Ο καρπός του μόχθου των αγροτών μας

Ο καρπός του μόχθου των αγροτών μας

Από το παράθυρο του Γραφείου μου έχω την ευκαιρία, εκτός από το να αγναντεύω την απέραντη θάλασσα και να επισκοπώ τέσσερα από τα πέντε νησιά της Αρχιεπισκοπής μας, να βλέπω και να ακούω τους ταλαίπωρους κι εργατικούς παραγωγούς μας. Αυτούς  που κάθε  μέρα τις πρωινές ώρες απλώνουν την αγροτική πραμάτεια τους κάτω από τα κινητά τους  σκέπαστρα με σκοπό να εξυπηρετήσουν πρόθυμα και ευγενικά τις νοικοκυρές και όχι μόνο, που σπεύδουν να προμηθευτούν τα φρέσκα προϊόντα της γόνιμης τηνιακής γης και του δικού τους κόπου και μόχθου.

Κατά  καιρούς μάλιστα ακούγεται ευχάριστα η ιδιάζουσα και  με χιούμορ φωνή του Α….  που από μνήμης αναγγέλλει όλα τα προϊόντα της ημέρας που διαθέτει και έτσι όχι μόνο οι περαστικοί αλλά και όλοι οι γείτονες μπορούν να γνωρίζουν «από πρώτο στόμα» τα είδη που φέρνει κάθε μέρα στο υπαίθριο κατάστημά του. Με τον τρόπο αυτό, τουλάχιστον οι γείτονες, πριν ξεκινήσουν για τη λαϊκή αγορά  μπορούν να αποφασίσουν  τι θα ψωνίσουν και πόσο θα κοστίσουν αυτά που θα ψωνίσουν. 

Είναι πράγματι αξιέπαινοι οι άνθρωποι αυτοί που δεν περιορίζονται στο να παράγουν τα εύγεστα και  υγιεινά προϊόντα στη γόνιμη γη της Τήνου, αλλά και να τα διαθέτουν χωρίς μεσάζοντες προς όφελος των καταναλωτών.

Τους βλέπω και τους καμαρώνω.

Και όταν καμιά φορά, όπως τώρα το χειμώνα, αρχίζει να βρέχει, δεν ξέρω αν πρέπει να  λυπάμαι ή να χαίρομαι. Στεναχωριέμαι που οι ίδιοι βρέχονται, αλλά χαίρομαι που βρέχει, διότι  η βροχή  είναι απαραίτητη  για  την ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων τους. Χαίρομαι δηλαδή που βρέχει αλλά λυπάμαι που βρέχονται!

Πριν από λίγα χρόνια τους είχα στείλει μία επιστολή με την οποία τους ζητούσα, αν είναι δυνατόν, να αποφεύγουν να ανοίγουν τη Λαϊκή αγορά τους την Κυριακή, διότι είναι η ημέρα του Κυρίου και όχι του εμπορίου.  Αρκετοί από αυτούς μελέτησαν το περιεχόμενο της επιστολής μου και συμμορφώθηκαν. Μπράβο τους!

Αγαπητοί αγρότες: Καλή χρονιά, με υγεία για σας και όλα τα μέλη της  οικογένειάς σας. Σας εύχομαι επίσης: κάθε μέρα που κατεβαίνετε στη λαϊκή αγορά, να επιστρέφετε στα σπίτια σας με άδεια τα τελάρα σας και γεμάτα τα θυλάκιά σας!

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου