Ο διάλογος μεταξύ των διαφορετικών θρησκειών αποτελεί πηγή ειρήνης
Ευγνωμοσύνη και ενθάρρυνση του Πάπα προς την αντιπροσωπεία της Associazione Emouna Fraternité Alumniπου ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ διαφορετικών θρησκειών, καθιστώντας τες ικανές «να συμμετέχουν σε δημόσιο διάλογο στην εκκοσμικευμένη κοινωνία».
«Να επιβεβαιώνετε τη δυνατότητα να ζείτε έναν υγιή πλουραλισμό, σεβόμενο τις διαφορές και τις αξίες που φέρει ο καθένας μας»
Με αυτή την αναγνώριση και με την ελπίδα να πορευτούμε ως αδελφοί στον δρόμο της συνάντησης, ο Ποντίφικας απευθύνθηκε στην αντιπροσωπεία του Συλλόγου «Emouna raternité Alumni», την οποία υποδέχθηκε στην Αίθουσα των Παπών, στο Βατικανό.
Ο Σύνδεσμος και το πρόγραμμα Emouna
Ο Σύνδεσμος «EmunaFraternité Alumni»δημιουργήθηκε το 2016 στο πλαίσιο του προγράμματος “Emouna, l’amphidesreligions” (Emouna, το αμφιθέατρο των θρησκειών). Το πρόγραμμα, που προτάθηκε και ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού, στοχεύει να εκπαιδεύσει εργάτες λατρείας διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων για να ενισχύσουν τους δεσμούς, την αμοιβαία γνώση και να λάβουν τη σωστή θέση στο εσωτερικό του λαϊκού και πολιτιστικού κόσμου.
Διάλογος, συμβολή στην ειρήνη
Αναφερόμενος στην Αποστολική Παραίνεση Evangelii Gaudium (183, 255) και στο διάλογο των συμμετεχόντων στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη στο Κάιρο το 2017, ο Ποντίφικας θέλησε εκ νέου να επισημάνει τη συμβολή των θρησκειών «στην ειρήνη του κόσμου».
(…) ο διάλογος μεταξύ πιστών διαφορετικών θρησκειών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβάλει στην ειρήνη του κόσμου. Συνεπώς, σας ενθαρρύνω να επιμείνετε στην πορεία σας, φροντίζοντας να συνδυάσετε τρεις θεμελιώδεις στάσεις για να προωθήσετε τον διάλογο: το καθήκον της ταυτότητας, το θάρρος της διαφορετικότητας και την ειλικρίνεια των προθέσεων.
Η Θρησκεία αποτελεί μέρος της λύσης
Ενθαρρύνοντας τους παρευρισκομένους να «αναπτύξουν μια κουλτούρα συνάντησης και διαλόγου» που δεν θα οικοδομείται σε έναν «συμφιλιωτικό συγκρητισμό» αλλά που θα τροφοδοτείται από την κατανόηση της διαφορετικότητας «επειδή το καλό του καθενός είναι το καλό όλων», ο Πάπας Φραγκίσκος κατέληξε:
Η θρησκεία δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά μέρος της λύσης: (…) αυτή μας υπενθυμίζει ότι είναι απαραίτητο να υψώσουμε την ψυχή μας προς τον Ύψιστο για να μάθουμε να οικοδομούμε την πόλη των ανθρώπων.