Μια οικουμενική προσευχή για μια ήπειρο ενωμένη και απαλλαγμένη από εγωισμούς

Μια οικουμενική προσευχή για μια ήπειρο ενωμένη και απαλλαγμένη από εγωισμούς

Στο πλαίσιο της Ημέρας Γιορτής της Ευρώπης εκπρόσωποι διαφόρων χριστιανικών Εκκλησιών δίνουν ραντεβού on line, το απόγευμα, για έναν κοινό προβληματισμό σχετικά με την ολοκληρωμένη οικολογία και για μια στιγμή οικουμενικής προσευχής. Σκοπός είναι η ανανέωση της δέσμευσης, να καταστεί περισσότερο σταθερή και αληθινή η ενότητα μεταξύ των ανθρώπων και των λαών της Γηραιάς Ηπείρου

Η Ημέρα Εορτής της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο, γιορτάζει την ειρήνη και την ενότητα της Γηραιάς Ηπείρου. Στις 9 Μαΐου διότι εκείνη την ημέρα, πριν από 70 χρόνια, γεννήθηκε η πρώτη ιδέα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, χάρη στη διάσημη Διακήρυξη του τότε Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Robert Schuman που σκοπό είχε να καταστήσει ανέφικτο ένα πόλεμο μεταξύ των εθνών της Ευρώπης. Πεπεισμένος χριστιανός, ο Schuman, ένας διορατικός πολιτικός, για ορισμένους ήταν ένας αθεράπευτος ουτοπιστής και ένας τρελός οραματιστής.

«Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να προστατευθεί παρά μόνο μέσω δημιουργικών προσπαθειών, ανάλογων των κινδύνων που την απειλούν. (από τη δήλωση του R, Schuman)”.

Φραγκίσκος: προσευχόμαστε για την ενότητα της Ευρώπης

Δεν γίνεται να μην αναγνωρίσουμε τις πνευματικές και πολιτιστικές αξίας που βασίζονται στο Ευαγγέλιο όπως η αλληλεγγύη, η αδελφοσύνη μεταξύ των λαών και ο σεβασμός της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση του σχεδίου για μια ενωμένη Ευρώπη. Ο Πάπας Φραγκίσκος το υπενθύμισε πρόσφατα, κατά τη Θεία Λειτουργία στον Οίκο Santa Marta, στις 22 Απριλίου, όταν ζήτησε να προσευχηθούμε για την ήπειρο με τα εξής λόγια:

Αυτή την εποχή που η ενότητα είναι απαραίτητη μεταξύ μας, μεταξύ των εθνών, ας προσευχηθούμε σήμερα για την Ευρώπη: ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να αποκτήσει αυτή την ενότητα, αυτή την αδελφική ενότητα την οποία ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

9 Μαϊου, μια ευκαιρία επιστροφής στο αρχικό σχέδιο

Με την ευκαιρία της φετινής Γιορτής τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. διοργάνωσαν συνέδρια και διαδικτυακές εκδηλώσεις για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στους πολυάριθμούς πολίτες που με πνεύμα αλληλεγγύης, βοηθούν την Ευρώπη να διασχίσει την έκτακτη ανάγκη του Κορονοϊού που την έχει πλήξει ιδιαίτερα. Τα Συνέδρια των Επισκόπων και οι διάφορες Ευρωπαϊκές Χριστιανικές Εκκλησίες ανανεώνουν τις εκκλήσεις τους για επιστροφή στους θεμέλιους λόγους και για αναβίωση της ενότητας της ηπείρου.

«Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να οικοδομηθεί μέσα σε μια φορά, ούτε ολόκληρη. Θα προκύψει μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που πρώτα απ’ όλα θα δημιουργήσουν μια de facto αλληλεγγύη. (Robert Schuman).

Το δίκτυο «Μαζί για την Ευρώπη»

Ιδιαίτερα αφοσιωμένοι στην αναζήτηση της ενότητας, εκείνοι που εντάσσονται στο «Μαζί για την Ευρώπη» μια οργάνωση που γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1999, όταν με την ευκαιρία της υπογραφής της «Κοινής Διακήρυξης για το Δόγμα της Αιτιολόγησης», Καθολικοί και Ευαγγελιστές υπεύθυνοι διαφόρων οργανισμών συναντήθηκαν στο Οικουμενικό Κέντρο του Κινήματος των Focolare στο Ottmaring, στη Γερμανία, και στη συνέχεια εξέφρασαν την επιθυμία να ξεκινήσουν μια από κοινού πορεία. Έκτοτε, ακολούθησαν πολυάριθμες συναντήσεις και στιγμές προσευχής με τη προσχώρηση και χριστιανών από άλλες χριστιανικές Εκκλησίας. Αναφορικά με τη σημερινή ημέρα υπάρχουν πάρα πολλές εκδηλώσεις που προωθούνται μέσω Streaming, ξεκινώντας από αυτή στην Ιταλία η οποία θα ξεκινήσει στις 18 και στην οποία θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσω link από τον ιστότοπο: www.together4europe.org.

Ανακαλύπτουμε μια νέα αλληλεγγύη

Αλλά τι σημαίνει σήμερα είμαι χριστιανός μέσα στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο; Με βάση την εμπειρία που ωρίμασε τα τελευταία χρόνια, μέσα από την υποστήριξη του «Μαζί για την Ευρώπη», η Maria Wienken, γερμανικής καταγωγής, συνυπεύθυνη του “Centro Uno” για την ενότητα των χριστιανών του Κινήματος Focolare, απαντά στα μικρόφωνα του Vatican News.

Απ. – Με εντυπωσίασε πολύ η φράση που ο Πάπας Φραγκίσκος είπε την Κυριακή του Πάσχα: σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια εποχική πρόκληση από την οποία θα εξαρτηθεί όχι μόνο το μέλλον της, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Ως χριστιανοί στην Ευρώπη νομίζω ότι έχουμε μια τεράστια ευθύνη, μου φαίνεται ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καλούμαστε να δείξουμε στους ανθρώπους ότι είμαστε πραγματικά μαθητές του Ιησού. Και ιδιαίτερα, αναφορικά με αυτό που ο Εκείνος είχε πει ότι είναι η καρδιά του μηνύματός του, δηλαδή η διδασκαλία του: η αγάπη για τον Θεό και η αγάπη για τον αδελφό. Και από το «αγαπάτε αλλήλους όπως εγώ σας αγαπώ», εμείς οι χριστιανοί μπορούμε να δώσουμε σήμερα, μια εντελώς νέα μαρτυρία και μπορούμε να την εφαρμόσουμε ανάμεσά μας εκεί όπου ο καθένας ζει, αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο και θα ήθελα να αναφερθώ εδώ στην Chiara Lubich, την ιδρύτρια του Κινήματος των Focolare, γι αυτό που επανέλαβε πολλές φορές ακόμη και σε πολιτικούς οι οποίοι την άκουγαν δηλαδή, «να αγαπάμε την πατρίδα των άλλων όπως τη δική μας». Αυτή η αδελφοσύνη μεταξύ των λαών είναι δυνατή επειδή ο Ιησούς κατέρριψε όλα τα τείχη, πραγματοποίησε μια υπαρξιακή, πολιτιστική και πολιτική επανάσταση. Την εποχή του Κορονοϊού, μου φαίνεται ότι αυτό σημαίνει ότι ανακαλύπτουμε μια νέα αλληλεγγύη, πρώτα απ’ όλα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών – και αυτές τις ημέρες βλέπουμε πόσο πολύ ανάγκη την έχουμε -, αλλά στη συνέχεια και με ανοιχτό το βλέμμα μας προς τον υπόλοιπο κόσμο: ας σκεφτούμε την Αφρική ή πολλά άλλα έθνη που σίγουρα θα αισθανθούν τις οικονομικές συνέπειες ακόμη περισσότερο από ότι εμείς. Επομένως, το να είμαστε χριστιανοί σήμερα, σημαίνει ανοίγουμε την καρδιά μας, βιώνουμε τις αξίες που αποτελούν την βάση του Χριστιανισμού: την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη αλληλέγγυα που έχει τις ρίζες της σε μια πνευματική βάση και έτσι μπορεί να συμβάλει στην θεραπεία των τεράστιων πληγών που υπάρχουν στον κόσμο.

Για τουλάχιστον 20 χρόνια, ανάμεσα σε πολλά κινήματα και ομάδες των διαφόρων χριστιανικών Εκκλησιών της Ευρώπης υπήρξε η δέσμευση για την ενότητα, όχι μόνο για ενότητα μεταξύ των Εκκλησιών αλλά και μεταξύ των ανθρώπων και των λαών. Για το πρόγραμμα του «Μαζί για την Ευρώπη», σε σύγκριση με τις τρέχουσες προκλήσεις τι μπορείτε να μας πείτε;

Απ. – Το «Μαζί για την Ευρώπη» είναι μια ελεύθερη σύγκλιση κινημάτων και κοινοτήτων διαφόρων Εκκλησιών, επί του παρόντος είναι 300, εξαπλωμένα σε ολόκληρη την ήπειρό μας. Καθένα από αυτά διατηρεί την αυτονομία του, αλλά ενεργούν από κοινού για κοινούς σκοπούς συμβάλλοντας καθένα με το δικό του χάρισμα. Οι πατέρες της Ευρώπης, όπως ο Schuman, ο Adenauer, ο De Gasperi, ήταν χριστιανοί, ήταν πεπεισμένοι ότι μετά τους πολέμους, η Ευρώπη θα μπορούσε να ανακαλύψει εκ νέου τη βάση του χριστιανισμού και σήμερα σε αυτό το δίκτυο, και όχι μόνο σε αυτό, βλέπουμε πώς μια αφύπνιση των χριστιανικών αξιών που προωθούνται από κινήματα και κοινότητες των Εκκλησιών συνεργάζονται για το κοινό καλό. Για παράδειγμα, αναφορικά με τους μετανάστες ας σκεφτούμε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, το έργο στις παραμεθόριες περιοχές, τη βοήθεια προς τους φτωχούς, καθώς και στους τομείς του πολιτισμού και της πολιτικής. Όλα αυτά τα κινήματα έχουν συνάψει μεταξύ τους ένα σύμφωνο, αυτό της αμοιβαίας αγάπης, της εντολής του Ιησού. Και πάνω σε αυτή τη βάση συμφωνούν σε ορισμένα προγράμματα τα οποία υποστηρίζουν από κοινού. Στην ουσία επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών τους, να γνωρίσουν τον άλλον, να εκτιμήσουν την παράδοσή του, να επιστήσουν την προσοχή αναφορικά με το γεγονός ότι μόνο ενωμένοι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις τρέχουσες προκλήσεις. Σε αυτό μας βοηθά η διαίσθηση χαρισματικών ανθρώπων που ξεκίνησαν αυτή την πορεία, όπως η Chiara Lubich, αλλά και ο Andrea Riccardi, ιδρυτής της Κοινότητας SantEgidio, ή ακόμη και ο Γερμανός Helmut Nicklas, συνιδρυτής της κοινότητας YMCA, ενός σπουδαίου διεθνούς κινήματος, όπως και το κίνημα Schoenstatt που επίσης συνεργάζεται από την αρχή.

Με την ευκαιρία της Ημέρας Εορτής της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μέσω streaming όπου θα μιλήσουν για την ολοκληρωμένη οικολογία ως μια βιώσιμη ουτοπία για την Ευρώπη. Ποια είναι η συνεισφορά που επιθυμείτε να προσφέρετε στην Ημέρα αυτή της 9ης Μαΐου;

Απ. – Ναι, αυτή η συνάντηση στην Ιταλία επιθυμεί να προσφέρει από τη μια πλευρά τη συμβολή ειδικών, από την άλλη πλευρά ανθρώπων που γνωρίζουν τις προκλήσεις για την προστασία της Δημιουργίας και που σκοπεύουν να ευαισθητοποιήσουν πολλούς άλλους. Όμως, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις, για παράδειγμα στην Γαλλία στη Λυών, στην Αυστρία στο Γκρατς όπου συναντιούνται πάντα, με άτομα από την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και από τον Βορρά της Ιταλίας. Αυτές είναι στιγμές για να γνωριστούν μεταξύ τους οι Ευρωπαίοι, για να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, να ανακαλύψουν τον πλούτο της διαφορετικότητας. Αλλά και στη Γερμανία στο Esslingen, θα πραγματοποιηθεί άλλη μια σπουδαία εκδήλωση, πάντα on line, στις Κάτω Χώρες στην Ουτρέχτη, όπου θα προβληματιστούν για το μέλλον της Ευρώπης. Αλήθεια σε διάφορες χώρες αύριο, θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε αυτό το από κοινού των λαών, των κινημάτων, των κοινοτήτων που επιθυμούν να στηρίξουν αυτή τη χριστιανική ψυχή και να την κάνουν να ανθίσει εκ νέου στην Ευρώπη.

Σε αυτή όπως και σε άλλες συναντήσεις της Ημέρας αυτής, περιλαμβάνεται και μια στιγμή οικουμενικής προσευχής, μια όμορφη μαρτυρία από μόνη της που οι χριστιανοί μπορούν να δώσουν στον κόσμο. Αλλά για τι να προσευχηθούμε σήμερα στην Ευρώπη;

Απ. – Προσευχόμαστε ιδιαίτερα για μια Ευρώπη που θα δίνει προτεραιότητα στην υγεία των ανθρώπων, μετά για την ενότητα των χριστιανών, ας προσευχηθούμε για μια Ευρώπη ενωμένη μέσα από την διαφορετικότητα, για μια Ευρώπη για την προστασία της ζωής, για μια Ευρώπη χωρίς εγωισμούς, για μια δίκαιη οικονομία, για ολόκληρο τον πλανήτη μας. Πρόκειται για μια προσευχή για μια Ευρώπη περισσότερο ενωμένη που θα είναι σε θέση να κοιτάζει προς ένα ενωμένο κόσμο, το σχέδιο του Θεού για την ανθρωπότητα, την προσευχή του Ιησού: «Είθε όλοι να είναι ένα». Η προσευχή είναι θεμελιώδης για εμάς γιατί είναι το Άγιο Πνεύμα που κάνει όλα τα πράγματα νέα. Ζητούμε τη βοήθειά του, τη δύναμή του και το φως του, και κάθε φορά αποτελεί μια εμπειρία, αυτή που υποσχέθηκε ο Ιησούς: «Όπου υπάρχουν δύο ή περισσότεροι ενωμένοι στο όνομά μου, εγώ βρίσκομαι ανάμεσά τους». Αν Εκείνος βρίσκεται ανάμεσά μας, τότε είναι Εκείνος που απευθύνεται προς τον Πατέρα και για τον Θεό τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αυτή την πίστη έχουμε.

Μετάφραση:ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 32ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 14 Νοεμβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου