Ο φιλεύσπλαχνος άνθρωπος – Εικόνα του Θεού

6

Ο φιλεύσπλαχνος άνθρωπος – Εικόνα του Θεού

Η ευσπλαχνία είναι η εικόνα του Θεού. Και ο φιλεύσπλαχνος άνθρωπος είναι η αληθινή παρουσία του Θεού στη γη. Όπως ο Θεός είναι φιλεύσπλαχνος προς όλους χωρίς εξαιρέσεις, έτσι και ο φιλεύσπλαχνος μοιράζει την αγάπη του απλόχερα προς όλους, χωρίς διακρίσεις.
Όμως, πρόσεξε μη σε πλανέψει αυτή η σκέψη: είναι πιο καλό να είμαι φιλεύσπλαχνος προς αυτόν που πιστεύει παρά για κάποιον αδιάφορο! Ασφαλώς, αυτή η σκέψη δεν είναι σωστή για το Θεό που ανατέλλει τον ήλιο και βρέχει σε όλους, καλούς και κακούς (Μτθ. 5, 45).
Η ευσπλαχνία δεν βραβεύεται απ’ την ποσότητα αλλά απ’ τον σκοπό της προσφοράς. Υπάρχουν πολλοί που προσφέρουν πολλά κι όμως, μπροστά στο Θεό δεν έχουν αξία και άλλοι που δεν έχουν τίποτα, αλλά έχουν κατανόηση στην καρδιά τους για όλους. Αυτοί οι τελευταίοι, μπροστά στο Θεό, είναι οι αληθινά φιλεύσπλαχνοι. Και έτσι είναι! Μη λες λοιπόν «δεν έχω τίποτα να δώσω στους φτωχούς» και μέσα σου λυπάσαι, επειδή δεν έχεις να δώσεις και νομίζεις ότι δεν είσαι φιλεύσπλαχνος. Αν έχεις κάτι, δώσε αυτό που έχεις. Αν δεν έχεις τίποτα, ένα κομμάτι ξερό ψωμί ή έστω μια σκέψη είναι αρκετό για το Θεό. Είναι απόδειξη φιλευσπλαχνίας.
Ο Χριστός δεν επαίνεσε τόσο αυτούς που προσφέρουν πολλά στο θησαυροφυλάκιο, αλλά επαίνεσε τη χήρα που έβαλε δυο δεκάρες, όλη την περιουσία της, απ’ το υστέρημά της. Ο άνθρωπος που κατέχεται από την αγάπη για τον πλησίον είναι αληθινά η εικόνα του Θεού που κατοικεί με τους ανθρώπους εδώ στη γη.

π. Μάρκος Βιδάλης

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου