Ο Ελεημοσυνάριος του Πάπα στη Λέσβο

Ο Ελεημοσυνάριος του Πάπα στη Λέσβο

Νωρίς το πρωί της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου έφτασε στη Μυτιλήνη, για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, ο Ελεημοσυνάριος της Αυτού Αγιότητος Καρδινάλιος Konrad Krajewksi. Μετά την έλευσή του τον περασμένο Μάιο, τρία χρόνια από την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο το 2016, ο Αποστολικός Ελεημοσυνάριος επανέρχεται για να συνοδεύσει στη Ρώμη μια ομάδα 43 προσφύγων.

Η αρχή έγινε το 2016, όταν ο Άγιος Πατέρας Φραγκίσκος, επιστρέφοντας στη Ρώμη από τη Λέσβο, είχε πάρει μαζί του 3 οικογένειες Συρίων που ζητούσαν άσυλο, των οποίων η Αγία Έδρα ανέλαβε την κάλυψη των εξόδων της φιλοξενίας και της συντήρησής τους, ενώ η διαδικασία ενσωμάτωσής τους στην ιταλική κοινωνία ανατέθηκε στην καθολική Κοινότητα Αγίου Αιγιδίου (Comunità Sant’Egidio).

Tον περασμένο Μάιο ο Άγιος Πατέρα ζήτησε από τον Ελεημοσυνάριό του να επιστρέψει στο νησί της Λέσβου για να ανανεώσει την αλληλεγγύη του προς τον Ελληνικό λαό και τους πρόσφυγες κι εξέφρασε την επιθυμία του να επιτελέσει μια ακόμη χειρονομία αλληλεγγύης και να φιλοξενήσει μια ομάδα μεμονωμένων προσφύγων και μερικές οικογένειες από το Καμερούν, το Τόγκο και το Αφγανιστάν, συνολικά 44 άτομα.

Μετά από μια έντονη περίοδο διαπραγματεύσεων μεταξύ των αρμοδίων αρχών με σκοπό την υλοποίηση αυτού του νέου ανθρωπιστικού διαδρόμου, δόθηκε η τελική άδεια από το Ελληνικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Εξ ονόματος του Αποστολικού Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου, Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Νικολάου, υποδέχτηκαν τον Καρδινάλιο Konrad Krawiewski o Γενικός Βικάριος της Επισκοπής π.Ριχάρδος και ο Εφημέριος Μυτιλήνης π.Λέων, οι οποίοι, μέσα σε ένα αδελφικό κλίμα, ενημέρωσαν τον Αποστολικό Ελεημοσυνάριο για την προσφυγική κατάσταση στο νησί και τις ενέργειες της καθολικής ενορίας Μεταστάσως Θεοτόκου Μυτιλήνης υπέρ των προσφύγων.

Το μεσημέρι, εξ ονόματος του Αρχιεπισκόπου Νικολάου, προσφέρθηκε γεύμα προς τιμήν του Καρδιναλίου Krajewski και κάποιων στελεχών της Κοινότητας Αγίου Αιγιδίου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Γενικός Βικάριος και ο Εφημέριος τους συνόδευσαν στο αεροδρόμιο “Οδυσσέας Ελύτης”, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι 43 πρόσφυγες για την πτήση προς Αθήνα και έπειτα για Ρώμη.

π.Λέων Κισκίνης, εφημέριος Μυτιλήνης


 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου