Ο Επίσκοπος να είναι μάρτυρας θαρραλέος και ταπεινός

5

Ο Επίσκοπος να είναι μάρτυρας θαρραλέος και ταπεινός

Στις στις 21 Σεπτεμβρίου ονομάστηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο, Αποστολικός Νούντσιος στην Αγκόλα και τον Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, με τον τίτλο του τιτουλάριου Αρχιεπισκόπου της Έδρας της Alba Marittima, ο Σεβασμιότατος Giovanni Gaspari, ο οποίος έλαβε, το περασμένο Σάββατο, την επισκοπή χειροτονία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χθες το πρωί. Στην ομιλία του, ο Καρδινάλιος Pietro Parolin, ο οποίος προϊστατο στη Θεία Λειτουργία, τόνισε πρώτα απ ‘όλα τι είδους εξουσία ζητά ο Ιησούς από τους μαθητές του, διδάσκοντάς τους να “υπηρετούν με γλυκύτητα” σύμφωνα με το “θεϊκό ύφος” και να το κάνουν αυτό στην καθημερινή του ζωή χρησιμοποιώντας τα χαρίσματά και τις ικανότητές τους.
Την ημέρα της εορτής του Αγίου Ιγνατίου της Αντιόχειας – «επίσκοπος που αγάπησε τον Κύριο και την Εκκλησία στον υψηλότερο βαθμό μαρτυρίας με το το μαρτύριο» επειδή «τα λόγια του Κυρίου μπήκαν βαθιά στην ψυχή του» – ο Καρδινάλιος Parolin έδειξε τον Άγιο Ιεράρχη ως πρότυπο για τον νέο Επίσκοπο, που καλείται να “μαρτυρήσει και να ζήσει” την πίστη, μεταμορφώνοντας τον εαυτό του στον Χριστό στην υπηρεσία του νοητού ποιμνίου “που του έχει ανατεθεί”. Αυτό είναι – υπενθύμισε – που ενώνει τον Επίσκοπο και στο μαυστήριο του Πάπες.
Μια υπηρεσία που παρέχεται στο καλό της Εκκλησίας και στην ειρήνη στον κόσμο
Ανακαλύπτοντας την ιστορία και τα καθήκοντα του επισκόπου Giovanni Gaspari, ο Καρδινάλιος υπενθύμισε τον ρόλο του Νουτσίου, που είναι δεσμευμένος στην προώθηση της ειρήνης, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των εθνών και μακρινών αποστάσεων, έργο που θα είναι – όπως είπε – πιο αποτελεσματικό και φωτεινό αν στηρίζεται στην προσευχή και αν βασίζεται σε έναν νηφάλιο, ήπιο και ταπεινό τρόπο ζωής που ξέρει να ελκύει στη «ζωή του Ευαγγελίου».
“Αγαπητέ Σεβασμιότατε Ιωάννη – είπε ο Καρδινάλιος Parolin – έχετε προετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό για αυτήν την αποστολή που ο Άγιος Πατέρας σας έχει εμπιστευτεί”, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχατε την ευκαιρία να μάθετε και να αντιμετωπίσετε πολλά θέματα που συζητήθηκαν στην Εκκλησία και στον κόσμο κάθε εμπειρία που πραγματοποιείται και μελέτη που θα πραγματοποιηθεί θα είναι χρήσιμη για εσάς στην υπηρεσία σας, αλλά η ένθερμη αφοσίωσή σας και η ένταση του καθημερινού διαλόγου αγάπης με τον Κύριο, στην Ευχαριστία και στην προσευχή θα είναι ακόμη πιο χρήσιμες ».
Τέλος, η σύσταση σχετικά με τον προορισμό του Νουντσίου, στην Αγκόλα, όπου η Συμφωνία Πλαίσιο με την Αγία Έδρα, η οποία εφαρμόζεται τώρα, τέθηκε σε ισχύ στις 21 Νοεμβρίου πέρυσι, και στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε. Η ελπίδα που εκφράζεται είναι αυτή μιας δέσμευσης που προωθεί τον διαθρησκευτικό διάλογο και τις οικουμενικές σχέσεις για την αρμονική ανάπτυξη των αντίστοιχων κοινωνιών τους, καθώς και τη φροντίδα της μεγάλης Καθολικής κοινότητας έτσι ώστε «να αντιλαμβάνεται την ομορφιά του να αποτελεί μέρος Καθολικής Εκκλησίας».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου