Ο Ιησούς κρίνει με ευσπλαχνία

Ο Ιησούς κρίνει με ευσπλαχνία


«Ο Ιησούς είναι πληρότητα του νόμου και ο Ιησούς κρίνει με ευσπλαχνία». Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την σημερινή πρωινή Θεία Λειτουργία στον Οίκο Santa Μarta, επικεντρώνεται στα θέματα της κρίσης και της ευσπλαχνίας, λαμβάνοντας ερέθισμα από τη σημερινή θεία λειτουργία η οποία προσφέρει το ευαγγελικό απόσπασμα της μοιχαλίδας που πρόκειται να λιθοβοληθεί, όταν ο Ιησούς λέει σε εκείνους που την κατηγορούν: «Όποιος από εσάς είναι αναμάρτητος, ας ρίξει πρώτος την πέτρα ενάντια σε αυτήν».

Ένα απόσπασμα που συνδέεται με το Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Δανιήλ, το αφιερωμένο στην Susanna, η οποία κατηγορούταν από δύο ηλικιωμένους δικαστές του λαού  –  εξηγεί ο Ποντίφικας –  για μια ψευδή μοιχεία, φανταστική». Στα δύο αυτά επεισόδια – υπογραμμίζει ο Φραγκίσκος – συναντούνται  «η αθωότητα, η αμαρτία, η διαφθορά και ο νόμος», επειδή «και στις δύο περιπτώσεις οι δικαστές ήταν διεφθαρμένοι».

Εξάλλου, «πάντα υπήρχαν στον κόσμο διεφθαρμένοι δικαστές», παρατηρεί ο Ποντίφικας, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη και σήμερα σε κάθε μέρος του κόσμου υπάρχουν». Ο Άγιος Πατέρας εξηγεί στη συνέχεια τι είναι η διαφθορά: «Είναι όταν η αμαρτία εισέρχεται, εισέρχεται, εισέρχεται, εισέρχεται στη συνείδησή σου και δεν σου αφήνει χώρο ούτε για να αναπνεύσεις».

Οι διεφθαρμένοι πιστεύουν ότι «με την ατιμωρησία» κάνουν το καλό. Όπως με την περίπτωση της Susanna, όπου οι ηλικιωμένοι δικαστές ήταν «διεφθαρμένοι από το πάθος της λαγνείας» απειλώντας να δώσουν «ψευδή μαρτυρία», εναντίον της. Δεν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση ψευδούς μαρτυρίας μέσα στις Γραφές: ο Ιησούς επίσης – υπενθυμίζει ο Επίσκοπος Ρώμης – «καταδικάστηκε σε θάνατο με ψευδή μαρτυρία».  Στην περίπτωση της πραγματικής μοιχαλίδας, στο Ευαγγέλιο, οι δικαστές «είχαν χάσει το μυαλό τους» δίνοντας μια ερμηνεία για τον νόμο «τόσο άκαμπτη που δεν άφηνε περιθώριο στο Άγιο Πνεύμα».

Ιδού λοιπόν, που ο αληθινός Δάσκαλος του νόμου ενώπιον των δικαστών, οι οποίοι «καταπίεζαν του αθώους και απήλλασσαν τους ασεβείς», αυτός που ψεύδεται είναι ο Ιησούς, ο οποίος – δηλώνει ο Πάπας – «λέει λίγα». Συνεχίζει ο Ποντίφικας: «Λέει: “Όποιος από εσάς είναι αναμάρτητος, να πετάξει πρώτος την πέτρα”. Και στην αμαρτωλή: “Εγώ δε σε καταδικάζω. Μην αμαρτήσεις πλέον”. Και αυτό αποτελεί πλήρωση του νόμου, όχι εκείνου των γραμματέων και των φαρισαίων που είχαν διαφθείρει το μυαλό τους κάνοντας τόσους πολλούς νόμους, τόσους πολλούς νόμους, χωρίς να αφήνουν περιθώριο για ευσπλαχνία. Ο Ιησούς είναι η πληρότητα του νόμου και ο Ιησούς κρίνει με ευσπλαχνία».

Εξ ου και η πρόσκληση του Πάπα: «Και εμείς επίσης κρίνουμε μέσα στην καρδιά μας τους άλλους, ε; Είμαστε διεφθαρμένοι; Ή όχι ακόμη; Σταματήστε. Ας σταματήσουμε. Και ας κοιτάξουμε τον Ιησού ο οποίος κρίνει πάντα με ευσπλαχνία: “Ούτε εγώ σε καταδικάζω. Πήγαινε με ειρήνη και μην αμαρτήσεις πλέον”».

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΗΡΕΣΙΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  9 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός

20η Κυριακή του Έτους (Κύκλος Γ)

20η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ  Κύκλος Γ΄     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 84 [83], 10-11) Κοίταξε, Θεέ, υπερασπιστή μας, στρέψε το βλέμμα σου στο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου