Νότιο Σουδάν, στη Διακήρυξη της Ρώμης η δέσμευση για το τέλος των εχθροπραξιών

Νότιο Σουδάν, στη Διακήρυξη της Ρώμης η δέσμευση για το τέλος των εχθροπραξιών

Η ισχυρή κίνηση του Πάπα Φραγκίσκου, που γονάτισε ενώπιον των ηγετών του Νότου Σουδάν στις 11 Απριλίου με την ευκαιρία μιας συνάντησης στο τέλος μιας πνευματικής περισυλλογής στο Βατικανό, φιλώντας τα πόδια τους και ικετεύοντας τους να σταματήσουν τις συγκρούσεις, ήταν ενθαρρυντική για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το τέλος των εχθροπραξιών, που υπογράφηκε χθες και παρουσιάστηκε σήμερα στη Ρώμη στην Κοινότητα του Sant'Egidio. Με την ενέργεια αυτή, η κυβέρνηση και τα αντιπολιτευτικά κινήματα της Συμμαχίας των Νότιο Σουδάν (Ssoma) – που συγκεντρώνει όλα τα αντιπολιτευτικά κινήματα που δεν έχουν προσχωρήσει στην ειρηνευτική συμφωνία της Αντίς Αμπέμπα – εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την παύση των εχθροπραξιών από τις 15 Ιανουαρίου.

Ένα έργο ειρήνης που διήρκεσε δύο χρόνια
"Η Διακήρυξη της Ρώμης για την ειρηνευτική διαδικασία στο Νότιο Σουδάν – εξήγησε ο Paolo Impagliazzo, γενικός γραμματέας της Κοινότητας του Sant'Egidio στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του εγγράφου – έχει μεγάλη σημασία επειδή είναι αποτέλεσμα ενός έντονου έργου που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια και τη δέσμευση που η Κοινότητα επιθυμεί να κάνει για να διευκολύνει τον πολιτικό διάλογο στο Νότιο Σουδάν. Η ειρηνευτική συμφωνία σημαίνει μια αναγέννηση για τη χώρα αυτή και τη δυνατότητα πολιτικού διαλόγου μεταξύ των διαφόρων κομμάτων γύρω από ένα τραπέζι για συζήτηση. Ο Πάπας Φραγκίσκος με την κίνησή το, τους άγγιξε στην καρδιά, οδηγώντας τους σοβαρά να αναζητήσουν έναν τρόπο συμφιλίωσης ».

Ένα μονοπάτι της ειρήνης μόλις ξεκίνησε
Οι εμπλεκόμενοι επανέλαβαν την ετοιμότητά τους να επιτρέψουν τη συνεχή και αδιάλειπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων, για την ανακούφιση των δεινών του πληθυσμού που βιώνει, με τον πόλεμο και τις πλημμύρες, καθώς και του πολέμου και των τρομακτικών πλημμυρών. "Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο – είπε η Barnaba Marial Benjamin επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας – σας ζητούμε να μην μας εγκαταλείψετε, αλλά να συνεχίσετε τη συνεργασία σας μαζί μας."
Στην πραγματικότητα, το έργο της Κοινότητας του Sant'Egidio ήταν έντονο για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα . "Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία – συνέχισε ο Paolo Impagliazzo – και σύντομα θα υπάρξει μια νέα συνάντηση για να μελετήσουμε το πώς θα εφαρμόσουμε τους μηχανισμούς της κατάπαυσης του πυρός και θα προτείνουμε μια ατζέντα δεσμεύσεων για την έναρξη πραγματικού πολιτικού διαλόγου".


 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου