Mελέτη Ευαγγελίου της Τετάρτης 17 Φεβρουάριου 2021

Mελέτη Ευαγγελίου της Τετάρτης 17 Φεβρουάριου 2021
της 6ης Εβδομάδας της Κοινής Περιόδου του Έτους

Η_ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (8, 22-26)
Κατ’ εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς και οι μαθητές του έφθασαν στη Βηθσαϊδά. Και του φέρνουν ένα τυφλό και τον παρακαλούσαν να τον αγγίξει. Εκείνος έπιασε τον τυφλό από το χέρι, τον οδήγησε έξω από το χωριό και αφού έφτυσε στα μάτια του, έβαλε πάνω του τα χέρια του και τον ρώτησε: “Βλέπεις τίποτα;” Κοιτάζοντας εκείνος είπε: “Βλέπω τους ανθρώπους να περπατούν σαν να είναι δένδρα”.
Και πάλι έβαλε τα χέρια του πάνω στα μάτια του. Κι άρχισε να βλέπει και θεραπεύθηκε κι έβλεπε καθαρά τα πάντα από μακριά.
Τον έστειλε ο Ιησούς στο σπίτι του, λέγοντας: “Ούτε στο χωριό να μην μπεις”.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
Αυτή η περίεργη θεραπεία του τυφλού της Βηθσαϊδά η οποία επέρχεται σταδιακά, συνεχίζει και εμβαθύνει το θέμα των τελευταίων ημερών σχετικά με την έλλειψη κατανόησης και τη συνεχή ανάγκη μιας πορείας που ο μαθητής καλείται να ακολουθήσει.
Η θεραπεία αυτού του τυφλού μας παρουσιάζει παράλληλα και μια άλλη θεραπεία: την Εσωτερική θεραπεία, όπου και εκεί ο φωτισμός γίνεται σε στάδια, με περάσματα και μέσα από σημάδια πολύ συγκεκριμένα, σαρκικά, σχεδόν ενοχλητικά.
Ο Ιησούς χρησιμοποιεί το σάλιο, παίρνει από το χέρι, καθοδηγεί, αγγίζει… όλες αυτές είναι ενέργειες που μας θυμίζουν την πραγματικότητα της πίστης, την «βαρύτητα» του Χριστιανισμού.

Καλούμαστε να ανακτήσουμε την όραση της καρδιάς μέσα από τις συγκεκριμένες εμπειρίες της Εκκλησίας και των σημείων, δηλαδή των Μυστήριων, τα οποία απλοϊκά και μυστηριακά, μας φέρνουν σε επαφή μ’ Εκείνον.
Έχουμε μια ολόκληρη ζωή για να γίνουμε αυθεντικοί πιστοί, όλη μας τη ζωή για να γίνουμε αληθινοί άνθρωποι, απλά δεν θα πρέπει να φέρνουμε αντίσταση στο παιδαγωγικό έργο του Θεού. Αυτό σημαίνει επιτρέπω στον Θεό “να με οδηγήσει”, αλλά και “να με τραβήξει προς τα έξω”.
Μερικές φορές ο Θεός έχει ανάγκη να μας αφαιρέσει κάτι για να μας κάνει να ωριμάσουμε.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Κύριε,
κοίταξε Εσύ βαθιά μεσ’ την καρδιά μου
και καθάρισε τις σκέψεις μου, τα συναισθήματα μου, τις αφορμές των πράξεων μου.
Δώσε μου Εσύ μάτια για να βλέπω, αυτό το οποίο είναι σύμφωνο με το θέλημα σου.
Και δώσε μου το κουράγιο να απομακρύνω ότι δεν σου είναι αρεστό.
Αμήν.

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου