Ο ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

Ο ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

Τον είδαμε πριν λίγες μέρες στη Λέσβο, ως επίσημο απεσταλμένο του Πάπα Φραγκίσκου, να ζητά  να θεσμοθετηθούν “ ανθρωπιστικοί διάδρομοι ” για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ώστε να μεταφερθούν όσες οικογένειες έχουν άμεση ανάγκη σε χώρες της δυτικής Ευρώπης και να προσφέρει 100.000 ευρώ, στην Κάριτας Ελλάς,  για τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, χώρους για να παίζουν τα παιδιά των προσφύγων…

Με την επιστροφή του στη Ρώμη, το Σάββατο απόγευμα, έσπευσε ο ίδιος στα υπόγεια ενός καταληφθέντος κτιρίου και επανασύνδεσε, ΠΑΡΑΝΟΜΑ, το ρεύμα !

Ποιος είναι ο Konrad Krajewski, ο πολωνός ιερωμένος, που αναδείχθηκε καρδινάλιος της Καθολικής Εκκλησίας σε ηλικία 55 ετών ( πέρυσι ) ?Ένας ειδήμων της λειτουργικής και, ταυτόχρονα, ένας πρακτικός άνθρωπος!

Γεννημένος το 1963 στο Λοτζ, με σημαντικές θεολογικές σπουδές, από νεαρή ηλικία διακρίθηκε στην οργάνωση ιεροτελεστιών, με αποτέλεσμα από το 1998 και για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια να είναι υπεύθυνος των τελετών στην Αγία Έδρα, υπηρετώντας 3 διαδοχικά Πάπες.

Ο Πάπας Φραγκίσκος σύντομα διαπίστωσε ότι ήταν άνθρωπος της δράσης και όχι των γραφείων και του ανέθεσε την ανασύσταση, ουσιαστικά, του Γραφείου φιλανθρωπικών δράσεων που αναφέρονται προσωπικά στον ίδιο τον Πάπα, ως Επίσκοπο Ρώμης αλλά και ως Ποιμένα της Παγκόσμιας Εκκλησίας. 

Με έσοδα από την πώληση αναμνηστικών με το πρόσωπο ή την έντυπη υπογραφή του Πάπα ξεκίνησε το 2014 μοιράζοντας 1.000.000 ευρώ σε 6.500 αιτήσεις βοηθείας που απευθύνθηκαν στον Ποντίφικα.

Τα επόμενα χρόνια οι άστεγοι της Ρώμης τον έβλεπαν συχνά, τις νύχτες, να μεταφέρει τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης στους πιο αναγκεμένους.

Σε λίγα χρόνια δημιούργησε δημόσια μπάνια και ντους, χώρους για πλύσιμο ρούχων και  παραλαβής νέων ενδυμάτων, κουρείο και υπηρεσία ιατρικής βοήθειας για τους άστεγους και τους φτωχούς της ιταλικής πρωτεύουσας. Ενώ συνεχίζει να επισκέπτεται περιοχές που αντιμετωπίζουν επείγοντα προβλήματα , από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέχρι … το Βόρειο Αιγαίο. Πρόσφατα παραχώρησε το διαμέρισμά του σε μια οικογένεια προσφύγων από τη Συρία και κοιμόταν στο γραφείο του, μέχρι αυτή να βρει αλλού στέγη…

Με αυτή τη διάθεση προσφοράς δεν ήταν παράλογο να βρεθεί το Σάββατο 11/5 στο υπό κατάληψη κτίριο της οδού Santa Croce, λίγα βήματα απ την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό. Σε αυτό, ιδιοκτησίας τράπεζας. Διαμένουν, από ετών, 420 άτομα, ανάμεσά τους 98 παιδιά. Η Ιταλική εταιρεία ρεύματος έκοψε την παροχή, την 5/5. λόγω οφειλής 300.000 ευρώ. Η οφειλή είναι μεγάλη, αλλά η ανάγκη επιβίωσης μεγαλύτερη !  

Ο Καρδινάλιος ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη της πράξης του και ζήτησε από τους φορείς ουσιαστική λύση στο πρόβλημα τόσων αστέγων, αρνούμενος να κινδυνεύσει η ζωή τόσων ανθρώπων, αν παρέμεναν στο σκοτάδι.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” της Καθολικής Εκκλησίας

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου