Νότιο Σουδάν πάνω από εκατό παιδιά απελευθερώθηκαν από τις ένοπλες ομάδες

Νότιο Σουδάν πάνω από εκατό παιδιά απελευθερώθηκαν από τις ένοπλες ομάδες

Φέτος η τελετή απελευθέρωσης των μικρών παιδιών πραγματοποιήθηκε στο Yambio. Νέες απελευθερώσεις προβλέπονται μέσα στους επόμενους μήνες. Πάνω από 900 από τον Ιανουάριο

20 χιλιάδες είναι τα μικρά παιδιά που βρίσκονται στα χέρια των ενόπλων ομάδων του Νοτίου Σουδάν. Εδώ και χρόνια η Unicef έχει δεσμευτεί για την απελευθέρωσή τους. «Η πρόοδος που έχει σημειωθεί φέτος, μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε ότι μια ημέρα και τα 19.000 μικρά παιδιά που βρίσκονται ακόμη στα χέρια των ενόπλων ομάδων, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», δήλωσε ο Mahimbo Mdoe, εκπρόσωπος της Unicef στο Νότιο Σουδάν.

ΗσυνεισφοράτηςUnicef

Φοβούμενοι ότι η αναζωπύρωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες παιδιά, η Unicef ζήτησε θα τεθεί άμεσα ένα τέλος στη στρατολόγηση τους καθώς και την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των παιδιών από τις ένοπλες ομάδες. Η Unicef εδώ και τρία χρόνια επιβλέπει την απελευθέρωση των παιδιών στρατιωτών, αλλά οι νέες συγκρούσεις και η στρατολόγηση στο Νότιο Σουδάν κινδυνεύουν να υπονομεύσουν ένα μεγάλο μέρος αυτής της προόδου. Ωστόσο, η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του προέδρου και του αντιπάλου του – εξηγεί η Giorgia Gelfi, υπεύθυνη για τα έργα Cuamm στο Νότιο Σουδάν – «έδωσε ελπίδα στον πληθυσμό». Πράγματι, η οικονομική κρίση που υφίσταται από το 2016 γονάτισε τη χώρα και αυτό «αποτελεί ένα λόγο ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές για την επίτευξη της ειρήνης».

Η τελετή απελευθέρωσης

Η απελευθέρωση εορτάσθηκε χθες με μια τελετή. «Η απελευθέρωση – εξηγεί η Giorgia Gelfi– αποτελεί καρπό μιας μακράς διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε το 2016 με τη βοήθεια της Unicef, μεταξύ της κυβέρνησης και των δυνάμεων των ανταρτών». Τα παιδιά τυπικά έχουν αφοπλιστεί και είναι πλέον ντυμένα με πολιτικά ρούχα. Κατά τις επόμενες ώρες, τα παιδιά θα εξεταστούν από γιατρούς και θα λάβουν ψυχολογική υποστήριξη ώστε να επανενταχθούν στην κοινωνία. Επιπλέον, η Unicef έχει ήδη προετοιμάσει την επιστροφή στα σπίτια τους και οι οικογένειές τους θα λάβουν επισιτιστική βοήθεια για τρεις μήνες. Έχει επίσης σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα επαγγελματικής και σχολικής κατάρτισης σε κέντρα ταχείας εκμάθησης. «Γι αυτά τα μικρά παιδιά – συνεχίζει η Giorgia Gelfi – προσπαθούμε να προτείνουμε προγράμματα επανένταξης, επειδή συχνά δεν γίνονται αποδεκτά. Προσπαθούμε να τα επανεντάξουμε στην κοινωνία μέσω της σχολικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης».

Θύματα της σύγκρουσης

Δύο χρόνια μετά τη διαίρεση του Σουδάν, από το 2013 η χώρα έχει βυθιστεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο που χαρακτηρίζεται από φρικαλεότητες σε εθνικό επίπεδο ο οποίος  προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση: δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Μεταξύ των θυμάτων, υπάρχουν χιλιάδες μικρά παιδιά τα οποία σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από την αρχή της σύγκρουσης και ακόμη περισσότερα είναι τα μικρότερα παιδιά τα οποία κατέφυγαν στην Ουκρανία, την Κένυα και την Αιθιοπία τα οποία πέρασαν τα σύνορα μόνα τους. Αλλά το πιο ανησυχητικό στοιχείο αφορά στα περίπου 20 χιλιάδες μικρά παιδιά που έχουν στρατολογηθεί από τις ένοπλες ομάδες και τα οποία εξαναγκάζονται να πολεμήσουν στο πλευρό τους.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου