Μήνυμα για την 100ή επέτειο του τέλους του Α Παγκοσμίου Πολέμου

Μήνυμα για την 100ή επέτειο του τέλους του Α Παγκοσμίου Πολέμου

Την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου, γιορτάσαμε την εκατονταετηρίδα από το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Για τον εορτασμό αυτής της επετείου η Κοινωνία των Προτεσταντικών Εκκλησιών της Ευρώπης (Ccpe) εξέδωσε ένα μήνυμα ειρήνης το οποίο εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βασιλεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για μια κοινή διακήρυξη στην οποία οι Προτεσταντικές Εκκλησίες της Ευρώπης προβάλλουν μια αυτοκριτική. «Αντιμέτωποι με τις καταστροφικές και επίμονες συνέπειες του πολέμου, οι Εκκλησίες έχουν επίγνωση της σημασίας μιας δράσης που στοχεύει στην προώθηση της ειρήνης και στην πρόληψη των εμφυλίων συγκρούσεων» – διαβάζουμε στο έγγραφο. Η Ccpe παρατηρεί πως οι συνθήκες ειρήνης που υπεγράφησαν πριν από εκατό χρόνια, απέτυχαν στην πρόθεσή τους. Το έγγραφο αντιμετωπίζει τα θέματα ενοχής, συμφιλίωσης, εξορίας, μεταναστεύσεων και μειονοτήτων καθώς και εκείνα της δημοκρατίας και της κοινωνίας των πολιτών.

Ερωτήσεις και προκλήσεις που σχετίζονται με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι Εκκλησίες, αν και αναγνωρίζουν ότι η παγκόσμια πολιτική κατάσταση σήμερα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του παρελθόντος, εντοπίζουν ερωτήσεις και προκλήσεις που σχετίζονται  με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο «που επαναλαμβάνονται τα τελευταία εκατό χρόνια και οι οποίες σπάνια έχουν επιλυθεί». Σε ορισμένες χώρες, πράγματι, βλέπουμε ακόμα τις επιπτώσεις του πολέμου.

Οι ευθύνες της Εκκλησίας σχετικά με τη σύγκρουση

Όσον αφορά στο ζήτημα της ενοχής, οι Εκκλησίες αναρωτιούνται μήπως έχουν εκφράσει άκριτο ενθουσιασμό για τον πόλεμο, μήπως τον υποστήριξαν ή τον καλλιέργησαν ή μήπως τον έχουν νομιμοποιήσει ιδεολογικά και θεολογικά. Οι ευρωπαίοι  Προτεστάντες θεωρούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων ένα ζήτημα που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα, ιδιαίτερα στην κεντρική, νότια και ανατολική Ευρώπη, επισημαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι εκκλησίες σε αυτές τις περιοχές, συχνά, ανέλαβαν το έργο της διατήρησης της πολιτιστικής και ομολογιακής ταυτότητας των μελών τους.

Έκκληση για μια κοινή πολιτική σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους μετανάστες

Το έγγραφο, τέλος, καταγράφει έναν παραλληλισμό μεταξύ της μεταναστευτικής φυγής του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ο οποίος υπήρξε η αιτία εξόρισης και εκρίζωσης περί των 9,5 εκατομμυρίων ατόμων, και της σημερινής ροής των προσφύγων της οποία η Ευρώπη γίνεται μάρτυρας. Οι Εκκλησίες, σε αυτό το πλαίσιο, καλούνται «σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική βασισμένη στις αξίες των συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες», κάνοντας γνωστό ότι όποιος προσπαθεί να σταματήσει αυτή τη μετανάστευση δεν μπορεί «να αγνοεί το ζήτημα πως οι οικονομικές, εμπορικές και γεωργικές πολιτικές μας έπαιξαν ρόλο στην πρόκληση της σημερινής μετανάστευσης από άλλες περιοχές και μέρη του κόσμου». Οι Εκκλησίες καλούνται επομένως να υποστηρίξουν την επιθυμία για ειρήνη και συμφιλίωση και να αγωνιστούν για την άσκηση της δημοκρατίας και το ρόλο του νόμου. Η Ccpe προετοίμασε επίσης, μια πρόταση προσευχής για τις εκκλησίες την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά τη σημερινή επέτειο.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 29 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου