Ο Φραγκίσκος στην Πολωνία: «το ταξίδι μου στα πλαίσια της ευσπλαχνίας και για τον Ιωάννη Παύλο Β΄»

Ο Φραγκίσκος στην Πολωνία: «το ταξίδι μου στα πλαίσια της ευσπλαχνίας και για τον Ιωάννη Παύλο Β΄»

Θα είναι «εξολοκλήρου στο πλαίσιο της Ευσπλαχνίας» και για την μνήμη του «ευγνώμονος και αφοσιωμένου» Ιωάννη Παύλου Β΄, το ταξίδι που ο Πάπας Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει σύντομα στην Πολωνία, με την ευκαιρία της 31ης Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας που θα διεξαχθεί από τις 26 έως τις 31 Ιουλίου στην Κρακοβία. Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Πάπας σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε, ως συνήθως, λίγες ημέρες πριν την αναχώρησή του ως «ένδειξη αγάπης» προς το «αγαπημένο πολωνικό έθνος».

Ο Bergoglio τοποθετείται αμέσως στον απόηχο του Αγίου προκατόχου του που  – υπογραμμίζει – «υπήρξε ο δημιουργός της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Νεολαία, και ήταν ο ηγέτης του πολωνικού λαού στην ιστορική πορεία του προς την ελευθερία». Στη συνέχεια στρέφεται προς τους νέους Πολωνούς και τους ευχαριστεί για την προετοιμασία που πραγματοποιούν εδώ και καιρό, «κυρίως με την προσευχή», για τη μεγάλη συνάντηση στην Κρακοβία». «Σας ευχαριστώ από καρδιάς για όλα αυτά που κάνετε, και για την αγάπη με την οποία τα κάνετε, και τώρα σας ασπάζομαι και σας ευλογώ», κλίνει ο Ποντίφικας.

Στα αγόρια και στα κορίτσια από κάθε μέρος της Ευρώπης, της Αφρικής, της Αμερικής, της Ασίας και της Ωκεανίας που θα συγκεντρωθούν στην Κρακοβία, στέλνει μια ευλογία για «τις Χώρες σας, τις επιθυμίες σας και τα βήματά σας προς την Κρακοβία, επειδή είναι ένα προσκύνημα για την πίστη και την αδελφοσύνη», ελπίζοντας ότι «ο Κύριος Ιησούς θα σας χορηγήσει τη χάρη να βιώσετε το λόγο του: Μακάριοι οι ελεήμονες, γιατί αυτοί θα βρουν την ευσπλαχνία».

 «Έχω μια μεγάλη επιθυμία να σας συναντήσω – ομολογεί στη συνέχεια ο Φραγκίσκος – για να προσφέρω στον κόσμο μια νέα ένδειξη αρμονίας, ένα μωσαϊκό από διαφορετικά πρόσωπα, από τόσες πολλές φυλές, γλώσσες, λαούς και πολιτισμούς, αλλά όλοι ενωμένοι στο όνομα του Ιησού, που είναι το Πρόσωπο της Ευσπλαχνίας». Αυτό το πρόσωπο που αντικατοπτρίζεται στους «αγαπητούς γιούς και κόρες του πολωνικού έθνους», ένα λαό «που στην ιστορία του έχει περάσει τόσες πολλές δοκιμασίες, μερικές πολύ σκληρές, και προχώρησε μπροστά με τη δύναμη της πίστης, που υποστηρίζεται από το μητρικό χέρι της Παρθένου Μαρίας», υπενθυμίζει ο Άγιος Πατέρας.

Γι’ αυτό λέει: «Αισθάνομαι ότι είναι ένα μεγάλο δώρο του Κυρίου να βρεθώ ανάμεσά σας», είμαι βέβαιος ότι το προσκύνημα στο Ιερό της Czestochowa θα είναι για μένα μια εμβάπτιση σε αυτή την δοκιμασμένη πίστη, η οποία θα μου κάνει πολύ καλό». Ακόμη μια σημείωση ευγνωμοσύνης, στη συνέχεια, για τους επισκόπους και τους ιερείς, τους μοναχούς και τις μοναχές, τους λαϊκούς πιστούς και κυρίως τις οικογένειες, στους οποίους ο Πάπας φέρει «ιδανικά» την μετασυνοδική αποστολική Παραίνεση Amoris laetitia.

 «Η ηθική και πνευματική υγεία ενός έθνους φαίνεται από τις οικογένειές του: γι αυτό ο άγιος Ιωάννης Παύλος Β΄ είχε τόσο πολύ μέσα στην καρδιά του τα ζευγάρια, τους νιόπαντρους και τις οικογένειες. Συνεχίστε σε αυτόν τον δρόμο!», προτρέπει ο Φραγκίσκος. Και καταλήγει το βιντεοσκοπημένο μήνυμα με τη σύσταση να «παραμείνουν ενωμένοι στην προσευχή». «Τα λέμε στην Πολωνία!».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου