«Ο άνθρωπος στο επίκεντρο κάθε δημόσιας πολιτικής»
Μήνυμα του Φραγκίσκου για την 50η επέτειο του World Economic Forum στην Ελβετία: πρέπει να ξεπεράσουμε τον ατομικισμό και να έχουμε την ηθική υποχρέωση να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον
«Είμαστε όλοι μέλη μιας ανθρώπινης οικογένειας» και από αυτό προκύπτει και «το ηθικό καθήκον να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον» όσο και η αρχή να θέσουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής, και όχι «στην απλή αναζήτηση εξουσίας και κέρδους». Αυτό επανέλαβε ο Πάπας Φραγκίσκος με ένα μήνυμά του το οποίο απηύθυνε προς τον καθηγητή Klaus Schwab, εκτελεστικό διευθυντή του World Economic Forum στο Νταβός, το οποίο διεξάγεται στην Ελβετία έως τις 24 Ιανουαρίου.
Η ηθική διάσταση των λύσεων
Στο κείμενο, το οποίο παρέδωσε ο καρδινάλιος Peter Turkson, πρόεδρος του Dicastero για την Υπηρεσία της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης και εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας στο Φόρουμ, ο Πάπας υπενθύμιζε το πόσο είναι αναγκαίο «να υπερβούμε τις βραχυπρόθεσμες τεχνολογικές ή οικονομικές προσεγγίσεις και να λάβουμε πλήρως υπόψη μας την ηθική διάσταση στην αναζήτηση λύσεων στα τρέχοντα προβλήματα ή στην πρόταση πρωτοβουλιών για το μέλλον».
Πέρα από τον ατομικισμό και τον απομονωτισμό
Ο Φραγκίσκος υπενθυμίζει ότι το Φόρουμ του Νταβός, που φέτος διατρέχει την πεντηκοστή επέτειό του και όπου σημαντικές προσωπικότητες από τον κόσμο της οικονομίας και της πολιτικής θα συζητήσουν λύσεις για έναν συνεκτικό και βιώσιμο κόσμο, έχει προσφέρει, κατά την διάρκεια των ετών, την ευκαιρία στα εμπλεκόμενα μέρη «να διερευνήσουν καινοτόμους και αποτελεσματικούς τρόπους για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου». Μια αρένα όπου η πολιτική βούληση και η αμοιβαία συνεργασία μπορούν να καθοδηγηθούν και να ενισχυθούν για να ξεπεράσουν τον απομονωτισμό, τον ατομικισμό και τον ιδεολογικό αποικισμό, «που δυστυχώς χαρακτηρίζει υπερβολικά τον σύγχρονο διάλογο».
Μια ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη για το κοινό καλό
Τα τελευταία πενήντα χρόνια, πράγματι, υπήρξαν πολλές γεωπολιτικές μεταβολές και σημαντικές αλλαγές στην οικονομία, στην αγορά, στην εργασία, στην ψηφιακή τεχνολογία και στο περιβάλλον. «Πολλές από αυτές τις εξελίξεις έχουν ωφελήσει την ανθρωπότητα, ενώ άλλες είχαν αρνητικές συνέπειες», έγραφε ο Πάπας. Χρηστικά οράματα, ορισμένες φορές κρυφά και άλλοτε γνωστά, τα οποία «θεωρούν τους άλλους ως το μέσο για να φτάσουν στο σκοπό τους», που χαρακτηρίζονται από «έλλειψη αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας» και που οδηγούν σε «πραγματική αδικία». Μια πραγματικά ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη ωστόσο, «μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο όταν όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας συμπεριλαμβάνονται στην αναζήτηση του κοινού καλού και μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό».
Σκεφτόμαστε τις μελλοντικές γενιές
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «Laudato Si, ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη οικολογία, που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη της «την πολυπλοκότητα και τη διασύνδεση της κοινής μας κατοικίας». Η ευχή του Πάπα είναι συνεπώς οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ «να λάβουν υπόψη τους την υψηλή ηθική ευθύνη που έχει ο καθένας από εμάς στην επιδίωξη μιας ολοκληρωμένης ανάπτυξης για όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των μελλοντικών γενεών» και οι αποφάσεις τους να μπορέσουν να οδηγήσουν σε «αύξηση της αλληλεγγύης, ειδικά αναφορικά με τους περισσότερο αναγκεμένους οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κοινωνική και οικονομική αδικία και των οποίων πράγματι απειλείται ακόμη και η ύπαρξή τους».