύγων προσφέρει προβληματισμούς, σε βάθος ανάλυση και πόρους για την προώθηση των ποιμαντικών δραστηριοτήτων στα θέματα της Ημέρας, εξετάζοντας διάφορα υπο-θέματα με διαφορετικά κείμενα και εικόνες. Τα πρώτα τρία υπο-θέματα που εξετάστηκαν ήταν: "Είναι επίσης οι φόβοι μας". "Πρόκειται για φιλανθρωπία" και "Είναι για την ανθρωπότητα μας".

Υπάρχει λόγος για ειρήνη, αλλά πωλούνται όπλα

Δυστυχώς, υπογραμμίζει τον Ποντίφικας, «οι αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να εξαντλούν τους καλύτερους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους τους προς όφελος μερικών προνομιούχων αγορών». Επιπλέον, ενώ οι "πόλεμοι επηρεάζουν μόνο ορισμένες περιοχές του κόσμου", "η κατασκευή και πώληση όπλων λαμβάνει χώρα σε άλλες περιοχές, οι οποίες στη συνέχεια δεν θέλουν να φροντίζουν τους πρόσφυγες, δεν θέλουν να μην αποδεχθούν αυτούς τους πρόσφυγες που δημιουργούν τέτοιες συγκρούσεις".

Πολλές φορές μιλάμε για ειρήνη, αλλά πουλάμε όπλα. Μπορούμε να μιλάμε για υποκρισία σε αυτή τη γλώσσα; Όσοι υποφέρουν από τις συνέπειες είναι πάντα οι μικροί, οι φτωχοί, οι πιο ευάλωτοι, οι οποίοι εμποδίζονται να κάθονται στο τραπέζι και που μένουν μόνο με τα «ψίχουλα» του συμποσίου.

Τέλος, ο Πάπας υπενθυμίζει ότι "η αποκλειστική ανάπτυξη καθιστά τους πλουσίους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους", ενώ ο "αυθεντικός" στόχος είναι να προωθηθεί η "ολοκληρωτική ανάπτυξη" των ανδρών και των γυναικών του κόσμου, "φροντίζοντας τις μελλοντικές γενιές ».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε το Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Κονγκό – Κινσάσα και στο Νότιο Σουδάν

Το «προσκύνημα ειρήνης» όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα το ταξίδι του στο Congo R.D. και στο Νότιο Σουδάν, ολοκληρώθηκε. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23) Κάλεσε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου