Νιγηρία: απελευθερώθηκαν οι τέσσερεις απαχθέντες ιερείς

Νιγηρία: απελευθερώθηκαν οι τέσσερεις απαχθέντες ιερείς

Η Νιγηριανή Εκκλησία καταγγέλλει την αύξηση τις διώξεις εναντίον των κληρικών. Ο Πατέρας Alumuku, διευθυντής επικοινωνίας της Αρχιεπισκοπής της Αμπούζα ανάφερε: όλη η χώρα είναι ευτυχής για την απελευθέρωση των τεσσάρων ιερέων που είχαν απαχθεί την περασμένη Τρίτη από ενόπλους κοντά Abraka, στη νότια Νιγηρία: Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το Πρακτορείο Ειδήσεων Vatican News.

Η απελευθέρωσή τους, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νιγηρίας που αναφέρουν τις πηγές της αστυνομίας, θα συνέβαινε προχθές μετά από αστυνομική δράση. Οι απελευθερωμένοι ιερείς είναι οι: Βίκτωρ Ατιγκμπολούγια, Αντώνιος Οτεγκόλα, Ιωσήφ Έντιε, Εμμανουήλ Ομπαντρέ. Ο πατέρας Alumuku ανάφερε ότι η απελευθέρωσή τους χαιρετίστηκε με μεγάλη χαρά από ολόκληρη τη χώρα, επειδή οι πρεσβύτεροι προέρχονται από διάφορες περιοχές της Νιγηρίας.

Αυξήθηκαν οι απαγωγές κληρικών

Οι συνθήκες και η περιοχή της απαγωγής κάνουν κάποιον να σκεφτεί  για δράση από συμμορίες εγκληματιών. Σύμφωνα με τον πατέρα Alumuku, οι απαγωγές ιερέων και μοναχών έχουν επίσης αυξηθεί στο νότο της χώρας και η Εκκλησία ανησυχεί πολύ.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον Πατέρα Patrick Alumuku.

Ερ.- Πώς δεχθήκατε την είδηση της απελευθέρωσης;

Απ.- Είναι μια καλή είδηση για ολόκληρη τη χώρα, επειδή είχαμε ανησυχήσει πολύ  για τους τέσσερεις ιερείς των διαφορετικών Εκκλησιαστικών Επαρχιών που απήχθηκαν ενώ επέστρεφαν από μια γιορτή. Υπήρχε πολλή θλίψη σε όλη τη χώρα, αλλά τώρα είμαστε χαρούμενοι.

Ερ. Οι τέσσερεις ιερείς απήχθηκαν από ένοπλους κοντά στο Αμπράκα. Σε ποια περιοχή βρίσκεται; Έχετε υποθέσει ποιο μπορεί να ήταν το κίνητρο;

Απ.– Είναι μια περιοχή στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου υπάρχει πετρέλαιο και υπάρχουν πολλοί ληστές. Σε αυτή την περιοχή είχαμε τον τελευταίο χρόνο την απαγωγή περισσότερων από δέκα μοναχών και περίπου δέκα ιερέων. Μόλις πριν από δύο μήνες ένας ιερέας απήχθηκε και στη συνέχεια απελευθερώθηκε, αλλά τρεις μέρες αργότερα πέθανε ίσως λόγω κακομεταχείρισης που είχε από τους απαγωγείς.

Ερ.- Ο πληθυσμός, οι Χριστιανοί, πώς αντιδρούν σε αυτή τη βία; Υπάρχει φόβος, υπάρχει κάποιο αίτημα στην κυβέρνηση για ασφάλεια;

Απ.– Είναι μια περίοδος ανησυχίας γιατί αυτές οι απαγωγές συνεχίζονται. Δεν υποψιαζόμαστε κανέναν ειδικότερα, αλλά το ερώτημα που θέτουμε είναι το εξής: γιατί πάντα οι ιερείς; Και τόσους πολλούς; Ξέραμε ότι στο βόρειο τμήμα της χώρας κάπου υπήρχαν ισλαμιστές εξτρεμιστές και ότι όλοι όσοι είχαν απαχθεί και αργότερα αφέθηκαν ελεύθερο είπαν ότι οι απαγωγείς μιλούσαν τη γλώσσα Χάουσα και Φουλάνι. Είναι οι μουσουλμάνοι που μιλούν περισσότερο αυτές τις γλώσσες. Υπάρχει λοιπόν αυτή η υποψία, αλλά στο Νότο δεν γνωρίζουμε πραγματικά ποιοι είναι οι ένοχοι. Η Νιγηριανή Εκκλησία ανησυχεί πολύ για αυτή την κατάσταση, κατά την οποία πολλοί ιερείς και μοναχές έχουν απαχθεί σε διάφορα μέρη τον περασμένο χρόνο.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου