Ο Φραγκίσκος γνωρίζει την καρδιά των οικογενειών

Ο Φραγκίσκος γνωρίζει την καρδιά των οικογενειών

Τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου την Παρασκευή 15 Μαΐου στο παρεκκλήσιο της Αγίας Μάρθας υπενθύμισαν την προσοχή που δίνει ο Πάπας στις οικογένειες, την ημέρα που έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας.
«Ας προσευχηθούμε για τις οικογένειες, ώστε το Πνεύμα του Κυρίου να τις διαποτίζει για να ζουν με πνεύμα αγάπης, σεβασμού και ελευθερίας». Με αυτά τα λόγια κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Αγίας Μάρθας και που στάλθηκαν και σε tweet στον λογαριασμό @Pontifex, ο Πάπας Φραγκίσκος θυμήθηκε την οικογένεια κατά την Παγκόσμια Ημέρα που είναι αφιερωμένη σε αυτήν από τα Ηνωμένα Έθνη. Μια εγγύτητα που επιβεβαιώθηκε πολλές φορές από τον Πάπα αυτές τις εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων οι οικογένειες υπήρξαν ο χώρος όπου τα αποτελέσματα της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν ιδιαίτερα ορατά. Ο Gianluigi De Palo, πρόεδρος του Εθνικού Φόρουμ Συνδέσμων Οικογενειών, σχολιάζει στο Vatican News αυτό το μήνυμα που απευθύνθηκε από τον Φραγκίσκο.

Απ. – Πιστεύω ότι είναι σημαντικό σε μια εποχή που οι de facto οικογένειες θεωρούνται δεδομένες στην Ιταλία. Δεν έχει ακόμη παρέλθει ο κίνδυνος του κορωνοϊού, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτής της δύσκολης περιόδου ξεπεράστηκε χάρη στις οικογένειες, επειδή στα σπίτια τους οι οικογένειες έπαιξαν έναν αναντικατάστατο ρόλο. Οι μητέρες, οι πατεράδες έγιναν ψυχολόγοι, δάσκαλοι, νοσοκόμοι, τεχνικοί υπολογιστών… Έγιναν όλα αυτά, και επιπλέον έδωσαν τη συνεισφορά τους δουλεύοντας! Οπότε, το να σκεφτόμαστε αυτή την ημέρα πόσο μεγάλη σημασία έχει η οικογένεια, ασφαλώς είναι μια σημαντική ευκαιρία.

Ποια υποστήριξη απαιτείται για τις οικογένειες σε αυτή τη φάση οικονομικής ανάκαμψης;

Απ. – Υπάρχει ανάγκη για πραγματική αναγνώριση. Δεν υπάρχει πραγματική αναγνώριση της οικογένειας ως κοινωνικό υποκείμενο. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, επειδή η οικογένεια δεν είναι το άθροισμα των εργαζομένων που την απαρτίζουν. Η οικογένεια δεν είναι το μέρος όπου έρχονται να εργαστούν γυναίκες ή άντρες για τη φύλαξη ηλικιωμένων, οικογενειακοί γιατροί ή οι μπέιμπι σίτερ. Η οικογένεια είναι η πρώτη “επιχείρηση” στη χώρα, σε μια χώρα όπου υπάρχει ένα υψηλότατο επίπεδο ευζωίας, στην οποία λειτουργεί ένα δίχτυο κοινωνικής ασφάλισης από τα καλύτερα. Η πρώτη αιτία φτώχειας στην Ιταλία είναι η απώλεια εργασίας και η δεύτερη είναι η γέννηση ενός παιδιού. Αυτή λοιπόν τη στιγμή πολλές οικογένειες βιώνουν μαζί και τα δύο. Από τη μια πλευρά η απώλεια εργασίας ή η ανεργία, και από την άλλη η ύπαρξη ενός παιδιού στο σπίτι ή μιας οικογένειας με πολλά παιδιά, δημιουργεί κατάσταση φτώχειας, επειδή σαφώς υπάρχουν περισσότερα στόματα για τροφή. Εδώ είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, ωστόσο, διατηρώντας την ηρεμία και το σεβασμό των θεσμών όπως είναι σωστό.

Ο Πάπας μίλησε γι’ αυτό σήμερα το πρωί στην Αγία Μάρθα, αλλά ήδη τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σταθερή η έκκληση προς τις οικογένειες και για τη συμβολή τους σε αυτή τη φάση. Τι σημαίνει για τις οικογένειες να έχουν την εγγύτητα του Πάπα.

Απ. – Ο Πάπας δείχνει ότι γνωρίζει πραγματικά πολλές μικρές καθημερινές καταστάσεις, που συχνά δεν καταλαβαίνουν όχι μόνο η πολιτική, αλλά και ο κόσμος των θεσμών γενικότερα δεν καταλαβαίνει. Έτσι, αυτή η εγγύτητα μας ευχαριστεί παρά πολύ, ακριβώς επειδή ο Πάπας δείχνει ότι γνωρίζει τις καρδιές των οικογενειών και γνωρίζει πολύ καλά ότι ακόμη και μια λέξη ενίσχυσης, ακόμη και ένα ευχαριστώ μπορεί να είναι και να σημαίνει πολλά. Δεν είναι απλώς ένα οικονομικό ζήτημα, είναι το ζήτημα αναγνώρισης, είναι το ζήτημα να νιώθουμε ότι δεν “περιπλανιόμαστε στο κενό”, αλλά ότι αυτό που κάνουμε αποφέρει καρπούς.

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

8η Κυριακή του Έτους

8η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ  Ψλ 18 [17], 19-20                         Ο Κύριος έγινε το στήριγμά μου, και στ’ ανοιχτά με οδήγησε,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου