Ο Άγιος Ιωσήφ διδάσκει προσευχή

Ο Άγιος Ιωσήφ διδάσκει προσευχή

αα_ιωσηφ_ή_2.JPG

Η εικόνα του Αγίου Ιωσήφ που κοιτάζει τον Ιησού κρατώντας τον στην αγκαλιά του αποτελεί πρότυπο για την προσευχή μας. Ενώ ξέρουμε πολύ λίγα για τη ζωή του Αγίου Ιωσήφ, μπορούμε ωστόσο να φανταστούμε πολλά χάρη στο γεγονός ότι ήταν ο θετός πατέρας του Ιησού. Για παράδειγμα, εύκολα μπορούμε να φανταστούμε πως, ως στοργικός πατέρας, πιθανότατα κράτησε το βρέφος Ιησού στην αγκαλιά του. Αυτή η συγκεκριμένη εικόνα είναι ένα τέλειο παράδειγμα για μας όσον αφορά την νοερή μας προσευχή.
Ο συγγραφέας του βιβλίου “Η ζωή και οι δόξες του Αγίου Ιωσήφ” συλλογίζεται αυτήν την εικόνα λέγοντας: «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής αναπαύθηκε και ένοιωσε ένα ευχάριστο αίσθημα ενώ έκλινε επάνω στον ώμο του Σωτήρα, αλλά σκεφτείτε πόσες φορές ο ίδιος ο Σωτήρας κοιμήθηκε γλυκά στην αγκαλιά του Ιωσήφ; Τότε η καρδία του Ιωσήφ πρέπει να ξεχείλισε από την θεϊκή και την ανθρώπινη αγάπη που λάμβανε από τον Ιησού… πρέπει να καθιερώσουμε τον Ιωσήφ ως πρότυπο νοερής προσευχής και λατρείας του Θεού, αφού αυτός βίωνε αυτή την προσευχή και την μακάρια αυτή ενόραση κάθε μέρα της επίγειας ζωής του Χριστού».
Σύμφωνα με την Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας, «η σιωπηλή προσευχή είναι η απλή έκφραση του μυστηρίου της προσευχής. Είναι το βλέμμα μας προσηλωμένο στον Ιησού, ένα άκουσμα του λόγου του Θεού, μια σιωπηλή αγάπη. Πραγματοποιεί την ένωση με την προσευχή του Χριστού στο μέτρο που μας κάνει να συμμετέχουμε στο Μυστήριο Του».
(Κατήχηση Καθολικής Εκκλησίας 2724).

Ο στοχασμός θα μπορούσε καλύτερα να συνοψιστεί από τη φράση, «τον κοιτάζω και με κοιτάζει», μια περιγραφή της προσευχής που «έλεγε στον άγιο εφημέριο του ένας χωρικός του Αρς, που προσευχόταν μπροστά στο ιερό Αρτοφόριο»
(Κατήχηση Καθολικής Εκκλησίας 2715).

Μήπως αυτή η φράση συνοψίζει τέλεια τη ζωή του Αγίου Ιωσήφ, ο οποίος τόσο συχνά κοίταζε τον Ιησού ενώ ο Ιησούς τον κοίταζε; Αν θέλουμε να ανέβουμε τα ύψη της πνευματικής ζωής, ας κοιτάξουμε τον Άγιο Ιωσήφ ως το ανώτατο παράδειγμα!

παπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου