Η ανθρωπιστική κρίση εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή

Η ανθρωπιστική κρίση εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή

Η Βενεζουέλα εξακολουθεί να αγωνίζεται για τη σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση όπου αντιπαρατίθενται ο Maduro και ο Guaidò. Ο αριθμός των ομογενών που εκπατρίζονται σε γειτονικές χώρες, δεδομένης της δυσκολίας πρόσβασης σε βασικά αγαθά, εξακολουθεί να είναι υψηλός. Συνέντευξη με την Rosangela Catanese, της λατινοαμερικανικής οργάνωσης Italia on lus η οποία επέστρεψε πρόσφατα από το Καράκας.

Είναι σημαντικό να ανάψουν και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας για τη Βενεζουέλα για να σταματήσει αυτό που γίνεται. Στην λατινοαμερικανική χώρα η πολιτική σύγκρουση μεταξύ του αρχηγού του κράτους, Nicolas Maduro και της αντιπολίτευσης της οποίας ηγείται ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Juan Guaidò είναι ακόμη ισχυρή. Ο τελευταίος, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του προσωρινού Προέδρου, προσπαθεί να απαντήσει με διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της σκληρότητας που ο Maduroέχει υιοθετήσει.

Στις 5 Ιουλίου νέα διαδήλωση κατά του καθεστώτος

Ο Guaidò καλεί σε συγκέντρωση τον λαό της Βενεζουέλας, στις 5 Ιουλίου. Πρόκειται για μια πορεία σε εθνικό επίπεδο αιτούμενοι τον τερματισμό των βασανιστηρίων, των δολοφονιών και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί σε μια σταθερή απάντηση κατά της κυβέρνησης του Καράκας για το θάνατο του καπετάνιου του πολεμικού ναυτικού Rafael Acosta  Arèvalo που συνέβη μετά από βασανιστήρια, το περασμένο Σάββατο. Ο Guaidò με την ευκαιρία αυτή, ζητά από τον Ο.Η.Ε. και από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξουν την πρωτοβουλία. Στο Καράκας, πράγματι, η λαϊκή κινητοποίηση θα ξεκινήσει από την έδρα του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα της Γενικής Διεύθυνσης Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας, όπου κρατούνταν ο στρατιωτικός μετά από τη σύλληψή του η οποία πραγματοποιήθηκε την 21η Ιουνίου με την κατηγορία της τρομοκρατίας, ανατρεπτικών ενεργειών και απόπειρας δολοφονίας  κατά του αρχηγού του κράτους.

Ολοένα και περισσότερο διευρύνεται η φτώχεια

Τους τελευταίους μήνες, ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας κινητοποιήθηκε για να φτάσουν στη Βενεζουέλα φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία απουσιάζουν σχεδόν από όλη τη χώρα. Αλλά πώς είναι η κατάσταση σήμερα; Η Rosangela Catanese, υπεύθυνη επικοινωνίας της Λατινοαμερικανικής Οργάνωσης Italia on lusη οποία πρόσφατα επέστρεψε από τη Βενεζουέλα, αναφέρει ότι φαίνεται ότι στα σούπερ μάρκετ βρίσκεις τα πάντα, αλλά σε μη βιώσιμες τιμές. Για παράδειγμα, δέκα λίτρα πόσιμου νερού κοστίζουν όσο ο κατώτατος μισθός. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξακολουθεί να προκαλεί την έξοδο των κατοίκων της Βενεζουέλας οι οποίοι χάρη στο άνοιγμα και πάλι των συνόρων με την Κολομβία, άρχισαν και πάλι να αποδημούν. Μια πραγματικότητα επομένως, ακόμη δύσκολη για τους κατοίκους της Βενεζουέλας η οποία θα μπορέσει να αλλάξει – αυτή είναι η πεποίθηση διάφορων παρατηρητών – μόνο με την επίλυση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο παρατάξεων που επί του παρόντος δεν φαίνεται να έχουν καμιά πιθανότητα για διάλογο.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου