Η δέσμευση του Ο.Η.Ε. για δίκαιο και βιώσιμο εμβολιασμό στις φτωχότερες χώρες
Διασφάλιση μιας δίκαιης διανομής εμβολίων Covid-19 και σε βιώσιμη τιμή, ώστε να μην τιμωρηθούν οι φτωχότερες χώρες. Αυτά προτείνει η πρωτοβουλία “COVAX”, που πραγματοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τη Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi) και από την Cepi αναφορικά με την πρόληψη των επιδημιών. Ένα σχέδιο στο οποίο έχουν ενταχθεί 189 χώρες στον κόσμο – εξαιρούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες – και το οποίο προβλέπει τη χορήγηση μισού δισεκατομμυρίου δόσεων μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021, εάν τα εμβόλια φτάσουν στην τελική φάση του πειραματισμού και λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Εμβολιασμός άνευ προηγουμένου
Ο στόχος είναι να εμβολιαστεί άμεσα τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού που κινδυνεύει περισσότερο, στις χώρες μέλη του COVAX, κυρίως εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι άνω των 65 ετών. Αυτό, εξήγησαν οι επιστήμονες αυτής της πρωτοβουλίας, θα πρέπει να οδηγήσει στο τέλος της πιο οξείας φάσης πανδημίας, κυρίως στα μέσα του επόμενου έτους. Μεταξύ των οργανισμών που έχουν αφοσιωθεί στην διαχείριση μέσω προγραμματισμού και διοικητικής μέριμνας αυτής της πρωτοφανούς εκστρατείας εμβολιασμού στην ιστορία, η Unicef είναι αυτή η οποία ήδη αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή εμβολίων στον κόσμο, με 2 δισεκατομμύρια δόσεις κάθε χρόνο για τον εμβολιασμό «ρουτίνας» σε μικρά παιδιά 100 χωρών.
Καμιά χώρα να μην εξαιρεθεί
«Η Unicef είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στη διανομή εμβολίων», επαναλαμβάνει στο Vatican News ο εκπρόσωπος της Unicef Italia, Andrea Iacomini. «Έχουμε εμβολιάσει το 80% των μικρών παιδιών (στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε) σώζοντας πολλές ζωές και επομένως πιστεύουμε ότι η COVAX αποτελεί την καλύτερη οδό για να διασφαλιστεί ότι όταν τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα, καμιά χώρα δεν θα εξαιρεθεί. Αυτό δεν θα είναι βασικά μόνο δίκαιο, αλλά και σοφό επειδή ολόκληρος ο κόσμος θα είναι ευάλωτος σε αυτόν το κίνδυνο, εφόσον άλλες χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας δεν θα προστατεύονται».
Ο συντονισμός εφοδιασμού
Η πρόκληση δεν είναι μονό η διοίκηση αλλά και η φροντίδα ολόκληρου του τμήματος διανομής, από την ψυχρή αλυσίδα διατήρησης των δόσεων στην κατάλληλη θερμοκρασία για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας των ασθενέστερων χωρών. «Έχουμε 500 εκατομμύρια σύριγγες που ήδη έχουν προετοιμαστεί στις αποθήκες μας, έτοιμες να διανεμηθούν σε αυτές τις χώρες και άλλο ένα δισεκατομμύριο έτοιμο προς παράδοση το 2021. Αυτή είναι η πρώτη φάση», εξηγεί ο Iacomini. “Έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 350 συνεργάτες εφοδιασμού, αερομεταφορείς, ναυτιλιακές εταιρείες και παγκόσμιους οργανισμούς εφοδιασμού, ακριβώς για να προετοιμαστούμε για τον Ιανουάριο – ή όταν θα έρθει η ώρα – για να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε συγκεκριμένα όλες αυτές τις σειρές δράσεων στις οποίες έχουμε ήδη αναφερθεί».
Ανάγκη για παγκόσμια δέσμευση
Για να γίνει αυτό, ωστόσο, είναι απαραίτητο να συνεργαστούν οι κυβερνήσεις «σε μια παγκόσμια δέσμευση που πρέπει να μεγιστοποιηθεί», επειδή «πιστεύουμε ότι οι χώρες με υψηλό εισόδημα πρέπει να επενδύσουν στην COVAX για τη διανομή του εμβολίου Covid”, αυτή είναι η έκκληση του εκπροσώπου της Unicef Italia, ενώ στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Unicef για την Ειδική Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για τον κορονοϊό, τον Δεκέμβριο, υπενθυμίζει επίσης, πως «όλες οι χώρες θα πρέπει να λάβουν μια ισχυρή θέση ενάντια στους ελέγχους των εξαγωγών και την άχρηστη συσσώρευση αποθεμάτων υλικού για την αντιμετώπιση του Covid-19.
Το εμβόλιο δεν αρκεί
Ωστόσο, το ανακοινωθέν επαναλαμβάνει, «η ύπαρξη από μόνη της ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον COVID-19 δεν θα τερματίσει την πανδημία». Στην πραγματικότητα, παραμένει σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα, «όπως το πλύσιμο των χεριών, η κοινωνική απόσταση και η χρήση της μάσκας» για να επιβραδύνουμε τη μόλυνση. Επιπλέον, «η Unicef συνεχίζει να εργάζεται με πολυμερείς εταίρους για να υποστηρίξει τις κυβερνήσεις στον έλεγχο της πρόληψης λοιμώξεων, στην παροχή νερού και αποχέτευσης» και «στη δημιουργία επαφών, στον εντοπισμό περιπτώσεων και στην παροχή καθοδήγησης των κοινοτήτων για την καταπολέμηση της πανδημίας».
Μετάφραση: ρφ