Ο εθελοντισμός μπορεί να νικήσει την κοινωνική και την ανθρώπινη αδιαφορία
Στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, η εμπειρία των Νέων της Caritas προτείνεται ως ένα καινοτόμο και διεθνές ευρωπαϊκό δίκτυο. Διαφορετικά πλαίσια με έναν μόνο στόχο: να απασχοληθούν, ως νέοι, σε θέματα όπως η δικαιοσύνη, το πόσο είναι ενεργοί στην πολιτική, την κοινωνική ισότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, την εκπαίδευση για τον κόσμο, την φτώχεια και την φροντίδα για το κοινό καλό, την προώθηση μιας σειράς κοινωνικών έργων που ενεργοποιούνται μαζί με την πραγματικότητα στις περιοχές που εργάζονται οι νέοι, με τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις ενορίες και τους συλλόγους. «Είναι σημαντικό να προτείνουμε και να προσφέρουμε στους νέους, εξηγεί ο Luca Orsoni, Διευθυντής του τομέα Νεολαίας, του προγράμματος «Νέοι της Caritas» της Φλωρεντίας, εμπειρίες υπηρεσίας και ανταλλαγής, που τους κάνουν να αγγίζουν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας που τους οδηγούν να αναπτύξουν πιο υποστηρικτικές και συνειδητές συμπεριφορές».
Ο Orsoni, υπενθύμισε στο Radio Vaticana Italia και στο Vatican News πώς τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλοί νέοι που έχουν πλησιάσει τον κόσμο της Caritas μέσω των πολλών προτάσεων που υποβλήθηκαν, υπογραμμίζει πόσο ακριβώς αυτή η μακροχρόνια εμπειρία του επέτρεψε να αναπτυχθεί μια πεποίθηση: «οι νέοι προσεγγίζουν εθελοντικά για να απαντήσουν σε ένα ζήτημα οικοδόμησης της δικής τους ταυτότητας, να πειραματιστούν σε κοινωνικά αναγνωρίσιμες δραστηριότητες, να ανακαλύψουν τι αξίζουν, τι μπορούν να κάνουν, τι θέλουν να κάνουν».
Απ.- Η εμπειρία «Νέοι της Caritas» γεννήθηκε πριν από χρόνια στην Εκκλησία της Αυστρίας και της Γερμανίας, και στη συνέχεια έγινε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο με σκοπό τη συμμετοχή των νέων σε διάφορους τομείς. Στην Ιταλία δεν συμμετέχουν πολλές τοπικές Caritas σε αυτό το δίκτυο. Η Φλωρεντία είναι μια από τις Caritas που έχουν αναπτύξει αυτό το πρόγραμμα.
Σήμερα είναι η ημέρα αφιερωμένη στον διεθνή εθελοντισμό. Οι νέοι εξακολουθούν να έχουν την επιθυμία να συμμετάσχουν;
Aπ.- Υπάρχουν νέοι που θέλουν να αγκαλιάσουν τον εθελοντισμό και να ανακαλύψουν ξανά μια αίσθηση ζωής, χρήσιμη για τους άλλους, για τον πλησίον τους. Σε σύγκριση με τους νέους του παρελθόντος, που ίσως προσέγγισαν την εθελοντική εμπειρία για να συνεχίσουν μια οικογενειακή παράδοση, σήμερα τα παιδιά πλησιάζουν συχνά για να αναζητήσουν αυτό το κίνητρο ύπαρξης μέσω μιας εμπειρίας. Είναι λίγο αντίθετο με ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Γνωρίζουν τι κάνουν. Και αυτό είναι πολύ ωραίο, διότι η πρόκληση, για εμάς, είναι επίσης να συνοδεύσουμε τους νέους από την εκπαιδευτική άποψη, όχι μόνο προσφέροντάς τους μια υπηρεσία. Όταν, για διάφορους λόγους, η εμπειρία τους τελειώνει, επειδή σχηματίζουν οικογένεια, εργάζονται, μας λένε ότι έχουν ανακαλύψει έναν κόσμο που διαφορετικά δεν θα είχαν ανακαλύψει ποτέ.
Τι παρακινεί τους νέους να επιλέξουν μια εθελοντική εμπειρία;
Απ.- Συνειδητοποιούν ότι ζουν σε μια κοινωνία που πολύ συχνά βλέπει τα άτομα με δυσπιστία, ιδίως σε άτομα που ζουν σε καταστάσεις περιθωριοποίησης και δυσκολίας, επίσης για να ανακαλύψουν ένα νέο πρόσωπο του κοινωνικού εδαφικού πλαισίου στο οποίο κατοικούν. Και εμείς ξεκινήσαμε από αυτό για να πούμε: «ας μην αυτήν τη φλόγα που έχουν οι νέοι να σβήσει».
Οι νέοι βλέπουν εθελοντικά σε κοινωνικό ή πνευματικό επίπεδο;
Απ.- Είναι μια ώθηση ουσιαστικά κοινωνική, και πολιτική. Δυστυχώς, πώς να το πούμε, είναι ένα σημάδι των καιρών, είναι ένα κοινωνικό κίνητρο, πολύ κοινωνικό. Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή, εάν υπάρχει μια πνευματική ώθηση, υπάρχει επειδή οι νέοι καταλαβαίνουν ότι και το μέρος του εκκλησιαστικού κόσμου πρέπει να έχει αυτήν την κοινωνική προοπτική. Ανακαλύπτουν την πνευματική αξία ζώντας την κοινωνική εμπειρία. Το μονοπάτι είναι λίγο αντίστροφο σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσε να ήταν κάποιος πριν από λίγο καιρό.
Ένα χαρακτηριστικό των Νέων της Caritas Φλωρεντίας είναι η δημόσια διοίκηση …
Aπ.- Ναι, είναι ένας από τους πυλώνες της πραγματικότητάς μας. Είναι μια δομημένη υπηρεσία με τις δικές της μεθόδους διαχείρισης και πάνω απ’ όλα είναι μια υπηρεσία που η Caritas είχε πάντα στο «DNA» της από τη δεκαετία του 1970 μέσω των αντιρρησιών συνείδησης. Μετά την ιστορία αυτή, παραμένει ένας από τους πυλώνες της εμπειρίας που προσφέρουμε στους νέους σήμερα.
Μετάφραση: π.Ιωαν.Σκλ