Νιγηρία: επιθέσεις στα βορειοδυτικά, σχεδόν 40 θύματα

Νιγηρία: επιθέσεις στα βορειοδυτικά, σχεδόν 40 θύματα

Τουλάχιστον 37 άτομα σκοτώθηκαν από μια επίθεση που πραγματοποίησαν ένοπλοι άνδρες σε τρία χωριά της βορειοδυτικής Νιγηρίας. Η επίθεση αυξάνει τις ανησυχίες για πιθανή διείσδυση ισλαμικών ομάδων στην περιοχή όπου μέχρι στιγμής ήταν απαλλαγμένη από ενέργειες στρατιωτών της Boko Haram

Την περασμένη Τετάρτη η Νιγηρία αιματοκυλίστηκε από μια νέα σφαγή. Κάποιοι επιδρομείς επιτέθηκαν σε τρία χωριά, βάζοντας φωτιά στα χωράφια και κλέβοντας όλα τα βοοειδή της επαρχίας του Sokoto, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, μια περιοχή τόσο απομακρυσμένη που τα νέα έφτασαν μόλις σήμερα το πρωί. Επίσης ο Marco Cochi, δημοσιογράφος της Nigrizia και αναλυτής του γεωπολιτικού thin thak «Il nodo di Gordio», επιβεβαιώνει αυτό που κοινοποίησε η κυβέρνηση της Νιγηρίας. «Δεν υπήρξε – ισχυρίζεται – καμιά αξίωση από μέρους της Boko Haram η οποία από το 2012 δεν πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή, οπότε αυτό πρέπει να αποτελεί έργο ληστών που κάνουν επιδρομές σε βοοειδή».

Η σκιά του ριζοσπαστικού Ισλάμ
Όπως διηγείται ο Cochi εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι σχετικά με την πιθανότητα η Boko Haram να έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν επιθέσεις σε δύο άλλες περιοχές του Sokoto όπου σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι. «Νιγηριανοί αναλυτές υποθέτουν την παρουσία διεισδύσεων ισλαμικών φονταμενταλιστών στις ομάδες των ληστών που λεηλατούν τα χωριά της περιοχής. Αυτές οι επιθέσεις οι οποίες έλαβαν χώρα σε δύο αστυνομικά στρατόπεδα, αυξάνουν την ανησυχία, αφού θα έκαναν την κατάσταση της περιοχής ακόμη περισσότερο περίπλοκη σε σχέση με την τρέχουσα την οποία η νιγηριανή κυβέρνηση ήδη διαχειρίζεται με αρκετή δυσκολία».

Δύσκολη η κατάσταση για τους χριστιανούς
Πέρα από αυτό το γεγονός και «ακόμη και αν η Boko Haram έχει περιορισθεί λόγω παρέμβαση της πολυεθνικής δύναμης», για εκείνους που πιστεύουν σε διαφορετική θρησκεία από την ισλαμική, η ζωή φαίνεται να είναι ακόμα πολύ αβέβαιη. «Η κατάσταση για τους χριστιανούς στην περιοχή – επισημαίνει ο Cochi – πάντα ήταν δύσκολη. Αποτελούν το αντικείμενο επιθέσεων εδώ και πολλά χρόνια, γι αυτό και παρενέβη και ο επίσκοπος του Sokoto ώστε να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό για μια λιγότερο ριζοσπαστική στάση απέναντι στη χριστιανική μειονότητα. Παρόλα αυτά, οι επιθέσεις συνεχίζονται».

Μετάφραση: ρφ
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου